Boppard Hamm

Mittelrhein: Bopparder Hamm im Herbst

I mitten av den största slingan i Rhen ligger det största sammanhängande vinodlingsområdet vid Mellan-Rhen: Bopparder Hamm.

Namnet på området härrör förmodligen från det latinska ordet „hamus“ som betyder krok och anspelar på S-formen på den berömda Rhenkröken.

Romarna odlade förmodligen redan vin här – ett romerskt fort byggdes i Boppard 370 e.Kr. och vin var en del av truppernas ransoner. Det första dokumenterade omnämnandet av vinodling i Boppard går tillbaka till 643, och vin förblev den viktigaste ekonomiska tillgången för den lilla staden i den smala Middle Rhine Valley fram till långt in i modern tid. Sedan 2002 finns dalen med på UNESCO:s världsarvslista och Boppard har en av de vackraste utsikterna över Rhendalen.

Vingården Bopparder Hamm täcker idag 75 hektar. Sluttningen har en idealisk lutningsvinkel mot solen, sluttningen använder vattnet från floden som värmereservoar och skifferberget är idealiskt för stora Rieslingviner med fin mineralitet och smaker av äpple, mynta och andra kryddor.

Vinodlarnas dagliga arbete på de utmanande branta sluttningarna präglas fortfarande av mycket manuellt arbete. Sexton heltidsanställda vinodlare odlar för närvarande vingårdarna i Bopparder Hamm, den årliga produktionen är cirka 600.000 liter - nästan uteslutande av flaggskeppssorten Riesling. Detta beror på att det var och fortfarande är den överlägset mest odlade druvsorten i Bopparder Hamm och hela Mellan-Rhin-regionen.

Vinfestivalen „Middle Rhine Wine Festival“ den sista söndagen i april är en höjdpunkt i vingårdsutforskningen med en distinkt kulinarisk-vinologisk karaktär. Cirka ett dussin vingårdar i Boppard erbjuder en särskilt sensuell upplevelse av Rhen och vin, omväxlande med fina små rätter. 

För den som söker större idrottsliga utmaningar rekommenderar vi Via Ferrata i Mellersta Rhen, som skapades i samarbete med Tyska Alpföreningen. Med en spektakulär utsikt över Bopparder Hamm från ovan finns det totalt 11 klättringspassager på branta klippväggar som ska övervinnas på cirka tre timmar.

<p <p>Hotell- och cateringrekommendationer finns på webbplatsen för det tyska vininstitutet.