Jordmån & läge

Ahr, Weinberg

Om jordmånen präglas av skiffer eller kalksten kommer dessa komponenter också att finnas i vinet och ge det dess karaktär.

Fakta

  • 2.658

    Enstaka lager

  • 68

    Grad av lutning på sluttningen

  • 14.000

    ha Branta sluttningar

Det är de olika markstrukturerna i de enskilda odlingsregionerna - från lös sandig underjord till lerjord och lössjord till spröd skiffer eller hård granit - som garanterar mångfalden av druvsorter och smaker i tyska viner och gör dem unika i sitt breda sortiment.

Jorden är naturens minne: jordens historia kan producera återkommande, smakrika konstanter på grund av dess geografiska egenskaper.

Lokaler, klimat och vinmakare

De bästa förutsättningarna för vinodling i Tyskland ges av sluttningar som exponeras mot söder eller sydväst i skyddade dalar, såsom Rhen och dess bifloder eller floderna Elbe, Saale och Unstrut. Detta beror på att solljuset på sluttningarna är mycket mer intensivt än på slätten. Dessutom har de södra sluttningarna överlag längre solsken. De tyska vingårdarna är indelade i 5 bordsvinregioner med 8 underregioner och 19 lantvinregioner för beteckningen tyskt vin (tidigare bordsvin) och tyskt lantvin. För produktion av kvalitetsvin är det område där vin odlas i Tyskland indelat i 13 odlingsregioner för kvalitetsvin med totalt 43 områden, 167 stora vingårdar och 2.658 enskilda vingårdar.

Terroir

När det gäller terroir spelar jorden en central roll. Men termen har för länge sedan kommit att omfatta mer än bara vingårdens markstruktur. Snarare betonar termen „terroir“ komplexiteten i vinodling, där flera faktorer sammanflätas, kompletterar varandra och i slutändan bildar en enhet. Avsikten med terroirkonceptet är att vinet ska vara en smakrik återspegling av sitt definierbara hemland och göra karaktären av sitt ursprung påtaglig. Det omfattar därför inte bara jordmånen utan även druvsorten, de speciella klimatförhållandena och naturligtvis vinmakarens arbete. Alla dessa faktorer sammanfattas under begreppet „terroir“ och är oupplösligt förbundna med varandra. Den viktigaste tillgången här är utan tvekan själva jordmånen, som också är en relativt konstant faktor. Detta beror på att befintliga jordformationer och geografiska särdrag i allmänhet endast förändras till följd av massiva mänskliga ingrepp.

Vinodlaren måste känna till vilken druvsort - med hänsyn till klimategenskaperna - som är bäst lämpad för hans vingård och hans önskade vinstil. Denna konstellation - jord, klimat, druvsort och vinmakare - harmoniserar för att skapa den omisskännliga karaktären hos ett vin. Det innebär att terroir, inom sina respektive geografiska gränser, erbjuder en säker smak - och det är just där dess äkthet ligger. I rätt händer kan nästan vilken jordformation som helst producera viner av hög kvalitet. Utmärkta viner från mer eller mindre okända och icke-historiska vingårdar har bevisat detta på ett imponerande och smakfullt sätt under de senaste decennierna.

Steillagen

I tysk vinlagstiftning kallas en lutningsgradient på mer än 30 procent för en brant sluttning. När man anger vingårdarnas lutningsgradienter är det i allmänhet viktigt att notera om dessa anges i procent eller grader. Till exempel motsvarar 45 graders lutning 100 procents lutning. Om sluttningen går vertikalt nedåt är den totala lutningen 90 grader. Den brantaste vingården i Europa, Bremmer Calmont, når faktiskt 68 grader, vilket motsvarar en lutning på 248 procent. För närvarande finns det ingen känd brant sluttning i Europa med en lutning på mer än 68 grader. Med sina cirka 14.000 hektar utgör vingårdar på branta sluttningar cirka 14 procent av den totala vingårdsarealen i Tyskland. Enbart odlingsregionen Mosel står för cirka 3 500 hektar.

Varför är vissa jordar på platser som Roter Hang i Nierstein (Rheinhessen) röda i färgen?

Den röda färgen beror på extremt gamla järnföreningar i jorden. Under tryck utvecklades lösa jordlager så småningom till fast sandsten och lersten, som är fattiga men har goda värmelagringsegenskaper.