Grauburgunder / Pinot gris

Grauburgunder

Druvsorten, som tillhör familjen Burgundy, spreds från Burgund till Schweiz, Ungern och förmodligen därifrån till våra regioner på 1300-talet.

Fakta

  • 8.094 ha

    vingårdsareal 2022

  • 2. 314 ha

    Grauburgunder i Rheinhessen

Bakgrund

Grauburgunder ger ganska bra avkastning och, om så önskas, höga mustvikter. De täta bären gör botrytisangrepp lättare för produktion av viner med ädelöta. Sorten är mindre mottaglig för sjukdomar och knappast känslig för frost. Den trivs särskilt bra på terrasser, men också i kalksten och steniga jordar. Lerjordar är mindre lämpliga. För att säkerställa kvaliteten så krävs en kontinuerlig gallring av bladverket och att inte ha en för hög avkastning.

Pinot gris finns idag inte bara i Centraleuropa, utan framför allt i Australien och Nya Zeeland. I Tyskland har Grauburgunder blivit allt viktigare igen. År 2022 var nästan 8 094 hektar - eller knappt 8% av de tyska vingårdarna - planterade med denna sort. Förr i tiden kallades Pinot Gris ofta för Ruländer. Dessa var mestadels söta och fylliga viner, medan Pinot Gris främst vinifierades torrt. Särskilt vinodlarna i Baden ägnar nästan 14% av sina vingårdar åt Grauburgunder, med cirka 2 363 hektar. Pfalz bidrar med cirka 2 142 hektar, Rheinhessen med cirka 2 314 hektar och Nahe med cirka 385 hektar.

Vinifiering och smak

En ung, lätt, torr till halvtorr Pinot Gris är väl lämpad som sommarvin. Torra Kabinett-viner och spätlese harmonierar väl med skaldjur, havsfisk, pasta, lamm, vilt  samt mogna mjukostar. Barriqueviner till smakintensiva lammrätter och lätta vilträtter som hjort eller rådjur. Fruktiga, söta Spätlesen- eller ädla Auslesen-viner passar särskilt bra till feta ostar och desserter med honung, mandel eller marsipan.

Grauburgunder lagras ofta i ståltankar, i stora träfat, men också i barriques som möjliggör en långsam syre exponering. De är vanligtvis torra, medelfylliga och något syrliga, men erbjuds också ofta som fylliga viner med en betonad syra. Beroende på vinifieringsmetod och kvalitetsnivå är färgen ljusgul, gyllengul eller till och med bärnstensfärgad. Pinot Gris förknippas framför allt med aromer av gröna nötter, mandel, färskt smör och fruktiga smaker som påminner om päron, torkad frukt och sultanrussin, ananas och citrusfrukter. Det finns också vegetabiliska toner av gröna bönor eller paprika.

Historia

Från Bourgogne kom Pinot Gris till Schweiz och Ungern och förmodligen därifrån till våra regioner på 1300-talet. Det franska namnet Pinot går tillbaka till det franska pin (tall) och beskriver druvformen som påminner om kottar. Det synonymt använda namnet Ruländer går tillbaka till köpmannen Johann Ruland, som 1711 hittade (för honom okända) vinrankor från Bourgogne i en trädgård i den lilla pfalziska staden Speyer och förökade dem. Vinernas höga kvalitet övertygade vinodlarna redan på 1800-talet: De gav stolt sorten olika regionala namn, som sedan dess har försvunnit.

En snabb överblick

  • Mindre mottaglig för sjukdomar, knappast känslig för frost
  • Aroma: påminner om gröna nötter, mandel, gröna bönor, paprika eller fruktiga smaker som påminner om päron, torkad frukt, sultanrussin, ananas och citrusfrukter

Var kommer begreppet Pinot ifrån?

Det franska namnet Pinot går tillbaka till franskans "pin" (tall) och beskriver druvans form som påminner om tallkottar.

på Pinot Blanc-kål Havskattfilé i pepparrotsskorpa

på Pinot Blanc-kål

  • 350 Gramm Filets vom Donau Waller (enthäutet und gesäubert)
  • Etwas Zitronensaft
  • 180 Gramm weiche Butter
  • 2 Eigelb
  • 1 Eiweiß
  • 150 Gramm Paniermehl
  • 3 EL mildes Meerrettich-Gemüse (aus dem Glas)
  • 1 kleine Dose Sauerkraut
  • 1 klein gewürfelte Schalotte
  • 1 Granny Smith-Apfel
  • 1 kleine Kartoffel
  • 0.2 Liter Weißburgunder
  • 0.1 Liter Apfelsaft
  • 80 Gramm Zucker
  • 200 Gramm Sahne
  • Eine Prise Salz & Pfeffer
  • 1 EL Olivenöl

 

Förberedelse: Dagen innan, vispa 100 g mjukt smör för pepparrotsskorpan tills det är skummigt, tillsätt långsamt äggulor och äggvitor, pepparrot, salt och peppar under omrörning hela tiden. Rör i ströbrödet och knåda blandningen väl med händerna. Rulla till en rulle, linda in i plastfolie och låt stå i kyl över natten.

 

1. för surkålen, smält 80 g smör, tillsätt den fintärnade schalottenlöken och det rivna äpplet och sautera. Tillsätt surkålen och fräs en kort stund.

<p

 

<p>2.Deglasera med Pinot Blanc, fyll på med äppeljuice, tillsätt socker och låt kålen sjuda i cirka 12 timmar tills den är mjuk.

 

3 Skala potatisen för att tjockna och riv i surkålen med den fina sidan av ett rivjärn.

 

4. tillsätt grädden strax före servering.

 

5. förvärm ugnen till 200°C för havskattfilén.

 

6. Skär fisken i 4 lika stora bitar, krydda och vänd i mjöl. Förvärm en stekpanna och stek i lite olja i 1 minut på varje sida.

<p

 

<p>7 Skär den färdiga pepparrotsrullen i skivor, lägg 2 skivor på varje fiskfilé och baka i ugnen på mittenhyllan i cirka 4 minuter tills den är gyllenbrun.

 

8 Arrangera fisken på surkålen och servera med potatisnudlar.

 

Tips: Havskatten är en sötvattensfisk. Dvärgmalen väger mindre än 3 kilo och har vitt kött. Donaus mal väger upp till 150 kilo och har ett djupt rött kött.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)