Recept: Kyckling med grön curry

15.05.23

Riesling med restsötma gör sig bra till asiatiska rätter med hetta. Prova kyckling med grön curry och matcha med en halvtorr riesling till. Tips på passande viner är i fasta sortimentet är Dr L Riesling 2021, nr 7218, 109 kr eller Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2021, nr 6257, 139 kr.

  • ström DWI

Ingredienser

4 personer

Marinad
1 msk matolja
100g grön thaipasta
4 kycklingbröst, tärnade

Sås
2 msk matolja
300g lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 cm bit färsk riven ingefära, skalad och riven
1 st citrongräs, krossad
färsk koriander, grovt hackad
400ml burk kokosmjölk
4 färska, frysta eller torkade kaffirlimeblad
½ tsk mald gurkmeja
1 dl kycklingfond
20 g färsk basilika
1 röd paprika, skivad

Ris
300 g jasminris
1 lime, saft och skal
2 färska, frysta eller torkade kaffirlimeblad
¼ tsk salt

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, tillsätt kycklingen och rör runt. Täck skålen och ställ sedan i kylen för att marinera i minst 4 timmar eller över natten.

2. För att förbereda såsen värm 1 msk olja i en panna och fräs sedan löken, vitlöken, chilin, ingefäran och citrongräset försiktigt i 5 minuter tills de mjuknat men inte fått färg.

3. Tillsätt koriander, kokosmjölk, limeblad, gurkmeja och kycklingfond. Koka försiktigt upp och låt puttra under lock i 20 minuter. Ta av från värmen, tillsätt basilikan och mixa till en jämn smet med en stavmixer.

4. Värm under tiden upp ny olja i en panna, tillsätt kycklingen och marinaden och fräs på måttlig värme i 15 minuter.

5. Häll såsen i pannan med paprikan och låt sjuda i 5-10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

6. Tillsätt under tiden alla risingredienserna i en kastrull med tättslutande lock och häll över 6 dl kokande vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till låg och täck kastrullen ordentligt med ett lock. Koka i 10-12 minuter och servera med den thailändska gröna curryn.