Grauburgunder / Pinot gris
Druvsorten, som tillhör familjen Burgundy, spreds från Burgund till Schweiz, Ungern och förmodligen därifrån till våra regioner på 1300-talet.
Fakta
-
8.094 ha
vingårdsareal 2022
-
2. 314 ha
Grauburgunder i Rheinhessen
Bakgrund
Grauburgunder ger ganska bra avkastning och, om så önskas, höga mustvikter. De täta bären gör botrytisangrepp lättare för produktion av viner med ädelöta. Sorten är mindre mottaglig för sjukdomar och knappast känslig för frost. Den trivs särskilt bra på terrasser, men också i kalksten och steniga jordar. Lerjordar är mindre lämpliga. För att säkerställa kvaliteten så krävs en kontinuerlig gallring av bladverket och att inte ha en för hög avkastning.
Pinot gris finns idag inte bara i Centraleuropa, utan framför allt i Australien och Nya Zeeland. I Tyskland har Grauburgunder blivit allt viktigare igen. År 2022 var nästan 8 094 hektar - eller knappt 8% av de tyska vingårdarna - planterade med denna sort. Förr i tiden kallades Pinot Gris ofta för Ruländer. Dessa var mestadels söta och fylliga viner, medan Pinot Gris främst vinifierades torrt. Särskilt vinodlarna i Baden ägnar nästan 14% av sina vingårdar åt Grauburgunder, med cirka 2 363 hektar. Pfalz bidrar med cirka 2 142 hektar, Rheinhessen med cirka 2 314 hektar och Nahe med cirka 385 hektar.
Vinifiering och smak
En ung, lätt, torr till halvtorr Pinot Gris är väl lämpad som sommarvin. Torra Kabinett-viner och spätlese harmonierar väl med skaldjur, havsfisk, pasta, lamm, vilt samt mogna mjukostar. Barriqueviner till smakintensiva lammrätter och lätta vilträtter som hjort eller rådjur. Fruktiga, söta Spätlesen- eller ädla Auslesen-viner passar särskilt bra till feta ostar och desserter med honung, mandel eller marsipan.
Grauburgunder lagras ofta i ståltankar, i stora träfat, men också i barriques som möjliggör en långsam syre exponering. De är vanligtvis torra, medelfylliga och något syrliga, men erbjuds också ofta som fylliga viner med en betonad syra. Beroende på vinifieringsmetod och kvalitetsnivå är färgen ljusgul, gyllengul eller till och med bärnstensfärgad. Pinot Gris förknippas framför allt med aromer av gröna nötter, mandel, färskt smör och fruktiga smaker som påminner om päron, torkad frukt och sultanrussin, ananas och citrusfrukter. Det finns också vegetabiliska toner av gröna bönor eller paprika.
Historia
Från Bourgogne kom Pinot Gris till Schweiz och Ungern och förmodligen därifrån till våra regioner på 1300-talet. Det franska namnet Pinot går tillbaka till det franska pin (tall) och beskriver druvformen som påminner om kottar. Det synonymt använda namnet Ruländer går tillbaka till köpmannen Johann Ruland, som 1711 hittade (för honom okända) vinrankor från Bourgogne i en trädgård i den lilla pfalziska staden Speyer och förökade dem. Vinernas höga kvalitet övertygade vinodlarna redan på 1800-talet: De gav stolt sorten olika regionala namn, som sedan dess har försvunnit.
En snabb överblick
- Mindre mottaglig för sjukdomar, knappast känslig för frost
- Aroma: påminner om gröna nötter, mandel, gröna bönor, paprika eller fruktiga smaker som påminner om päron, torkad frukt, sultanrussin, ananas och citrusfrukter
Var kommer begreppet Pinot ifrån?
Det franska namnet Pinot går tillbaka till franskans "pin" (tall) och beskriver druvans form som påminner om tallkottar.
Vit sparris med pannkaksstrimlor Sparris med "Kratzete"
Vit sparris med pannkaksstrimlor och champagnesmörsås.
- 1kg Weißer Spargel
- 200g Mehl
- 4 Eier
- 150ml Milch
- 1TL Butterschmalz zum Braten
- 2EL Butter
- 1 Zitrone
- 1 Prise Zucker
- 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
- 1 Für die Soße:
- 150g Butter
- 50ml Sahne
- 50ml Sekt
- etwas Salz und Pfeffer
Mixa mjölet med ägg, mjölk och en nypa salt till en slät pannkakssmet. Låt stå i blöt i 30 minuter.
Under tiden skalar du sparrisen och kokar i saltat vatten med 2 msk smör och en nypa socker tills den är al dente. Låt rinna av väl och håll varm.
<p
<p>Häll pannkakssmeten i omgångar i hett klarat smör
.
häll i hett klarat smör. När undersidan är brynt, använd en gaffel för att skrapa i bitar. Avsluta stekningen tills bitarna är gyllengula.
För champagne-smörsåsen, koka upp grädden, reducera något och rör i de kalla smörbitarna (valnötsstora). Tillsätt det mousserande vinet och smaka av med salt och peppar.
<p
<p>Arrangera sparrisen på förvärmda tallrikar. Lägg på kratzete, ringla över såsen och garnera med gräslök.
<p
<p>Vinrekommendation:
En mild och torr Gutedel eller ett delikat Kabinett-vin från Riesling eller Pinot Blanc.
- Chasselas (trocken)
- Riesling (brut)
- Grauburgunder / Pinot gris (brut nature)