Jordmån & läge

Ahr, Weinberg

Om jordmånen präglas av skiffer eller kalksten kommer dessa komponenter också att finnas i vinet och ge det dess karaktär.

Fakta

  • 2.658

    Enstaka lager

  • 68

    Grad av lutning på sluttningen

  • 14.000

    ha Branta sluttningar

Det är de olika markstrukturerna i de enskilda odlingsregionerna - från lös sandig underjord till lerjord och lössjord till spröd skiffer eller hård granit - som garanterar mångfalden av druvsorter och smaker i tyska viner och gör dem unika i sitt breda sortiment.

Jorden är naturens minne: jordens historia kan producera återkommande, smakrika konstanter på grund av dess geografiska egenskaper.

Lokaler, klimat och vinmakare

De bästa förutsättningarna för vinodling i Tyskland ges av sluttningar som exponeras mot söder eller sydväst i skyddade dalar, såsom Rhen och dess bifloder eller floderna Elbe, Saale och Unstrut. Detta beror på att solljuset på sluttningarna är mycket mer intensivt än på slätten. Dessutom har de södra sluttningarna överlag längre solsken. De tyska vingårdarna är indelade i 5 bordsvinregioner med 8 underregioner och 19 lantvinregioner för beteckningen tyskt vin (tidigare bordsvin) och tyskt lantvin. För produktion av kvalitetsvin är det område där vin odlas i Tyskland indelat i 13 odlingsregioner för kvalitetsvin med totalt 43 områden, 167 stora vingårdar och 2.658 enskilda vingårdar.

Terroir

När det gäller terroir spelar jorden en central roll. Men termen har för länge sedan kommit att omfatta mer än bara vingårdens markstruktur. Snarare betonar termen „terroir“ komplexiteten i vinodling, där flera faktorer sammanflätas, kompletterar varandra och i slutändan bildar en enhet. Avsikten med terroirkonceptet är att vinet ska vara en smakrik återspegling av sitt definierbara hemland och göra karaktären av sitt ursprung påtaglig. Det omfattar därför inte bara jordmånen utan även druvsorten, de speciella klimatförhållandena och naturligtvis vinmakarens arbete. Alla dessa faktorer sammanfattas under begreppet „terroir“ och är oupplösligt förbundna med varandra. Den viktigaste tillgången här är utan tvekan själva jordmånen, som också är en relativt konstant faktor. Detta beror på att befintliga jordformationer och geografiska särdrag i allmänhet endast förändras till följd av massiva mänskliga ingrepp.

Vinodlaren måste känna till vilken druvsort - med hänsyn till klimategenskaperna - som är bäst lämpad för hans vingård och hans önskade vinstil. Denna konstellation - jord, klimat, druvsort och vinmakare - harmoniserar för att skapa den omisskännliga karaktären hos ett vin. Det innebär att terroir, inom sina respektive geografiska gränser, erbjuder en säker smak - och det är just där dess äkthet ligger. I rätt händer kan nästan vilken jordformation som helst producera viner av hög kvalitet. Utmärkta viner från mer eller mindre okända och icke-historiska vingårdar har bevisat detta på ett imponerande och smakfullt sätt under de senaste decennierna.

Steillagen

I tysk vinlagstiftning kallas en lutningsgradient på mer än 30 procent för en brant sluttning. När man anger vingårdarnas lutningsgradienter är det i allmänhet viktigt att notera om dessa anges i procent eller grader. Till exempel motsvarar 45 graders lutning 100 procents lutning. Om sluttningen går vertikalt nedåt är den totala lutningen 90 grader. Den brantaste vingården i Europa, Bremmer Calmont, når faktiskt 68 grader, vilket motsvarar en lutning på 248 procent. För närvarande finns det ingen känd brant sluttning i Europa med en lutning på mer än 68 grader. Med sina cirka 14.000 hektar utgör vingårdar på branta sluttningar cirka 14 procent av den totala vingårdsarealen i Tyskland. Enbart odlingsregionen Mosel står för cirka 3 500 hektar.

Varför är vissa jordar på platser som Roter Hang i Nierstein (Rheinhessen) röda i färgen?

Den röda färgen beror på extremt gamla järnföreningar i jorden. Under tryck utvecklades lösa jordlager så småningom till fast sandsten och lersten, som är fattiga men har goda värmelagringsegenskaper.

