9 tyska bubblor inför högtiderna
För att hitta de bästa tyska bubblorna till kommande festligheter kan det vara bra att vara ute i god tid. Då många finns i Systembolagets beställningssortiment. Tidigare i år valde vår sommelier ut 9 favoriter som utvalda journalister fick testa - nu delar vi dem med er!
- Vin: Claes Blanc de Noir SEKT Brut, 2016 – 225kr
Producent: Weingut Claes Schmitt Erben
Region: Mosel
Druva: Pinot Noir
Sockerhalt/Alkoholhalt: 7 gram/liter, 12.5%
Vinifiering: Druvorna har handplockats sep/okt 2016, lagrats på ståltank t o m juni 2017 för att tappas på flaska på sin jästfällning i ca 30 månader. Färdigt i januari 2020.
Importör: Elisa Vin
- Vin: Claes Cremant Riesling SEKT Brut, 2016 – 225kr
Producent: Weingut Claes Schmitt Erben
Region: Mosel
Druva: Riesling
Sockerhalt/Alkoholhalt: 7 gram/liter, 12.5%
Vinifiering: Druvorna har handplockats sep/okt 2016, lagrats på ståltank t o m juni 2017 för att tappas på flaska på sin jästfällning i ca 30 månader. Färdigt i januari 2020.
Importör: Elisa Vin
- Vin: Klumpp Riesling SEKT brut, 2018 – 149kr
Producent: Weingut Klumpp
Region: Baden
Druva: Riesling
Sockerhalt/Alkoholhalt: 8 gram/liter, 12.0%
Vinifiering: Druvorna har handplockats, naturlig sedimentering av jästfällningen och jäsning i ståltank under tre veckor vid 15 grader och sedan buteljering där den legat 18 månader på jästfällningen.
Importör: Ward Wines
- Vin: Meyer-Näkel Illusion Blanc de Noir, 2017– 319kr
Producent: Weingut Meyer-Näkel
Region: Ahr
Druva: Spätburgunder
Sockerhalt/Alkoholhalt: 6.4 gram/liter, 12.5%
Vinifiering: Druvorna skördas för hand, för att sedan pressas försiktigt för att undvika färgning av den vita druvjuicen. Kalljäsning sker i rostfria ståltankar. Det mousserande vinet görs genom traditionell flaskjäsning med jästkontakt i minst 12 månader.
Importör: AL Wines
- Vin: Bibo Runge Riesling Sekt b.a. Brut, 2018 – 199kr
Producent: Weingut Bibo Runge
Region: Rheingau
Druva: Riesling
Sockerhalt/Alkoholhalt: 6.5 gram/liter, 12.5%
Vinifiering: Druvorna krossades varsamt och fick sedan kallmacerera i 18 timmar innan de pressades i en fransk korgpress. Musten fördes sedan över på franska ekfat där alkoholjäsningen inleddes med enbart den naturligt förekommande jästen. Ovanligt för Riesling så genomgick vinet även malolaktisk jäsning, även denna i ekfat. Det stilla vinet fick sedan genomgå̊ en andra jäsning på flaska och vilade sedan på jästfällningen i minst 18 månader innan degorgering.
Importör: Quaffable Wines Sweden AB
- Vin: Von Winning Win Win Brut – 199kr
Producent: Weingut Von Winning
Region: Pfalz
Druva: Pinot Blanc
Sockerhalt/Alkoholhalt: 3.8 gram/liter, 13.0%
Vinifiering: Har jäst på ekfat och har lagrats 24 månader på flaska med jästkontakt. Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
Importör: Intermondi AB
- Vin: Von Winning Chardonnay Brut Nature – 349kr
Producent: Weingut Von Winning
Region: Pfalz
Druva: Chardonnay
Sockerhalt/Alkoholhalt: 3.0 gram/liter, 13.0%
Vinifiering: Vinet har både fått jäsa och mogna på franska ekfat. Vinet får ligga på jästfällningen i flaska i 3 år. Endast naturlig mognad utan tillsatt socker. Jordmånen där druvorna växer är en blandning av sand- och kalksten.
Importör: Intermondi AB
- Vin: Von Buhl Brut Reserve 2016 – 209kr
Producent: Weingut Reichsrat Von Buhl
Region: Pfalz
Druva: Riesling
Sockerhalt/Alkoholhalt: 3.8 gram/liter, 12.5%
Vinifiering: Handplockade druvor, endast de första 50% av pressningen används.Vinet har både fått jäsa och mogna på en blandning av stålfat och franska ekfat. Vinet får ligga på jästfällningen i 20 månader. Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
Importör: Janake
- Vin: Stefan Winter Riesling Brut – 159kr
Producent: Weingut Winter
Region: Pfalz
Druva: Riesling
Sockerhalt/Alkoholhalt: 10 gram/liter, Alkoholhalt 12.0%
Vinifiering: Vinet fick jäsa på ståltank under temperaturkontroll, för att därefter få sin andra jäsning på flaskan enligt den traditionella metoden. Vinet fick därefter mogna på sin jästfällning minst 12 månader innan degorgering.
Importör: Wicked Wine