Romerska Villa Weilberg och vinpress

Gömd under ett rött tak i vingårdarna i utkanten av kur- och distriktsstaden Bad-Dürkheim finns en riktig skatt: en nästan 2000 år gammal vinpress med anor från romartiden. Anläggningen är den enda i sitt slag mellan södra Pfalz och Mosel.

Upptäckten 1981 under utgrävningsarbeten som en del av markfördelningen i omedelbar närhet av Ungstein-distriktet var inget mindre än en sensation: med Römerkelter i Ungstein kunde arkeologerna äntligen bevisa att Römer utövade vinodling på sluttningarna i Pfalz.

I synnerhet den stora Römervillan, som ligger strax ovanför vinpressen, förvånade experterna: den enorma egendomen från 1000-talet e.Kr., byggd av en rik Römer från Worms, hade en gång tre våningar. Bara herrgårdens framsida mätte 70 meter, byggnaden var 15 meter djup och hade två utskjutande sidogångar. Villan var den första romanska byggnaden i stor skala i Pfalz och är ett bevis på detta: Även här bedrev Römer jordbruket i stor skala. Godset omfattade drygt 75.000 kvadratmeter och användes för spannmåls- och vinodling.

Vinet pressades i de tre oansenliga bassängerna i den angränsande byggnaden. Deras funktion blev tydlig för arkeologerna först genom ytterligare fynd: en druvkniv från antiken, en skära, en vingårdshacka och många druvkärnor av gamla vinsorter hittades i och bredvid bassängerna. Den vetenskapliga undersökningen visade att det rörde sig om vilda vinrankor samt tidiga former av Riesling-, Traminer- och Burgundy-druvor. Detta var ett bevis på att druvorna redan hade trampats av Rümer. 

Druvorna hälldes i de två nedre bassängerna och krossades där, musten flödade in i den något djupare mellersta bassängen, där den dränerades och hälldes i fat. Enligt expertbedömningar kunde man här producera ca 200.000 liter per år. Den 25 oktober 1991 återupptogs produktionen i det gamla vinpresshuset efter ett uppehåll på cirka 1500 år: Druvorna krossades återigen i de restaurerade kärlen och druvsaften bearbetades till vin. Även själva vinodlingen har fortsatt fram till i dag: En återaktiverad Römish-vingård producerar återigen druvor - med ett modernt officiellt testnummer. Römish-livet återvänder också till Weilberg vingården i slutet av juni varje år - när „Vinfestivalen firas på Römerkelter“ 

.