Katarina Wechsler: Hållbarhet och innovation i Rheinhessen
Den här månaden lyfter vi fram Katarina Wechsler från Weingut Wechsler, som ligger i Rheinhessen. Efter en karriär i media valde Katarina att följa i sin familjs vinodlingsfotspår och tog med sig sin passion för hållbarhet till de viner hon producerar. Weingut Wechslers utbud sträcker sig från traditionell riesling till natur- och orangeviner.
Bakgrund
Katharina föddes 1979 i Worms och växte upp i Westhofen på familjens vingård i Rheinhessen, där hon och hennes syskon fick lära sig på nära håll vad det innebar att driva en vingård. Initialt så hade Katarina inget intresse för att gå in i familjens vinbusiness och hon valde att studera fransk litteratur i Paris i ett år efter gymnasiet och studerade senare samhälls- och statsvetenskap i Stuttgart, och blev biträdande redaktör på en tv-station i Berlin 2006.
Katharina tog sig tillbaka till sin familjeegendom efter många långa veckovisa samtal med sin mamma och började gå på vinframställningsskola i Oppenheim 2009. Innan hon tog examen 2012 började hon som lärling på ett lokalt kooperativ och på Weingut Gutzlers och Klaus-Peter Kellers egendomar. Efter att ha avslutat sin utbildning i Oppenheim gick hon vidare till sin familjeegendom med målet att förändra förhållningssättet till vin, ett där viner görs med avsikt att vara en del av ett naturligt kretslopp. Hon tog officiellt över 2017, döpte om gården i sitt namn och övergick från bulkproduktion till kvalitets- och terroir orienterad vinframställning. I april 2022 anslöt sig Katharinas partner, Manuel Maier, som hon nyligen gifte sig med, till egendomens ledningsgrupp och drev på för modernisering och hållbar ombyggnad av egendomen både i vingården och i marknadsföringen.