Gewürztraminer

Gewürztraminer

Gewürztraminer är ett monument över den tyska vinkulturen som har överlevt århundradena. Där den måste ryckas upp med rötterna planteras den om.

Fakta

  • ca 1 procent

    av den tyska vingårdsarealen

  • 1.120 hektar

    vingårdsareal 2022

Bakgrund

Gewürztraminer har ett mycket tjockt, något rödaktigt skal och kan nå en hög mognadsgrad upp till de högsta urvalsgraderna. På grund av dess tendens att vissna är skördarna ofta låga och mängden druvor varierar från årgång till årgång. I genomsnitt över många år uppnår Gewürztraminers vingårdar sällan mer än hälften av den tillåtna avkastningen per hektar. Även de låga skördarna tyder på att Traminer är en av de tyska druvsorterna av högsta kvalitet.

Gewürztraminer, som också odlas i Alsace, Sydtyrolen, Australien eller Kalifornien, nådde en odlingsareal på cirka 1 120 hektar i Tyskland 2022, vilket är cirka 1 % av den tyska vingårdsytan. Å ena sidan kan ingen tillväxt skönjas under de senaste decennierna, men å andra sidan återplanteras specialiteten om och om igen där röjning är nödvändig. Till exempel finns det 512 hektar Gewürztraminer-vingårdar i Pfalz, 229 i Rheinhessen och cirka 140 i Baden (med fokus på Kaiserstuhl). i Sachsen är Gewürztraminer en av de regionala specialiteterna. Det livliga deltagandet i tävlingar om de bästa Traminer-vinerna, som de som hålls årligen av Sydtyrolerna och Pfalz, bevisar att sorten har en trogen fanskara. Bland de sällsynta specialiteterna finns mousserande viner och marc-brandy från Gewürztraminer.

Vinifiering och smak

Den aromatiska bouquen, kompletterad med en syrlig, kryddig fruktsmak, gör Gewürztraminer till en sort för älskare av aromatiska viner. När den vinfierats torrt till halvtorrt passar den bra till viltpatéer, fågel med aromatiska såser och kryddiga aromatiska grytor. Söt Spätlese och ädel söt Auslese passar mycket bra till aromatiska desserter tillagade med marsipan, choklad eller konjak. Kombinationen av Gewürztraminer och ädelost funkar väldigt väl.

Vanliga, men också högraffinerade viner kan framställas av denna mycket aromatiska och kryddiga sort. Beroende på jordmån och avkastning är vinerna mer eleganta eller tyngre – ibland med hög alkoholhalt. Gemensamt för dem alla är en relativt mild syra. Beroende på kvalitetsnivå har typiska Gewürztraminers en halmgul till guldgul färg och utstrålar en doft, ibland subtil, ibland frodig, som påminner om rosor; ibland hittar man även doften av akaciablommor, viol, honung, marsipan, kvittengelé, bittra apelsiner eller passionsfrukt. Ädla söta urval är lämpliga för många års lagring.

Historia

I vinbyn Rhodt i Pfalz finns en ensortsvingård i Gewürztraminer som är cirka 400 år gammal. Bara detta monument över vinkultur indikerar att Gewürztraminer är en av de äldsta druvsorterna som fortfarande odlas idag. Vissa forskare hävdare att den har ett grekiskt ursprung. Det är omtvistat om byn Tramin i Sydtyrolen kan användas som ursprungsindikation. Traminer levererades trots allt till klostren där redan på 1400-talet. I Tyskland bevisar historiska dokument existensen av sorten för 1500-talet; på den tiden gjordes en odlingsrekommendation för den. Rapporter om nya varianter av Gewürztraminer från 1700-talet visar att vinvalet redan vid den tiden framgångsrikt praktiserades. Tillsammans med Riesling och en högavkastande sort planterades Gewürztraminer i den klassiska "mixed set" på en vingård. Men osäkerheten i avkastningen förhindrade planteringen av större vingårdar även förr i tiden.

En snabb överblick

  • låg avkastning
  • tjockt, något rödaktigt skal
  • Doft: blekande rosor, sultaner, kvitten

Var ligger en 400 år gammal vingård för Gewürztraminer?

Ett monument över tysk vinkultur: I den pfalziska vinbyn Rhodt finns en cirka 400 år gammal vingård med en enda druvsort, Gewürztraminer.

en julig dessert Plommonstek med kanelglass

en julig dessert

  • 1 kg Zwetschgen (frisch oder TK)
  • 100 Gramm Zucker
  • 0.5 TL gemahlener Zimt
  • Eine Prise Nelkenpulver
  • 50 ml Pflaumenschnaps
  • 50 Gramm dunkler Rohrzucker
  • 2 EL alter Balsamicoessig
  • 200 Gramm Zucker
  • 4 Eigelb
  • 500 ml Sahne

 

Plommonringar:

Tvätta, kärna ur och dela plommonen i fjärdedelar. Fördela sockret jämnt i en non-stick panna och smält långsamt på medelvärme. Höj temperaturen och tillsätt genast frukt, snaps och kryddor. Rör om tills blandningen karamelliseras.

Rör i muscovadosocker och balsamvinäger, bred ut på en kall tallrik efter ca 3 minuter.

<p

 

<p>Kanelglass:

Blanda socker och äggulor och rör de två ingredienserna över ett vattenbad tills de är skummiga.

Vispa grädden, blanda sedan försiktigt de båda blandningarna och tillsätt tre teskedar kanel. Blanda försiktigt ner kanelen i blandningen igen.

Häll den färdiga blandningen i en (kak)form eller ett litet fat, täck med aluminiumfolie och ställ in i frysen i minst tre timmar.

 

Lägg plommonen på fyra djupa tallrikar eller små skålar, skär av 2 – 3 ispinnar var och lägg på toppen, servera omedelbart.

  • Gewürztraminer (trocken)