Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är en fransk druvsort från vinodlingsregionen Bordeaux, som först omnämndes i ett franskt dokument 1635.

Fakta

  • 1635

    första referensen

  • 471 ha

    areal

Bakgrund

Cabernet Sauvignon är en fransk druvsort från Bordeaux, som först dokumenterades i Frankrike 1635. Cirka 300.000 hektar Cabernet Sauvignon odlas nu över hela världen. Rödvinsdruvan trivs bäst i ett tempererat och milt klimat med så få temperaturväxlingar som möjligt och odlas därför endast på 483 hektar (2022) i Tyskland, främst i Pfalz (245 ha) och Rheinhessen (129 ha). Små mängder av druvsorten finns också i Baden och i Nahe.
Cabernet Sauvignon, en naturlig korsning mellan Cabernet Franc x Sauvignon Blanc, är en mycket sent mognande druvsort som kännetecknas av att dess smak och bouquet alltid förblir omisskännlig oavsett plats och klimat.

Mognad och smak

Druvorna innehåller en särskilt stor mängd kärnor, färgämnen och tanniner, vilket ger vinet en djup mörk färg och gör det idealiskt för lång lagring i barriquer. Cabernet Sauvignon är en idealisk cuvéepartner och blandas ofta med Merlot och Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon-viner har en stark tanninstruktur och den typiska smaken av svarta vinbär och en arom av grön paprika. Cabernet Sauvignon är ett utmärkt komplement till rostbiff eller lamm samt vilt- och pepparrätter med kraftiga såser.

En snabb blick

  • naturlig korsning mellan Cabernet Franc x Sauvignon Blanc
  • kryddig och fruktig
  • vinets bouquet och smak förblir omisskännliga oavsett terroir
  • Aroma: fruktiga toner av svarta vinbär med grönpeppar; unga viner har lakritstoner, äldre årgångar visar toner av vanilj och romaromer

 

När planterades Cabernet Sauvignon för första gången i Tyskland?

År 1984 planterade vingården Vollmer från Pfalz de första Cabernet Sauvignon-vinstockarna innan druvsorten var godkänd, eftersom detta redan var på gång. Vinodlaren bötfälldes därför och vinstockarna togs bort innan druvsorten slutligen godkändes officiellt 1987.