Jordmån & läge

Ahr, Weinberg

Om jordmånen präglas av skiffer eller kalksten kommer dessa komponenter också att finnas i vinet och ge det dess karaktär.

Fakta

  • 2.658

    Enstaka lager

  • 68

    Grad av lutning på sluttningen

  • 14.000

    ha Branta sluttningar

Det är de olika markstrukturerna i de enskilda odlingsregionerna - från lös sandig underjord till lerjord och lössjord till spröd skiffer eller hård granit - som garanterar mångfalden av druvsorter och smaker i tyska viner och gör dem unika i sitt breda sortiment.

Jorden är naturens minne: jordens historia kan producera återkommande, smakrika konstanter på grund av dess geografiska egenskaper.

Lokaler, klimat och vinmakare

De bästa förutsättningarna för vinodling i Tyskland ges av sluttningar som exponeras mot söder eller sydväst i skyddade dalar, såsom Rhen och dess bifloder eller floderna Elbe, Saale och Unstrut. Detta beror på att solljuset på sluttningarna är mycket mer intensivt än på slätten. Dessutom har de södra sluttningarna överlag längre solsken. De tyska vingårdarna är indelade i 5 bordsvinregioner med 8 underregioner och 19 lantvinregioner för beteckningen tyskt vin (tidigare bordsvin) och tyskt lantvin. För produktion av kvalitetsvin är det område där vin odlas i Tyskland indelat i 13 odlingsregioner för kvalitetsvin med totalt 43 områden, 167 stora vingårdar och 2.658 enskilda vingårdar.

Terroir

När det gäller terroir spelar jorden en central roll. Men termen har för länge sedan kommit att omfatta mer än bara vingårdens markstruktur. Snarare betonar termen „terroir“ komplexiteten i vinodling, där flera faktorer sammanflätas, kompletterar varandra och i slutändan bildar en enhet. Avsikten med terroirkonceptet är att vinet ska vara en smakrik återspegling av sitt definierbara hemland och göra karaktären av sitt ursprung påtaglig. Det omfattar därför inte bara jordmånen utan även druvsorten, de speciella klimatförhållandena och naturligtvis vinmakarens arbete. Alla dessa faktorer sammanfattas under begreppet „terroir“ och är oupplösligt förbundna med varandra. Den viktigaste tillgången här är utan tvekan själva jordmånen, som också är en relativt konstant faktor. Detta beror på att befintliga jordformationer och geografiska särdrag i allmänhet endast förändras till följd av massiva mänskliga ingrepp.

Vinodlaren måste känna till vilken druvsort - med hänsyn till klimategenskaperna - som är bäst lämpad för hans vingård och hans önskade vinstil. Denna konstellation - jord, klimat, druvsort och vinmakare - harmoniserar för att skapa den omisskännliga karaktären hos ett vin. Det innebär att terroir, inom sina respektive geografiska gränser, erbjuder en säker smak - och det är just där dess äkthet ligger. I rätt händer kan nästan vilken jordformation som helst producera viner av hög kvalitet. Utmärkta viner från mer eller mindre okända och icke-historiska vingårdar har bevisat detta på ett imponerande och smakfullt sätt under de senaste decennierna.

Steillagen

I tysk vinlagstiftning kallas en lutningsgradient på mer än 30 procent för en brant sluttning. När man anger vingårdarnas lutningsgradienter är det i allmänhet viktigt att notera om dessa anges i procent eller grader. Till exempel motsvarar 45 graders lutning 100 procents lutning. Om sluttningen går vertikalt nedåt är den totala lutningen 90 grader. Den brantaste vingården i Europa, Bremmer Calmont, når faktiskt 68 grader, vilket motsvarar en lutning på 248 procent. För närvarande finns det ingen känd brant sluttning i Europa med en lutning på mer än 68 grader. Med sina cirka 14.000 hektar utgör vingårdar på branta sluttningar cirka 14 procent av den totala vingårdsarealen i Tyskland. Enbart odlingsregionen Mosel står för cirka 3 500 hektar.

Varför är vissa jordar på platser som Roter Hang i Nierstein (Rheinhessen) röda i färgen?

Den röda färgen beror på extremt gamla järnföreningar i jorden. Under tryck utvecklades lösa jordlager så småningom till fast sandsten och lersten, som är fattiga men har goda värmelagringsegenskaper.

Sorter

Fler receptidéer

Vit sparris med pannkaksstrimlor Sparris med "Kratzete"

Vit sparris med pannkaksstrimlor och champagnesmörsås.

  • 1kg Weißer Spargel
  • 200g Mehl
  • 4 Eier
  • 150ml Milch
  • 1TL Butterschmalz zum Braten
  • 2EL Butter
  • 1 Zitrone
  • 1 Prise Zucker
  • 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
  • 1 Für die Soße:
  • 150g Butter
  • 50ml Sahne
  • 50ml Sekt
  • etwas Salz und Pfeffer

Mixa mjölet med ägg, mjölk och en nypa salt till en slät pannkakssmet. Låt stå i blöt i 30 minuter.

 

Under tiden skalar du sparrisen och kokar i saltat vatten med 2 msk smör och en nypa socker tills den är al dente. Låt rinna av väl och håll varm.

<p

 

<p>Häll pannkakssmeten i omgångar i hett klarat smör
.

häll i hett klarat smör. När undersidan är brynt, använd en gaffel för att skrapa i bitar. Avsluta stekningen tills bitarna är gyllengula.

 

För champagne-smörsåsen, koka upp grädden, reducera något och rör i de kalla smörbitarna (valnötsstora). Tillsätt det mousserande vinet och smaka av med salt och peppar.

<p

 

<p>Arrangera sparrisen på förvärmda tallrikar. Lägg på kratzete, ringla över såsen och garnera med gräslök.

<p

 

<p>Vinrekommendation:

 

En mild och torr Gutedel eller ett delikat Kabinett-vin från Riesling eller Pinot Blanc.

  • Chasselas (trocken)
  • Riesling (brut)
  • Grauburgunder / Pinot gris (brut nature)

med päronklyftor Strimlor av kycklingbröst

med päronklyftor

  • 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
  • 2 reife Birnen
  • 200 ml Birnensaft
  • 100 ml Sahne
  • 1 ganze Zwiebel
  • 4 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skär kycklingbröstfilén i strimlor. Skala löken och skär i tärningar. Värm olivoljan i en stekpanna och stek köttet i den. Tillsätt den tärnade löken och krydda med salt och nymalen peppar.

 

Tvätta och skala päronen, ta bort skalet, skär i klyftor och stek i pannan. Deglasera med päronjuicen och låt reducera något.

<p

 

<p>Tillsätt slutligen grädden och krydda efter smak.

  • Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
  • Kerner (halbtrocken & feinherb)

Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi

Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.

<p

 

<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.

fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.

och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.

 

Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.

 

Vinrekommendation:

 

Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.

<p

  • Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (brut)

med vilda champinjoner Potatissoppa med grädde

med vilda champinjoner

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Rensa, tvätta och tärna rotfrukterna fint. Tärna löken och vitlöksklyftan fint och finhacka timjan. Fräs det tärnade baconet med margarinet i en stekpanna tills det är lätt brynt, tillsätt den tärnade löken, vitlöken, rotfrukterna och timjan. Fräs, tillsätt buljongen och låt koka i 2 minuter.
<br

<br />
.

Riv potatisen fint, lägg i soppan och koka i ytterligare 5 minuter, tillsätt grädden, krydda och smaka av. Rengör, tvätta och hacka svampen och fräs den i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar, strö över hackad persilja och häll över soppan vid servering.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)