Unesco namnger Vinkulturen i Tyskland som ett immateriellt kulturarv
Vinkultur i Tyskland" ingick i det nationella registret över immateriellt kulturarv den 19 mars 2021 på rekommendation av expertkommittén från den tyska kommissionen för UNESCO vid konferensen av kulturministrar.
Detta baserades på en ansökan från tyska vinakademin (DWA) i oktober 2019 till det ansvariga sekretariatet för världsarv i Rheinland-Pfalz vid ministeriet för vetenskap, vidareutbildning och kultur.
Expertkommittén hedrar vinkulturen i Tyskland som en öppen, livlig och anpassningsbar utveckling av en tradition som är fast förankrad i samhället. Man betonade också att vinkulturen i Tyskland inkluderar sociala aspekter, lingvistik, hantverk och kulturlandskap samt många festivaler och seder. Den formar många människors livsrytm och bidrar därför ofta till lokal identitet, särskilt i vinodlingsregionerna.
Bevarandet av vin som en kulturell tillgång
"Vi är överförtjusta och är tillsammans med alla anhängare av vinkultur i Tyskland mycket glada över detta beslut", säger vd för tyska vinakademin, Monika Reule. ”Detta hedrar prestationerna hos människorna som ger vinkulturen liv och utvecklar den vidare. Vi är säkra på att detta initiativ att inkludera vår vinframställning som en kulturell tillgång tillsammans med dess kulturlandskap i det nationella registret över immateriellt kulturarv kommer att ytterligare öka allmänhetens medvetenhet och ge deltagarna den uppskattning de förtjänar. "
Från början stöddes ansökan från den tyska vinakademin (DWA) av delstaten Rheinland-Pfalz genom ministeriet för ekonomi, transport, jordbruk och vinodling och rekommenderades av ministeriet för vetenskap, vidareutbildning och kultur. Dessutom är den tyska vinakademin särskilt tacksam för stödet från så många människor som är aktivt involverade i utformningen av vinkulturen i hela landet, säger Reule. Detta breda stöd var verkligen en av de avgörande faktorerna för att ansökan skulle lyckas.
Presskontakter:
Annelie Englund
E-mail: info(at)winesofgermany.se