Smaker
Smakinformationen är en viktig vägledning när du ska köpa vin.
Fakta
-
9
Ett vin får innehålla högst nio gram restsocker om det ska marknadsföras som "torrt".
-
50
50 procent av alla tyska kvalitets- och Prädikatsviner erbjuds i den torra smaken.
Det finns fyra olika smaker av vin:
Torrt är beteckningen för viner som är nästan eller helt jästa, dvs. viner med en restsockerhalt på upp till högst 4 g/liter. Lagstiftningen tillåter också beteckningen „torr“ upp till en restsockerhalt på 9 g om den totala syrahalten är högst 2 g / l lägre än restsockret. Hälften av alla tyska kvalitets- och premiumviner marknadsfördes i kategorin torra smaker 2022.
Halvtorra viner får ha upp till 12 gram restsocker per liter, eller upp till 18 g/l om restsockerhalten inte överstiger syrahalten med mer än 10 g. Beteckningen feinherb förekommer ofta på vinetiketter. Denna smakbeteckning är inte juridiskt definierad. Smakmässigt ligger det vanligtvis i intervallet halvtorrt till lätt sött.Söta viner har en restsockerhalt som överstiger de värden som anges för halvtorra viner, men som inte överstiger 45 g/l.Begreppet süß kan användas för viner med en restsockerhalt på mer än 45 g/l.
Hur kommer sötman in i vinet?
Om jäsningen av vinet avbryts i förtid, t.ex. genom kylning, finns det naturliga, ojästa sockret från druvorna kvar i vinet.