Smaker

Smakinformationen är en viktig vägledning när du ska köpa vin.

Fakta

  • 9

    Ett vin får innehålla högst nio gram restsocker om det ska marknadsföras som "torrt".

  • 50

    50 procent av alla tyska kvalitets- och Prädikatsviner erbjuds i den torra smaken.

Det finns fyra olika smaker av vin:

Torrt är beteckningen för viner som är nästan eller helt jästa, dvs. viner med en restsockerhalt på upp till högst 4 g/liter. Lagstiftningen tillåter också beteckningen „torr“ upp till en restsockerhalt på 9 g om den totala syrahalten är högst 2 g / l lägre än restsockret. Hälften av alla tyska kvalitets- och premiumviner marknadsfördes i kategorin torra smaker 2022.

Halvtorra viner får ha upp till 12 gram restsocker per liter, eller upp till 18 g/l om restsockerhalten inte överstiger syrahalten med mer än 10 g. Beteckningen feinherb förekommer ofta på vinetiketter. Denna smakbeteckning är inte juridiskt definierad. Smakmässigt ligger det vanligtvis i intervallet halvtorrt till lätt sött.

Söta viner har en restsockerhalt som överstiger de värden som anges för halvtorra viner, men som inte överstiger 45 g/l.

Begreppet süß kan användas för viner med en restsockerhalt på mer än 45 g/l.

Hur kommer sötman in i vinet?

Om jäsningen av vinet avbryts i förtid, t.ex. genom kylning, finns det naturliga, ojästa sockret från druvorna kvar i vinet.

Sorter

med äpplen och nötter Flamberad tårta

med äpplen och nötter

  • 250 Gramm Weizen- oder Dinkelmehl
  • 150 Gramm Crème fraîche
  • 150 Gramm körniger Frischkäse
  • 2 säuerliche Äpfel
  • 1 - 2 Zwiebeln
  • 30 Gramm Walnüsse oder Haselnüsse
  • 15 Gramm Hefe
  • 1 EL Zucker
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 Zweige frischer Thymian
  • Nach Bedarf Salz & Pfeffer
  • 200 ml warmes Wasser

För jästdegen, sikta mjölet i en skål och gör en brunn i den. Lös upp jästen i lite varmt vatten och häll i brunnen. Täck skålen med en trasa och låt jäsa i 10 minuter. Knåda sedan fördegen med degkroken på en handmixer och arbeta gradvis in det varma vattnet, oljan och en tesked salt. Låt den knådade degen jäsa tills den har fördubblats i volym (ca en halvtimme, på en varm plats).

 

Skär löken i klyftor. Grovhacka nötterna. Kärna ur äpplena, skär dem i skivor (ju tjockare äppelskivor, desto saftigare tarte flambée) och strö över sockret.

<p

 

<p>Efter vila, dela degen och rulla ut varje hälft på en bakplåtsklädd plåt med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 220 grader C (över- och undervärme)

 

Fördela crème fraiche jämnt över tarte flambée och toppa med äppelskivor och lökbitar. Fördela färskosten ovanpå och strö över valnötterna. Strö över lite salt och peppar.

 

Baka på nedersta falsen i 12-15 minuter och strö över färsk timjan före servering.

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)
  • Riesling (lieblich)

den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa

den klassiska med skillnad

  • 500 ml Weißwein (Spätlese)
  • 500 ml Geflügelbrühe
  • 350 ml Sahne
  • 30 Gramm Zwiebeln
  • 30 Gramm Weißes vom Lauch
  • 30 Gramm Sellerie
  • 30 Gramm Karotten
  • 30 Gramm Butter
  • 180 Gramm Mehl
  • 2 Lorbeerblätter
  • 1 EL Butterschmalz
  • 4 Scheiben Weißbrot
  • Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz

Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.

 

Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.

<p

 

<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.

 

Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.

  • Müller-Thurgau (trocken)
  • Silvaner (trocken)

"Frankfurt Green Sauce" Quiche med örter

"Frankfurt Green Sauce"

  • 200 Gramm Mehl
  • 100 Gramm Butter
  • je 1 Bund Kräuter für Frankfurter Grüne Sauce (Petersilie, Kresse, Kerbel, Borretsch, Sauerampfer, Schnittlauch, Pimpernelle)
  • 100 - 125 Gramm Schwarzwälder Schinken
  • 7 ganze Eier
  • 125 ml Sahne
  • 100 Gramm Frischkäse
  • 1 EL Zitronensaft
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Knåda mjöl och smör med 4 msk vatten och en tesked salt till en smidig deg. Klä en form med den och låt den svalna i 30 minuter.</p

 

<p>Hårdkoka 4 ägg. Tvätta, låt rinna av och finhacka örterna från Frankfurtsåsen. Skär skinkan i tunna skivor och fördela dem på degbottnen. Hacka de hårdkokta äggen i små skivor och fördela över toppen.

och fördela över toppen. Blanda de 3 äggen, grädden och färskosten och smaka av med 1 msk citronsaft, salt och peppar och vänd sedan ner örterna. Fördela blandningen över bakelsebottnen.

 

Grädda i 180 grader C (gasmark 4) på mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

  • Riesling (trocken)

till söta val Äppeldonuts med vaniljsås

till söta val

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

Skäl äpplena och ta bort kärnhuset, skär i fingertjocka, jämna skivor. Ringla över rom och socker. Låt stå och dra.

 

Rör smeten, den ska vara ganska tjock. Vänd äppelringarna i den och grädda flytande i hett fett tills de är gyllenbruna.

<p

 

<p>Avvattna på hushållspapper och servera varma med kanel och socker.

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)