Vin & mat
Att para vin & mat
Att para mat med vin handlar om att hitta en balans mellan smakerna i maten och vinets egenskaper. Nyckeln är att matcha vinets egenskaper med tillagningen och smakerna i rätten. Bläddra bland våra recept för vintips och läckra matkombinationer!
Teaser
-
Sparrissäsongen Sparrissäsongen
I maj börjar sparrissäsongen. Du visste väl att tysk silvaner och “spargel” både växer och passar ihop. Det eleganta och smakrika vinet kompletterar verkligen säsongens primör. -
Sommarsallad Sommarsallad
Sommarens smaker på ett fat i kombination med läckra viner! Här är ett recept på en frisk och härlig sommarsallad med passande tyska viner! -
Nudelsallad Nudelsallad
Tips för en fräsch middag! 🍇 Laga en ljuvliga och fräsch nudelsallad med räkor och krämig dressing. Den går fantastiskt ihop med en sval Riesling gärna med en liten touch av sötma för att balansera hettan från chillin. Skål och njut!
Att välja vin
Vin till vegetariskt - Råa grönsaker fungerar bäst med krispiga vita viner som Sauvignon Blanc. Till ugnsrostade eller grillade grönsaker passar fylligare viner som ekfatslagrad Chardonnay eller lättare röda som Merlot. Kryddstarka rätter matchas bäst med vin med lite sötma och syra - så som Riesling. Riesling har ofta en balans mellan fruktsötma och hög syra, vilket harmoniserar med de kryddiga och komplexa smakerna i asiatisk mat. Välj vin efter tillagningsmetod och smakprofil för bästa kombination.
Vin och rött kött - När du väljer vin till kött är det viktigt att tänka på stekgraden. Ett kött som är rare till medium hjälper till att dämpa vinets strävhet. Ju mindre tillagat köttet är, desto bättre kan det balansera ett strävare vin. Om du däremot föredrar genomstekt kött, kan det vara klokt att välja ett mjukare vin. Ett torrt och genomstekt kött tenderar nämligen att förstärka strävheten i vinet.
Vin och fisk - När du serverar mager fisk, passar det utmärkt med lättare vita viner från smaktyperna friskt och fruktigt eller druvigt och blommigt. För stekt vit fisk, som smörstekt torskrygg, rekommenderas ett fatlagrat vitt vin, gärna en chardonnay, för att framhäva smakerna på bästa sätt.