Hoflößnitz

Detta är verkligen den sachsiska vinodlingens vagga: de sachsiska elektorerna firade sin druvskörd på vingården Hoflößnitz och den berömda Sachsenkeule uppfanns här - och här finns 600 års tradition av vinframställning.

Det sachsiska furstehuset Wettin hade vingården i Lößnitz odlad för sig själv i fem århundraden. Fram till 1800-talet var egendomen centrum för den herrskapliga vinodlingen och en plats för festligheter.

Dagens namn „Hoflößnitz“ nämndes första gången i ett dokument den 14 januari 1622. År 1650 lät kurfursten Johann Georg I bygga ett slott bredvid presshuset Lust- und Berghaus. Hans son Johann Georg II firade druvskörden här varje år. Hans hovmålare var holländaren Albert Eckhout, som dekorerade bankettsalen på övervåningen med 80 målningar i kassettaket som på ett imponerande sätt skildrade Brasiliens fågelliv. Träväggarna i salen och i de angränsande privata rummen för kurfursteparet är också dekorerade med panelmålningar.  

Hur mycket allt här kretsade kring vinodling på 1600-talet framgår av den lilla vinodlingsbroschyr som skrevs av den kurfurstlige vingårdsförvaltaren och kontoristen Johann Paul Knohll 1667 i Hoflössnitz. Det var en kommentar till den kurfurstliga vingårdsförordningen av den 23 april 1588 och innehöll en kanon med 24 fasta regler för vingårdsarbetet, kompletterade med hans egna erfarenheter. Fram till 1800-talet var det standardverket för den sachsiska vinodlingen. Kurfurst August den starke (1677–1733) bjöd in sina jaktsällskap 

till Hoflößitz och anordnade danstillställningar med vinprovning – dessa sägs ha varit påkostade vinfestivaler. Under hans tid byggdes också Winzerhaus, med ett provsmakningsrum, Kellerstube, i vinkällaren för kurfursten.

1843 fick Hoflössnitz status som statlig vingård och förblev så fram till nedgången för vinodlingen i Lößnitz, främst orsakad av vinlusen 1889. Traditionen med vinodling återupptogs 1911 när en ympningsstation för vinstockar inrättades. Dess föreståndare från 1916 var lantbruksrådet Carl Pfeiffer, fadern till återupplivandet av vinodlingen i Sachsen.  Han återplanterade Lößnitz med den nya vinrankan från 1913 och framåt och tog över ledningen av ympningsstationen 1916, ur vilken forsknings- och undervisningsinstitutet för vinodling uppstod 1927. Under Pfeiffers tid uppfanns också en specialitet: för att göra vinerna från Elbedalen mer attraktiva uppfanns Sachsenkeule, en stor, klubbformad flaska, här på Hoflößnitz 1931.

Traditionen med vinkultur och vinodling fortsätter idag av Hoflössnitz Winery Museum Foundation, som grundades 1998, med vingården, vingårdsmuseet och vinbaren, som drivs enligt ekologiska riktlinjer. Vingården odlar nästan åtta hektar vingårdar enligt riktlinjerna för kontrollerad organisk vinodling. Det kungliga nöjes- och bergshuset är nu ett museislott och rymmer en permanent utställning om vinodlingens historia i Elbe-dalen.

&Öppettider

Tirsdag - söndag: 11:00 - 17:00
.

Guidad tur:
Lördag & söndag: 11:00