VDP-klassificeringsmodell
Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. (VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter vars medlemmar producerar sina viner enligt strängare normer än de som fastställs i den tyska vinlagen.
Fakta
-
cirka 3 %.
Cirka 3% av den tyska vinskörden skördas av de vingårdar som är medlemmar i VDP.
-
34 %
Mer än en tredjedel (34%) av VDP:s vinodlingsområde är certifierat som hållbart.
-
73%
År 2022 användes 73% av VDP-vinerna för marknadsföring i Tyskland. Återstoden (27%) exporterades till utlandet.
-
37,00€
genomsnittspriset för VDP.Grosse Lage-viner var 37,00 € och för VDP.Gutsweine 11,00 € under 2022
VDP.DIE PRÄDIKATSWEINGÜTER
1. Klassificeringsmodellen för VDP
VDP.GUTSWEINE är ingången till den ursprungsgodkända kvalitetshierarkin Prädikatsweingüter. Vinerna kommer från gårdens egna vingårdar och uppfyller de strikta VDP-standarderna.
VDP.ORTSWEINE kommer från de bästa vingårdarna inom en by och är planterade med druvsorter som är typiska för regionen. Den torra VDP.ORTSWEIN är märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga VDP.ORTSWEINE är märkta med den klassiska Prädikate.
VDP.ERSTE LAGE kännetecknar förstklassiga vingårdar med sin egen unika karaktär, där optimala odlingsförhållanden råder och viner av bibehållen hög kvalitet har producerats under en lång tidsperiod. De är planterade med regionalt definierade druvsorter. Det torra vinet från VDP. ERSTE LAGE är märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga toppviner bär de klassiska etiketterna Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein.
VDP.GROSSE LAGE är en utmärkelse för tyska vingårdar av högsta kvalitet. Platserna är exakt avgränsade. Här mognar de bästa vinerna med uttrycksfull platskaraktär och speciell lagringspotential. De är planterade med druvsorter som är noggrant definierade av regionen och lämpade för respektive vingård. Det torra vinet från VDP. GROSSER LAGE är märkt som VDP. GROSSES GEWÄCHS och märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga toppviner från VDP. GROSSER LAGE bär de klassiska beteckningarna Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein.
2. om VDP
Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. (VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter vars medlemmar producerar sina viner enligt strikta normer. Medlemmarna åtar sig att tillåta regelbundna företagsinspektioner.
Klassificeringen av VDP baseras på en privaträttslig stadga från Prädikatsweingüter Deutschlands. Denna stadga definierar kvaliteten på ett vin enligt „terroir“, ursprunget i samband med kvalitetenät. Beteckningarna „Erste Lage“ och „Grosses Gewächs“ användes ursprungligen uteslutande som VDP:s egna etiketter och var inte tillåtna enligt vinlagen. Men med den nya förordningen för den tyska vinlagen som trädde i kraft 2021 kan termerna „Groäes Gewächs“ och „Erstes Gewächs“ användas och regleras nationellt.
Vingården är den avgörande egenskapen för Prädikatsweingüter. Syftet med VDP-klassificeringen är att fastställa värdet av de bästa vingårdarna i Tyskland, att säkerställa bevarandet av ett unikt kulturlandskap, att stärka statusen för stora torra viner från Tyskland och att betona vikten av det traditionella fruktrika Prädikatsweine.
3:e VDP lanserar VDP.SEKT.STATUT
Med VDP.SEKT.STATUT som antogs i slutet av 2020, manifesterar VDP.Prädikatsweingüter produktionen av högsta kvalitet och handgjorda mousserande viner i sina led.
Stadgan tillämpar också de höga kvalitetsstandarder som föreningen ställer för sina viner på produktionen av mousserande vin. Det gör att kvaliteten och statusen för mousserande viner i VDP tydligt kan erkännas. Endast mousserande viner som klarar de strikta kvalitetskriterierna och testerna, som liknar de strikta reglerna för Champagne, får märkas med VDP:s sigill för mousserande vin. Samtidigt kommer det tills vidare att fortsätta att finnas mousserande viner med VDP.eagle, men utan den nya förseglingen.
Den traditionella flaskmärkningen är obligatorisk för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE®. Vintage mousserande viner måste lagras på jästfällningen i minst 24 månader (VDP.SEKT) eller 36 månader (VDP.SEKT.PRESTIGE®). Stora mousserande viner kan också mogna mycket längre. De strikta produktionsriktlinjerna för VDP gäller för produktionen av de mousserande basvinerna.
Andra parametrar för mousserande vin regleras i en separat VDP-specifikation. Till exempel får mousserande vin som produceras i enlighet med VDP.SEKT.STATUT endast komma från lämpliga, godsägda vingårdar. Druvsorterna för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE® definieras individuellt av varje region, vanligtvis Riesling och Burgundy, kompletterat med regionala klassiker. Baserat på insikten att en klassificering av mousserande viner som enbart baseras på ursprung, precis som med vin, inte alltid gör rättvisa åt utbudet av tyska mousserande toppviner, berikar druvsorter och vingårdskuvöser spektrumet av mousserande viner i VDP.
Hur länge måste mousserande årgångsviner (VDP.Sekt och VDP.Sekt Prestige) lagras på jästfällningen?
