Rotkäppchen källare för mousserande vin

Det mousserande vinet med den röda korken är ett varumärke för Tyskland: Rotkäppchen Sekt. Bröderna Moritz och Julius Kloss grundade vinbutiken Kloss & Foerster i Freyburg an der Unstrut tillsammans med sin vän Carl Foerster den 26 september 1856.

De första 6.000 flaskorna tappades i en lägenhet i familjen Kloss bakre hus; den första flaskan mousserande vin öppnades för bröllopet mellan Julius Kloss och hans fästmö Emma Gabler den 17 juni 1858. Företaget var enormt framgångsrikt - bara tio år senare, 1867, kunde vinodlarna i Freyburg inte längre leverera den mängd vin som krävdes, utan man var tvungen att köpa in vin från Württemberg och Baden. Redan 1870 hade 120.000 flaskor producerats.  

1894 utkämpade ett franskt champagnehus en juridisk strid med Kloss & Foerster om namnet „Monopol“ – namnet på den mest framgångsrika mousserande vinlinjen. Namnet gick till fransmännen och Kloss & Foerster döpte hädanefter sitt mousserande vin efter den röda kapseln, födelsen av varumärket Rotkäppchen, och lät registrera det som ett varumärke den 15 juli 1895. Efter andra världskriget exproprierades familjen Kloss i juli 1948 och den mousserande vinkällaren fortsatte att drivas som det statsägda företaget Rotkäppchen-Sektkellerei Freyburg/Unstrut. Bara under 1988 buteljerades 15 miljoner flaskor.  

Efter återföreningen hotade Rotkäppchen att försvinna in i glömskan – under andra halvåret 1990 såldes endast 1,8 miljoner flaskor. Den mousserande vinkällaren fortsätter att drivas under Treuhand fram till 1993, då seniora medarbetare, med stöd av familjen Harald Eckes-Chantré, tar steget till ett management buy-out. Modet och det stora engagemanget betalade sig under de följande åren: Rotkäppchen är nu återigen en av de största producenterna av mousserande vin i Tyskland och sedan 2002 har varumärken för mousserande vin som Mumm och spritdrycker som Chantré „Deutschlands Haus aus Sekt, Spirituosen und Wein“ förvärvats.  

Vingårdens arkitektur speglar än idag dess historia: byggnaderna i Freyburger Sektkellereistra&l;e 5 är ett industriellt monument av högsta klass. Särskilt imponerande är atriet med sitt utkragande glastak, byggt 1893 och med en yta på cirka tusen kvadratmeter, som var en arkitektonisk sensation på den tiden och är det än idag. Källarna är också värda att se: de började byggas 1887, sträcker sig fem våningar ner i skalkalkstenen och erbjuder 13 000 kvadratmeter utrymme. I katedralkällaren, som tillkom 1896, finns byggnadens mittpunkt: Tysklands största snidade cuvefat. Den enorma tunnan byggdes 1896 av hantverkaren Georg Feldmann av trä från 25 ekar. Från och med då kunde 120.000 liter vin blandas samtidigt, var och en fyllde 160.000 flaskor av en typ av mousserande vin. Med över 100.000 besökare per år är den mousserande vinkällaren i Freyburg en stor besöksmagnet.

&Öppettider

Guidade turer och provsmakningar efter överenskommelse