Chardonnay
Chardonnay är en av de mest populära druvsorterna i världen.
Fakta
-
2, 731 ha
vinodlingsareal 2022
Bakgrund
Chardonnay finns i praktiskt taget alla vinodlingsländer och upptar ett odlingsområde över hela världen som är tre gånger så stort som Riesling. Även i Tyskland ökar odlingen långsamt men stadigt. Upp till 100 hektar tillkommer varje år. Med cirka 2.731 hektar 2022 (2.377 hektar 2020) kommer den att stå för cirka 2,3% av den totala tyska vingårdsarealen. Chardonnay odlas främst i Rheinhessen med 1 019 hektar (2022) och i Pfalz med 915 hektar. Den planteras också med goda resultat i områden med en traditionellt hög andel Bourgogne druvor, till exempel Kaiserstuhl i Baden med 344 hektar.
Chardonnay ställer lika höga krav på platsen som en pinot blanc eller en riesling. Den trivs bäst i djupa, kalkhaltiga och varma jordar. Chardonnay har god vinterhärdighet, det är inte särskilt mottagligt för sjukdomar, endast de tunna skalen gynnar bildandet av röta. Liksom Pinot Blanc mognar det ganska sent på hösten och kan skördas strax före Riesling. Oechsle-halterna är jämförbara med Pinot Blancs, och ännu högre om avkastningen är låg. Syran når en tilltalande nivå på lämpliga platser.
Vinifiering och smak
Eftersom Chardonnay finns i olika kvalitetsnivåer, från unga kvalitetsviner till fylliga mogna viner, kan den användas för en mängd olika tillfällen. Lätta, unga viner passar bra med fisk och skaldjur, medan fylliga viner med en tydlig ekton passar lika bra med stekt kött eller en fisk med en kraftigare sås.
De flesta viner vinifieras torrt. Förutom lagring i tankar av rostfritt stål är barriquelagring mycket vanligt för denna sort. Det är dock endast högkvalitativa basviner som lämpar sig för detta. Aromer av meloner, exotiska frukter, övermogna krusbär eller inte riktigt mogna äpplen är typisk för Chardonnay. De högsta kvalitets vinerna är fylliga med en lång eftersmak där ektonerna från barriquerna kompletterar de primära fruktsmakerna.
Historia
Liksom många andra gamla druvsorter har Chardonnay också sitt ursprung i Främre Orienten. Med spridningen av vinkulturen kom sorten till Frankrike och hittade ett nytt hem i Bourgogne i synnerhet. En bosättning nära Tournus som kallades Chardonnay kan ha gett sorten dess namn. I Bourgogne var det munkarna som tog hand om spridningen och odlingen av sorten. I århundraden har Chardonnay varit synonymt med stora vita viner från Bourgogne och den spelar också en viktig roll i Champagne. I Tyskland godkändes sorten 1991, men eftersom olika producenter redan tidigare hade köpt in växtmaterial från Frankrike är vissa tyska Chardonnay-lager betydligt äldre.
Rosa Chardonnay
I februari 2020 godkändes druvsorten Rosa Chardonnay av den federala myndigheten och är därmed godkänd för produktion av kvalitetsviner. Enligt information från Hochschule Geisenheim Universitet kännetecknas Rosa Chardonnay av ett högre motstånd mot röta än klassisk Chardonnay. När det gäller smak och färg är vinerna från Rosa Chardonnay jämförbara med Chardonnay, men kan beskrivas som mer fylliga och komplexa. I Rheinland-Pfalz odlas sorten för närvarande på cirka 6 hektar. (från och med mars 2020)
En snabb överblick
- Naturlig korsning mellan Pinot Noir och Gouais Blanc
- godkänd i Tyskland sedan 1991
- höga krav på läge och växplats, älskar djupa, kalkhaltiga jordar
- Aroma: påminner om exotiska frukter, meloner, krusbär, grapefrukt
Varifrån har Chardonnay fått sitt namn?
Det antas att en bosättning i närheten av Tournus i Bourgogne var inspirationen till namnet "Chardonnay".
Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi
Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.
- 400g Grüner Spargel
- 200g Küchenfertige Scampis
- 200g Risotto-Reis
- 250ml Trockener Weißwein
- 500ml Gemüsebrühe
- 50g Parmesan
- 1 Zwiebel
- 4EL Olivenöl
- 1Dose Safranfäden
- etwas Salz und Pfeffer
Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.
<p
<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.
fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.
och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.
Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.
Vinrekommendation:
Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.
<p- Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
- Chardonnay (extra brut)
- Trollinger (brut)
- Spätburgunder / Pinot Noir (brut)