Sorter

Fler receptidéer

med halvtorra viner Flädlesoppa

med halvtorra viner

  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 Liter Fleischbrühe
  • 150 Gramm Weizenmehl
  • 300 ml Milch
  • nach Belieben Speckschwarte zum ausreiben der Pflanne
  • Etwas Salz

Gör en jämn, inte för tjock smet av mjöl, mjölk, ägg och en nypa salt. Värm en tung stekpanna på hög värme, gnid med baconfett, häll i en liten klick smet, låt breda ut sig och stek tunna pannkakor (flädle).

 

Låt pannkakorna svalna, halvera och skär i tunna strimlor.

 

Häll över varm köttbuljong och servera omedelbart.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

med tagliatelle Coq au Riesling

med tagliatelle

  • 1 ganzes Huhn
  • 0,4 Liter Riesling
  • 0,2 Liter Sahne
  • 1 kl. Glas Cognac
  • 2 Stück Schalotten
  • 1 Stück Knoblauchzehe
  • 1 Stück Eigelb
  • 1/2 Bund Petersilie
  • 1 EL Mehl
  • 50 Gramm Butter
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skär upp kycklingen. Hetta upp ca 50 g smör med 2 msk olivolja i en stor stekpanna och stek kycklingbitarna ljusbruna (utan lock). Krydda lätt med salt.

 

Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan och tillsätt allt till köttet. Låt det fräsa en kort stund med lock. Häll cognacen över köttet och flambera. Deglasera med 1/3 liter Riesling och låt sjuda i en halvtimme på svag värme. Om det behövs, tillsätt lite mer vin och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.

 

Ta bort kycklingbitarna och håll dem varma en kort stund. Blanda 1 msk mjöl med 1 äggula och grädden och vispa ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingbitarna i pannan. Servera omedelbart.

 

Servera med tagliatelle.

 

Variant: Ersätt kycklingen med 150 g färska champinjoner.

 

 

  • Riesling (trocken)

med bulgur Kålgryta

med bulgur

  • 200 Gramm Zwiebeln
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 800 Gramm Spitzkohl
  • 200 Gramm Möhren
  • 400 Gramm festk. Kartoffeln
  • 1 EL Kümmelsaat
  • 1,5 Liter Gemüsefond
  • 5 EL Olivenöl
  • 2 EL Tomatenmark
  • 2 EL edelsüßes Paprikapulver
  • 3 TL Honig
  • nach Belieben Salz & Pfeffer
  • 120 Gramm grobe Bulgur
  • 1 Bund Petersilie
  • 4 Stiele Minze
  • 1 ganze Zitrone
  • 2 ganze Äpfel
  • 3 EL Obstessig

Tärna lök och vitlök fint. Rengör, tvätta och kvarta kålen, ta bort stjälken och grovhacka kålkvarteren. Skala morötterna, halvera dem på längden och skär dem i ca 2 cm breda bitar. Skala potatisen och skär den i ca 2,5 cm stora bitar. Stek morötterna i en stekpanna utan fett och ställ åt sidan.

 

Värm grönsaksbuljongen i en liten kastrull. Värm 3 matskedar olja i en stor panna, stek kålen i den i 10-15 minuter på hög värme tills den är mörkbrun och ta bort den från pannan.

<

 

Lägg till resterande olja i pannan. Stek lök och vitlök tills de är genomskinliga. Tillsätt potatis och müsli och stek i 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek under omrörning. Tillsätt kål, honung och kummin och häll i den varma grönsaksbuljongen. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp, täck över och låt sjuda i 45 minuter. Tillsätt bulgur 20 minuter före slutet av tillagningstiden.

 

Kvartera äpplena, ta bort kärnorna, skär i ca 1 cm stora tärningar och tillsätt 10 minuter före tillagningstidens slut. Plocka örterna och hacka medelfint. Tvätta och torka citronen, riv skalet fint och blanda med örterna. Smaksätt grytan med vinäger, salt och peppar och servera strösslad med örterna.

 

Tips: Spetskålen måste rostas riktigt kraftigt och mörkt för att aromerna ska komma fram ordentligt.

  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
  • Trollinger (trocken)

till söta val Äppeldonuts med vaniljsås

till söta val

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

Skäl äpplena och ta bort kärnhuset, skär i fingertjocka, jämna skivor. Ringla över rom och socker. Låt stå och dra.

 

Rör smeten, den ska vara ganska tjock. Vänd äppelringarna i den och grädda flytande i hett fett tills de är gyllenbruna.

<p

 

<p>Avvattna på hushållspapper och servera varma med kanel och socker.

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)