Hög tid för glögg – eller varför inte göra egen Glühwein?
Glühwein har vissa likheter med den svenska glöggen men också tydliga skillnader. Så varför inte pigga upp glöggkvällen med lite Glühwein istället.
Basingredienser:
1 flaska tysk Spätburgunder (Pinot Noir)
1 apelsin
3-4 kanelstänger
8-10 hela nejlikor
6 hela stjärnanis
2-6 tsk socker eller honung (efter tycke och smak)
Alternativ smaksättning:
Citron
Muskot
Kryddpeppar
- Häll upp vinet i en kastrull, addera socker/honung och tunt skivad apelsin. Om en lättare lättare Glühwein önskas kan du addera äpple- eller apelsinjuice.
- Addera kryddorna – ett tips är att samla kryddorna i en kryddpåse eller tesil för att lätt kunna plocka bort dem senare.
- Värm långsamt i 20-30 minuter, undvik att det börjar koka. Ju längre du värmer drycker desto mer smak får du ut av frukt och kryddor.
- Plocka upp kryddorna, alternativt sila bort kryddorna. Servera i värmebeständig mugg eller glas och garnera med en apelsinskiva, kanelstång eller stjärnanis.