Kessler i Esslingen

Champagnemärket Veuve Cliquot var den personliga inspirationskällan här: den 1 juli 1826 grundade Georg Christian von Kessler Tysklands första källare för mousserande vin i Esslingen am Neckar.

Entreprenören hade lärt sig sitt yrke i Champagne: från 1807 var Kessler anställd som revisor på det berömda företaget Veuve Cliquot-Fourneaux & Cie. och redan 1815 var han medlem av ledningsgruppen. Kessler ledde champagnekällaren till enorma framgångar, framför allt genom den utlandsaffär han byggde upp. Intriger hindrade honom dock från att ta över företaget som planerat 1824.

Bra för Esslingen och bra för Tyskland: Kessler återvände till sin hemstad och grundade G.C. Kessler & Compagnie i den tidigare vinpressen på Kaisheimer Pfleghof 1826. De första 4000 flaskorna mousserande vin producerades av Frühburgunder och marknadsfördes under det blygsamma namnet „schäumender Württemberger Wein“ . Det mousserande vinet, som framställdes i stil med champagne, blev snabbt en sensation: under de första tio åren sålde Kessler cirka en halv miljon flaskor av sitt mousserande vin. Redan 1829 exporterade Kessler till Ryssland, Storbritannien och USA, men huvudmarknaden förblev Württemberg och dess kungahus.

År 1832 köptes de första vinkällarna i Speyrs Pfleghof. Den imponerande tidiga tionde gården byggdes troligen runt 1213 och är fortfarande huvudkontor och produktionsplats för Kesslers mousserande vinmanufaktur idag. År 1842, året för Kesslers död, sålde företaget 46.500 flaskor – Carl Weiss tog över företaget. Varumärket „Kessler Cabinet“ dök upp för första gången på Leipzig-mässan 1850 - det „äldsta kända mousserande vinmärket i Tyskland. Framgångssagan fortsatte under 1900-talet: Kessler mousserande vin serverades under luftskeppet „LZ 127 Graf Zeppelins världsturné“ och 1956 gjorde Konrad Adenauer det till den tyska regeringens mousserande vin för statliga mottagningar. 

<p <p>Det traditionella företaget tvingades dock ansöka om konkurs i december 2004, men en nystart under ledning av Esslingens företagsekonom Christopher Baur förhindrade slutet 2005. Och så kan de två servitörerna med champagneservitören - företagets varumärke - fortfarande servera Kessler mousserande vin idag. De ritades för övrigt av Simplicissimus tecknare Josef Benedict Engl 1904. Idag vinner Kesslers mousserande vin återigen priser - tack vare sin egen stil, helt i linje med Veuve Cliquots tradition. Detta kan ses i den nya Kessler-Karree 18 i centrala Esslingen med sin bar, provsmakningsrum och historiska vinkällare.

Öppettider

KESSLER Karree 18
Öppettider Måndag - fredag: 10:00 - 19:00 klockan
. Lördag: 10:00 - 16:00