Vinglas

Utan rätt glas går en del av vinets fulla smak förlorad. I princip bör ett vinglas uppfylla följande krav: Kristallklart - endast ett klart, transparent vinglas kan återspegla vinets klarhet och briljans.

Utan rätt glas går en del av smakerna i ett vin förlorade. I grund och botten bör ett vinglas uppfylla följande krav:

Kristallklart– endast ett klart genomskinligt vinglas kan återspegla klarheten och briljansen hos ett vin.

Tunt glas -Experter anser att ett tunt glas objektivt sett är mer njutbart att dricka ur, eftersom kontakten med vinet är mer direkt. Vinets temperatur påverkas också mindre av ett tunt glas.

Lång skaft – Skaftet bör vara tillräckligt långt så att glaset lätt kan hållas med pekfingret, långfingret och tummen. Detta förhindrar att handen värmer vinet och att värmen påverkar uppfattningen av vinets smaker.

Rengörning – Tvättmedelsrester, klor eller en kvarvarande skåplukt – dessa lukter kombineras snabbt med vinaromerna och bör därför undvikas. Om du är osäker, skölj glaset med en klunk vin från flaskan. På så sätt neutraliseras eventuella oönskade toner. Alla andra krav på glaset vad gäller form och storlek är mer en fråga om estetik och filosofi.

Vad är mousseringspunkten?

För att vinet ska se vackert pärlande ut är champagneglas avsiktligt försedda med en liten deformitet under produktionen, den så kallade mousseringspunkten. Denna punkt finns på insidan av glaset, strax bredvid mittpunkten i bottnen och får koldioxidbubblorna att sätta sig där och stiga upp i en fin linje.

Sorter

en julig dessert Plommonstek med kanelglass

en julig dessert

  • 1 kg Zwetschgen (frisch oder TK)
  • 100 Gramm Zucker
  • 0.5 TL gemahlener Zimt
  • Eine Prise Nelkenpulver
  • 50 ml Pflaumenschnaps
  • 50 Gramm dunkler Rohrzucker
  • 2 EL alter Balsamicoessig
  • 200 Gramm Zucker
  • 4 Eigelb
  • 500 ml Sahne

Plommonringar:

Tvätta, kärna ur och dela plommonen i fjärdedelar. Fördela sockret jämnt i en non-stick panna och smält långsamt på medelvärme. Höj temperaturen och tillsätt genast frukt, snaps och kryddor. Rör om tills blandningen karamelliseras.

Rör i muscovadosocker och balsamvinäger, bred ut på en kall tallrik efter ca 3 minuter.

<p

 

<p>Kanelglass:

Blanda socker och äggulor och rör de två ingredienserna över ett vattenbad tills de är skummiga.

Vispa grädden, blanda sedan försiktigt de båda blandningarna och tillsätt tre teskedar kanel. Blanda försiktigt ner kanelen i blandningen igen.

Häll den färdiga blandningen i en (kak)form eller ett litet fat, täck med aluminiumfolie och ställ in i frysen i minst tre timmar.

 

Lägg plommonen på fyra djupa tallrikar eller små skålar, skär av 2 – 3 ispinnar var och lägg på toppen, servera omedelbart.

  • Gewürztraminer (trocken)

den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa

den klassiska med skillnad

  • 500 ml Weißwein (Spätlese)
  • 500 ml Geflügelbrühe
  • 350 ml Sahne
  • 30 Gramm Zwiebeln
  • 30 Gramm Weißes vom Lauch
  • 30 Gramm Sellerie
  • 30 Gramm Karotten
  • 30 Gramm Butter
  • 180 Gramm Mehl
  • 2 Lorbeerblätter
  • 1 EL Butterschmalz
  • 4 Scheiben Weißbrot
  • Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz

Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.

 

Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.

<p

 

<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.

 

Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.

  • Müller-Thurgau (trocken)
  • Silvaner (trocken)

med kanel och socker Odenwald äppelsufflé

med kanel och socker

  • 1 kg Äpfel
  • 250 Gramm Semmelbrösel
  • 125 Gramm Zucker
  • 2 EL Butter
  • 1/2 TL Zimt
  • 1 Msp. gemahlene Nelken
  • 50 Gramm Rosinen
  • 100 ml trockener Weißwein
  • 1 EL Rum
  • zum Bestreuen Zimt & Zucker

Fräs ströbröd, smör, kryddor och 2 msk socker i en stekpanna. Skala äpplena och skär dem i skivor. Sjud i vitt vin med rom och socker tills vätskan nästan har avdunstat.

<p

 

<p>Fyll den smorda springformen växelvis med ströbrödsblandningen och äpplena (botten och översta lagret av ströbrödsblandningen).

Fyll den smorda springformen växelvis med ströbrödsblandningen och äpplena (botten och översta lagret av ströbrödsblandningen).

 

Baka i en ½ timme vid 140 °C. Strö över kanel och socker.

  • Riesling (lieblich)

Lätt och fluffig: cashewnötskokosmousse med passionsfrukt Cashew- och kokosmousse med passionsfrukt

En luftig cashewnötskokosmousse med passionsfrukt

  • 400g Cashewkerne
  • 400ml Haferdrink
  • 6EL Agavendicksaft
  • 6EL Kokosflocken
  • 4 Passionsfrüchte
  • 1 Prise Vanille

Lägg cashewnötterna i en behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka cashewnötterna tillräckligt. Placera cashewnötterna i kylen för att blötläggas över natten.

(Med en högpresterande mixer räcker det också med 3-4 timmar.)

 

Häll av vattnet och lägg cashewnötterna i mixern tillsammans med havremjölk, agavesirap och kokosflingor. Tillsätt vanilj och mixa tills moussen är krämig och inte längre innehåller några bitar.

<p

 

<p>Fördela moussen i fyra glas. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet med en tesked och lägg ovanpå moussen. Dekorera med kokosflingor.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
  • Riesling (süß & edelsüß)