Karsten Peter - Tradition, Terroir och Torra Rieslingviner

10.01.24

Den här månaden lyfter vi fram Karsten Peter som kom till Gut Hermannsberg 2009 som vinmakare och verkställande direktör, för att ytterligare stärka gårdens fokus på unika tyska vita viner från Riesling och Pinot blanc.

  • ström DWI

Bakgrund

Karsten föddes i Bad Dürkheim i Pfalz, med en familjehistoria inom vinframställning som går tillbaka 300 år. Med vinframställning i blodet studerade Karsten i Neustadt och Bad Kreuznach och tillämpade sin utbildning på vingårdar i Bourgogne, Australien och Nya Zeeland. År 2009 tog familjen Reidel över som ägare och anställde då Karsten som vinmakare och verkställande direktör. Karsten har infört ett klassificeringssystem för vingårdar och uppdaterat vinkällarfilosofin till en som fokuserar på naturlig jäsning med vinframställning med låg intervention. Han omfamnar fullt ut allt det som vinframställning bär med sig och de tekniska och intellektuella utmaningarna.

Gut Hermannsberg grundades 1902 som Royal Prussian Wine Domaine, med den första skörden 1907. Vid grundandet fungerade gården som ett exempel för vinmakare i regionen för vita viner i världsklass, och den har fortsatt den traditionen under hela sin historia. Idag är egendomen och vinkällarens fotavtryck detsamma som när det grundades, med undantag för den moderna ingången till källaren. Vingården producerar nu 150 000 flaskor vin årligen samtidigt som man behåller traditionen och essensen av den ursprungliga egendomen.

"Ju mer jag tittade på vingårdarna och vinerna som skapades av dem, desto djupare drogs jag in i ämnet - med en önskan att förstå denna mycket unika värld. Idag vet jag att vinodling inte är en exakt vetenskap, och jag lyssnar bara på vad vinrankorna berättar för oss och vill ha av oss" – Karsten Peter