Det våras för sparris
Kanske är det den korta säsongen, kanske den härliga smaken. Men ett som är säkert är att sparris betyder vår på riktigt. Här bjuder vi på ett härligt recept självklart matchat med vintips.
Färsk svensk sparris har kort säsong. Den skördas under perioden april till juni – så det är bäst att passa på. Vår tyska vinkock Husmor Lisas bjuder på ett härligt sparris-recept.
Grön sparris med grillat limesmör, getost, chili och koriander
Ett knippe grön sparris, helst från Europa
50 gram smör
1 lime
Färsk getost, helst lite mildare karaktär
1 röd chili
Färsk koriander
* Skala sparrisen på nederdelen med försiktig hand. Skär upp snygga jämna nederdelar.
* Värm en grillpanna. Eller sätt på grillen och lägg smöret i en metallbunke/kastrull/panna som du inte är rädd om.
* Grilla smöret tills det får en lätt brun färg utan att vara bränt. Pressa ned lime i smöret.
* Koka sparris i lätt saltat vatten 3 - 4 minuter, ta upp och lägg fint på varje tallrik.
* Strimla under tiden chilin, ta av bladen från korianderstjälkarna och skölj.
* Häll över smöret, strimla getost och sprid ut chili och koriander.
SERVERA!
Vintipset – sommelier Jan Dworskys:
Riesling Kabinett med en del restsötma för att ta hand om chilin, och asiatiska stilen. Typ en Kloster Erbach, Nr 5810, om man tar i det billigare segmentet eller en Erdnere Treppchen Riesling Kabinett, Nr 97100, i mellansegmentet och ett helt fantastiskt Riesling som jag druckit av Eva Fricke, Seligmacher i det dyrare segmentet.