Grauburgunder / Pinot gris

Grauburgunder

Druvsorten, som tillhör familjen Burgundy, spreds från Burgund till Schweiz, Ungern och förmodligen därifrån till våra regioner på 1300-talet.

Fakta

  • 8.094 ha

    vingårdsareal 2022

  • 2. 314 ha

    Grauburgunder i Rheinhessen

Bakgrund

Grauburgunder ger ganska bra avkastning och, om så önskas, höga mustvikter. De täta bären gör botrytisangrepp lättare för produktion av viner med ädelöta. Sorten är mindre mottaglig för sjukdomar och knappast känslig för frost. Den trivs särskilt bra på terrasser, men också i kalksten och steniga jordar. Lerjordar är mindre lämpliga. För att säkerställa kvaliteten så krävs en kontinuerlig gallring av bladverket och att inte ha en för hög avkastning.

Pinot gris finns idag inte bara i Centraleuropa, utan framför allt i Australien och Nya Zeeland. I Tyskland har Grauburgunder blivit allt viktigare igen. År 2022 var nästan 8 094 hektar - eller knappt 8% av de tyska vingårdarna - planterade med denna sort. Förr i tiden kallades Pinot Gris ofta för Ruländer. Dessa var mestadels söta och fylliga viner, medan Pinot Gris främst vinifierades torrt. Särskilt vinodlarna i Baden ägnar nästan 14% av sina vingårdar åt Grauburgunder, med cirka 2 363 hektar. Pfalz bidrar med cirka 2 142 hektar, Rheinhessen med cirka 2 314 hektar och Nahe med cirka 385 hektar.

Vinifiering och smak

En ung, lätt, torr till halvtorr Pinot Gris är väl lämpad som sommarvin. Torra Kabinett-viner och spätlese harmonierar väl med skaldjur, havsfisk, pasta, lamm, vilt  samt mogna mjukostar. Barriqueviner till smakintensiva lammrätter och lätta vilträtter som hjort eller rådjur. Fruktiga, söta Spätlesen- eller ädla Auslesen-viner passar särskilt bra till feta ostar och desserter med honung, mandel eller marsipan.

Grauburgunder lagras ofta i ståltankar, i stora träfat, men också i barriques som möjliggör en långsam syre exponering. De är vanligtvis torra, medelfylliga och något syrliga, men erbjuds också ofta som fylliga viner med en betonad syra. Beroende på vinifieringsmetod och kvalitetsnivå är färgen ljusgul, gyllengul eller till och med bärnstensfärgad. Pinot Gris förknippas framför allt med aromer av gröna nötter, mandel, färskt smör och fruktiga smaker som påminner om päron, torkad frukt och sultanrussin, ananas och citrusfrukter. Det finns också vegetabiliska toner av gröna bönor eller paprika.

Historia

Från Bourgogne kom Pinot Gris till Schweiz och Ungern och förmodligen därifrån till våra regioner på 1300-talet. Det franska namnet Pinot går tillbaka till det franska pin (tall) och beskriver druvformen som påminner om kottar. Det synonymt använda namnet Ruländer går tillbaka till köpmannen Johann Ruland, som 1711 hittade (för honom okända) vinrankor från Bourgogne i en trädgård i den lilla pfalziska staden Speyer och förökade dem. Vinernas höga kvalitet övertygade vinodlarna redan på 1800-talet: De gav stolt sorten olika regionala namn, som sedan dess har försvunnit.

En snabb överblick

  • Mindre mottaglig för sjukdomar, knappast känslig för frost
  • Aroma: påminner om gröna nötter, mandel, gröna bönor, paprika eller fruktiga smaker som påminner om päron, torkad frukt, sultanrussin, ananas och citrusfrukter

Var kommer begreppet Pinot ifrån?

Det franska namnet Pinot går tillbaka till franskans "pin" (tall) och beskriver druvans form som påminner om tallkottar.

med örtkryddad skorpa Stekt kalkon

med örtkryddad skorpa

  • 600 Gramm Putenbrust am Stücke
  • 0,25 Liter Weißwein
  • 0,25 Liter Gemüsebrühe
  • 4 ganze Tomaten
  • 4 Scheiben Toastbrot
  • 2 ganze Eier
  • 2 Stück Zwiebeln
  • 75 Gramm geriebener Emmentaler
  • 1 Stange Porree
  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Tvätta köttet, klappa torrt och skär en djup ficka på längden. Smula sönder rostat bröd. Tvätta och hacka örterna, skala och tärna löken.

 

Förvärm ugnen till 200°C (över- och undervärme). Lägg bröd, örter, lök, ost och ägg i en skål, blanda ordentligt och krydda. Stoppa 2/3 av denna blandning i kalkonbröstet. Fäst öppningen med träspett och bind ihop på tvären med hushållssnöre. Lägg steken i en ugnsform och pensla med olja.

 

Rostas i den förvärmda ugnen i ca 1 timme. Häll gradvis i vitt vin och grönsaksbuljong.

<p

 

<p>Rensa och tvätta grönsakerna. Skär purjolöken i bitar och tillsätt till steken med de hela tomaterna efter 30 minuter.

 

Omkring 20 minuter före tillagningstidens slut, fördela den återstående tredjedelen av örtblandningen över steken och avsluta tillagningen.

 

Arrangera på tallrikar med grönsakerna och servera. Servera med ris.

  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)
  • Chardonnay (trocken)