Vinstaden Deidesheim

Det första kvalitetsvinet i Pfalz producerades här, och den tyska vinodlingspolitiken utformades på ett avgörande sätt härifrån - knappast någon annan stad kan med rätta kalla sig "vinodlingskulturens väktare" i lika hög grad som Deidesheim i Pfalz.

I dag finns det 85 professionella vingårdar – inklusive de stora namnen på vinodlarnas skrå som Bassermann-Jordan och Reichsrat von Buhl. Reichsrats viner dracks en gång av kansler von Bismarck och användes för att skåla för invigningen av Suezkanalen; Reichsrats viner var en gång bland de dyraste vinerna i världen.

 Det är ingen slump att Deidesheim, av alla platser, blev ett centrum för den högsta tyska vinkulturen: Läget i skydd av Pfälzerwaldskogen ger lite nederbörd och mycket solsken - ett nästan medelhavsklimat där fikon, mandel, pomeranser och naturligtvis vin trivs. I närheten av Ungstein, cirka tio kilometer norr om Deidesheim, har man hittat rester av vilda vinrankor från 4,5 miljoner år tillbaka. Römerna förde med sig den kultiverade vinodlingen och i Deidesheim har man hittat vinamforor och en tunnformad glaskanna.

Under medeltiden tillhörde byn i huvudsak den lorrainska adelsmannen Erimbert och hans ättlingar, inklusive flera grevar av Metz, hertigar av övre Lorraine och Salians, tills katedralklostret i Speyer blev ägare 1086, inklusive vingårdarna som först nämndes runt 700. Den så kallade „Ungeld“, en skatt på vin, användes för att finansiera byggandet och underhållet av stadsmuren. Stadsprivilegiet beviljades 1395, följt av krig, förändringar och bränder. Vinodlingen är en konstant: druvsorten Gänsfüßer nämns 1504, det tidigaste omnämnandet av en druvsort i Deidesheim.

Vingården upplevde sin storhetstid i början av 1800-talet: 1802 var godsägaren Andreas Jordan den förste att producera kvalitetsvin enligt strikta urvalskriterier och introducerade Spätlese. Jordan är också den förste som använder årgång, druvsort och vingårdsbeteckning för att märka sina viner och sätter därmed trenden som gör Deidesheim känt över hela världen. Jordan dör 1848 och hans enorma egendom delas upp i samband med "Jordans delning": vingårdarna Geheimer Rat Dr von Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl och Dr Deinhard skapas. Jordans arvingar är också engagerade i vinodling: Jordans sonson Ludwig Bassermann-Jordan spelade en viktig roll i översynen av vinlagen 1909 och bidrog till grundandet av "Association of Natural Wine Auctioneers of the Rhine Palatinate", dagens Association of Prädikat Wine Estates VDP.

Franz Armand Buhl, en annan ättling, var grundare och ordförande för den tyska vinodlarföreningen och huvudförfattaren till 1873 års phylloxera-lag. Du kan fortfarande se bevis på denna stora era i hela Deidesheim idag: Vingården Bassermann-Jordan i Ketschauer Hof, som byggdes 1770, det gamla slottet, det tidigare sjukhuset eller Gasthaus zu Kanne, som en gång byggdes som ett cisterciensiskt gods och har drivits som värdshus sedan 1374 - det äldsta i Pfalz. Deidesheims vinhistoria väcks dock till liv av Museum of Wine Culture i det historiska rådhuset, som öppnade 1986. Deidesheim fick en turistutmärkelse 2009: den årliga vinfestivalen som hålls i Winzerhütten i augusti utsågs till den vackraste vinfestivalen i Pfalz.

Hotell- och cateringrekommendationer finns på webbplatsen för German Wine Institute.