Klimat & väder

Höjd, lutning, orientering, nederbörd, temperatur och solskenstid på de enskilda platserna påverkar odlingsförhållandena för vinstockarna.

Fakta

  • 1300 h

    soltimmar

  • 15 °C

    Genomsnittlig temperatur

  • 400-500 mm

    Nederbörd

1.300 timmar solsken per år, en genomsnittlig temperatur på minst 15 grader Celsius under blomningsperioden, 18 grader Celsius under vegetationsperioden med en årlig nederbörd på minst 400 till 500 mm - det är idealiska förhållanden för vinstockarna.

Klimatförändringar

Vinproducenter måste gång på gång kämpa med extrema väderförhållanden. Under 2010 påverkade den kalla och regniga sommaren druvorna i deras mognadsfas, med extremt höga syranivåer i must och unga viner på många ställen. I vissa fall var denna utveckling så extrem att konventionella vinframställningsmetoder, som att helt enkelt sänka syran, inte hade någon effekt.

Vissa vinproducenter ställdes inför helt andra problem under 2018. Till exempel började druvskörden två veckor före det långsiktiga genomsnittet i vissa fall, och nederbörden i många vinodlingsregioner var bara en bråkdel av den vanliga mängden. Men 2018 kommer att bli ihågkommet av många under lång tid framöver på grund av de enorma skördarna. Trots detta goda år kommer bristen på nederbörd att vara en verklig börda på lång sikt, även för landets härdiga vinstockar. Men med sina traditionellt ganska senmognande druvsorter är de tyska producenterna fortfarande väl positionerade för den närmaste framtiden.

Hotet från frosten

Varmare temperaturer på våren leder allt oftare till tidig knoppning av vinstockar. Nattfrost kan då bli farligt för de unga skotten. Det kan bli kritiskt för vinrankan från -1°C. Vinodlarna försöker driva bort frosten från raderna av vinstockar med små vindkraftverk, värmelampor, frostljus eller till och med helikoptrar:

 

  • Små stationära vindkraftverk, cirka 20 meter höga, virvlar upp luften så att varmare och kallare skikt blandas och tjäle i marken förhindras. Investeringskostnaderna är dock höga: ett vindkraftverk som kostar cirka 30.000 euro kan skydda cirka fem hektar vingårdar från frost
  • Samma effekt över större områden kan uppnås med hjälp av kostsam användning av helikoptrar. Dessa får dock ofta bara flyga från försommaren och framåt.
  • Så kallade frostljus kan hjälpa till på mindre områden: Det är paraffindrivna facklor som skapar ett sug i vingården för att cirkulera luften. För att uppnå önskad effekt måste man dock sätta upp hundratals sådana ljus per hektar.Fruktodlare försöker ofta skydda sina körsbärs-, äppel- och päronträd med värmefläktar eller så kallad frostbevattning.
  • Valerianpreparat används inom biodynamisk odling för att skydda mot frost. Även om det fortfarande är vetenskapligt oklart varför och hur valeriana höjer omgivningstemperaturen med upp till 2°C, har vinproducenter redan goda erfarenheter av det. Produkten kan också ha en begränsad effekt på redan uppkomna frostskador.

Vilken är den hetaste vinodlingsstaden i Tyskland?

Denna titel innehas av Freiburg im Breisgau med ett årsmedelvärde på ca 10,5°C, följt av Oppenheim in Rheinhessen.

Sorter

med honung och timjan Tornet med getost

med honung och timjan

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Förvärm grillen till högsta inställningen.

 

Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.

 

Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.

 

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

 

Baka under grillen tills osten är lätt brynt.

 

Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)

med halvtorra viner Flädlesoppa

med halvtorra viner

  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 Liter Fleischbrühe
  • 150 Gramm Weizenmehl
  • 300 ml Milch
  • nach Belieben Speckschwarte zum ausreiben der Pflanne
  • Etwas Salz

Gör en jämn, inte för tjock smet av mjöl, mjölk, ägg och en nypa salt. Värm en tung stekpanna på hög värme, gnid med baconfett, häll i en liten klick smet, låt breda ut sig och stek tunna pannkakor (flädle).

 

Låt pannkakorna svalna, halvera och skär i tunna strimlor.

 

Häll över varm köttbuljong och servera omedelbart.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

med getost Sallad med zucchini och kantareller

med getost

  • 2 ganze Zucchini
  • 3 EL Rapsöl
  • 1 kleine Schalotte
  • 300 Gramm Pfifferlinge
  • 1 Msp. gemahlener Piment
  • 2 Bund Rucola
  • je 1/2 Bund Kerbel u. glatte Petersilie
  • je 3 EL Walnuss- u. Rapsöl
  • 4 Stück Ziegenkäse-Taler
  • 1 Prise Zucker
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Sallad:

Tvätta zucchinin och skiva den tunt. Lägg i en skål och blanda med oljan.

 

Hetta upp en grillpanna och stek zucchinin i omgångar tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar och lägg i en skål.

<p

 

<p> Skala schalottenlöken och tärna den fint. Rengör kantarellerna, tvätta om det behövs och torka dem. Skär i halvor om det behövs beroende på storlek.

<p

 

<p>Fräs schalottenlöken i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt kantarellerna och stek kraftigt i 3 minuter under omrörning. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Tillsätt till zucchinin. Tvätta ruccolan och centrifugera den torr.

 

Dressing:

Tvätta örterna, skaka torra. Plocka bladen, mixa fint med båda typerna av olja och vinäger i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och socker. Häll över zucchini- och kantarellblandningen och blanda löst med ruccolan. Lägg upp på tallrikar och strö över getost

.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)

Lätt och fluffig: cashewnötskokosmousse med passionsfrukt Cashew- och kokosmousse med passionsfrukt

En luftig cashewnötskokosmousse med passionsfrukt

  • 400g Cashewkerne
  • 400ml Haferdrink
  • 6EL Agavendicksaft
  • 6EL Kokosflocken
  • 4 Passionsfrüchte
  • 1 Prise Vanille

Lägg cashewnötterna i en behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka cashewnötterna tillräckligt. Placera cashewnötterna i kylen för att blötläggas över natten.

(Med en högpresterande mixer räcker det också med 3-4 timmar.)

 

Häll av vattnet och lägg cashewnötterna i mixern tillsammans med havremjölk, agavesirap och kokosflingor. Tillsätt vanilj och mixa tills moussen är krämig och inte längre innehåller några bitar.

<p

 

<p>Fördela moussen i fyra glas. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet med en tesked och lägg ovanpå moussen. Dekorera med kokosflingor.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
  • Riesling (süß & edelsüß)