Traditionell jäsning på flaska är obligatorisk för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE®. Vintage mousserande viner måste lagras på jästfällningen i minst 24 månader (VDP.SEKT) eller 36 månader (VDP.SEKT.PRESTIGE®)
Sorter
Fler receptidéer
med starkt rött vin Vildsvinsragu
med starkt rött vin
- 800 Gram Fleisch vom Wildschwein (Keule o. Schulter)
- 80 Gram Bauchspeck
- 100 Gram Zwiebeln
- 60 Gram Karotten
- 60 Gram Staudensellerie
- 1 TL Tomatenmark
- 200 ml kräftigen Rotwein
- 100 ml Portwein
- 1 Liter braune Wildbrühe
- 1 TL Preiselbeeren
- 1 EL geschlagene Sahne o. Sauerrahm
- 20 Gram Mehl
- 1 Stück Lorbeerblatt
- 1 kvist vardera Rosmarin och timjan
- 4 krossade Enbär
- 1/2 TL Senap
- Efter avsmakning Salt & peppar
Rensa och tvätta grönsakerna och skär dem i jämnstora tärningar.
Avlägsna fett, skinn och senor från vildsvinsköttet och skär i 3 cm stora kuber. Krydda med salt och peppar och strö över mjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bacon i tärningar och stek. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning. Deglasera med rödvin och portvin, reducera och häll i den bruna viltfonden. Tillsätt kryddorna till köttet i en liten kryddpåse och låt ragouten sjuda i ugnen på 160°C i ca 1½ timme.
Ta sedan bort köttbitarna, ta bort kryddorna, sila såsen, tillsätt tranbär och senap och låt reducera i ca 15 minuter. Om det behövs, tjockna med lite majsmjöl. Servera med vispad grädde.
- Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
med bulgur Kålgryta
med bulgur
- 200 Gramm Zwiebeln
- 1 ganze Knoblauchzehe
- 800 Gramm Spitzkohl
- 200 Gramm Möhren
- 400 Gramm festk. Kartoffeln
- 1 EL Kümmelsaat
- 1,5 Liter Gemüsefond
- 5 EL Olivenöl
- 2 EL Tomatenmark
- 2 EL edelsüßes Paprikapulver
- 3 TL Honig
- nach Belieben Salz & Pfeffer
- 120 Gramm grobe Bulgur
- 1 Bund Petersilie
- 4 Stiele Minze
- 1 ganze Zitrone
- 2 ganze Äpfel
- 3 EL Obstessig
Tärna lök och vitlök fint. Rengör, tvätta och kvarta kålen, ta bort stjälken och grovhacka kålkvarteren. Skala morötterna, halvera dem på längden och skär dem i ca 2 cm breda bitar. Skala potatisen och skär den i ca 2,5 cm stora bitar. Stek morötterna i en stekpanna utan fett och ställ åt sidan.
Värm grönsaksbuljongen i en liten kastrull. Värm 3 matskedar olja i en stor panna, stek kålen i den i 10-15 minuter på hög värme tills den är mörkbrun och ta bort den från pannan.
<
Lägg till resterande olja i pannan. Stek lök och vitlök tills de är genomskinliga. Tillsätt potatis och müsli och stek i 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek under omrörning. Tillsätt kål, honung och kummin och häll i den varma grönsaksbuljongen. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp, täck över och låt sjuda i 45 minuter. Tillsätt bulgur 20 minuter före slutet av tillagningstiden.
Kvartera äpplena, ta bort kärnorna, skär i ca 1 cm stora tärningar och tillsätt 10 minuter före tillagningstidens slut. Plocka örterna och hacka medelfint. Tvätta och torka citronen, riv skalet fint och blanda med örterna. Smaksätt grytan med vinäger, salt och peppar och servera strösslad med örterna.
Tips: Spetskålen måste rostas riktigt kraftigt och mörkt för att aromerna ska komma fram ordentligt.
- Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
- Trollinger (trocken)
den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa
den klassiska med skillnad
- 500 ml Weißwein (Spätlese)
- 500 ml Geflügelbrühe
- 350 ml Sahne
- 30 Gramm Zwiebeln
- 30 Gramm Weißes vom Lauch
- 30 Gramm Sellerie
- 30 Gramm Karotten
- 30 Gramm Butter
- 180 Gramm Mehl
- 2 Lorbeerblätter
- 1 EL Butterschmalz
- 4 Scheiben Weißbrot
- Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz
Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.
Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.
<p
<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.
Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.
- Müller-Thurgau (trocken)
- Silvaner (trocken)
Lätt och fluffig: cashewnötskokosmousse med passionsfrukt Cashew- och kokosmousse med passionsfrukt
En luftig cashewnötskokosmousse med passionsfrukt
- 400g Cashewkerne
- 400ml Haferdrink
- 6EL Agavendicksaft
- 6EL Kokosflocken
- 4 Passionsfrüchte
- 1 Prise Vanille
Lägg cashewnötterna i en behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka cashewnötterna tillräckligt. Placera cashewnötterna i kylen för att blötläggas över natten.
(Med en högpresterande mixer räcker det också med 3-4 timmar.)
Häll av vattnet och lägg cashewnötterna i mixern tillsammans med havremjölk, agavesirap och kokosflingor. Tillsätt vanilj och mixa tills moussen är krämig och inte längre innehåller några bitar.
<p
<p>Fördela moussen i fyra glas. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet med en tesked och lägg ovanpå moussen. Dekorera med kokosflingor.
- Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
- Riesling (süß & edelsüß)