Chasselas

Gutedel auch als Chasselas bekannt

Chasselas, även känd som Gutedel, är en av de äldsta odlade druvorna i världen.

Fakta

  • 1.065

    hektar

  • 5.000

    år gammal

Bakgrund

Chasselas är inte så känsligt för växtplats, men de måste skyddas från kalla vindar. Djupa, inte alltför torra jordar är att föredra, men Gutedel mognar även i karga kalkstensjordar. Utmaningen är att den är relativt mottaglig för flera olika skadeinsekter. Vid medeltidig mognad och genomsnittlig mustvikt kan 100 hektoliter per hektar uppnås på bördiga platser. Eftersom druvorna inte är särskilt mottagliga för röta så behöver dom inte skördas så tidigt och om fokus är hög kvalitet kan dom skördas sent på hösten.

Som en smakrik bordsdruva odlas den vita (och den röda) Gutedel druvan  över hela världen. För vinproduktionen spelar den en dominerande roll i det fransktalande Schweiz, i sydöstra Europa anses "Mädchentraube" vara en Gutedel-sort, och det finns även några vingårdar i Alsace. I Tyskland är Gutedel-odlingen nästan uteslutande koncentrerad till regionen Markgräflerland mellan Freiburg och den schweiziska gränsen. Där finns 1 036 hektar vingårdar (2022) med den äldsta odlade vinstocken. Dessutom finns det nästan 22 hektar vingårdar i Saale-Unstrut som är planterade med Gutedel.

Vinifiering och smak

Vinerna smakar bäst när de dricks unga; högre kvaliteter har mindre åldringspotential på grund av sin utpräglat låga syra. Fina Chasselas-viner är det perfekta tillbehöret till lätta fiskrätter. Vinerna passar också perfekt som sällskapsvin innan maten.

Chasselas viners speciella charm ligger i druvsortens ganska neutrala karaktär. Det gör att vingårdens terroir och mikroklimat gör sitt avtryck i varje vin. De flesta Gutedel-viner görs till lätta viner. Men det finns ett ökande antal specialiteter i Prädikatswein-sortimentet; torra viner som ibland är reduktiva. Chasselas viner har generellt sätt en väldigt låg syra.

Historia

År 2000 firade regionen Markgräflerland i södra Baden ett mycket speciellt jubileum: druvsorten Gutedel med ursprung i regionen var (ungefär) 5 000 år gammal. Den tros ha sitt ursprung i Palestina, och dess odling på Mellersta Nilen för 5 000 år sedan. Det antas att det fördes vidare till romarna och grekerna av de sjöfarande fenicierna. I början av 1500-talet anlände chasselas till franska odlingsregioner. Sydväst om Mâcon sägs vinrankorna ha odlats nära byn Chasselas – en förklaring till Chasselas-synonymen som fortfarande är vanligt förekommande i fransktalande vinodlingsregioner idag. Säkert är att Gutedel planterades på tysk mark i början av 1600-talet, först i Württemberg och Franken, ett sekel senare i Sachsen och söder om Freiburg, dagens Markgräflerland. Det var inte förrän markgreve Friedrich von Badens verksamhet, som importerade plantmaterial från Vevey, ett välkänt vinodlingssamhälle vid Genèvesjön, år 1780 som Chasselas blev mer utbrett.

En snabb överblick

  • Druvsorten tros ha sitt ursprung i Mellanöstern, med odling på Mellersta Nilen för 5000   år sedan.
  • I början av 1500-talet kom druvsorten till franska odlingsområden nära Chasselas.
  •  Föredrar jordar som inte är för torra
  •  Medeltidig mognad med genomsnittlig mustvikt
  •  Arom: neutral karaktär som uttrycker terroiren

Var är ursprunget till Chasselas tänkt att vara?

Chasselas tros ha sitt ursprung i Palestina.

med vildandsbröst, karljohansvamp och glaserade kastanjer Örtsallad

med vildandsbröst, karljohansvamp och glaserade kastanjer

  • 150 Gramm Wildkräuter
  • 4 EL Olivenöl
  • 2 EL Balsamessig
  • 8 Stück Wildentenbrüste (a 100g)
  • 2 EL Sonnenblumenöl
  • 4 EL Honig
  • 1 EL Thymian
  • 200 Gramm Steinpilze
  • 20 gekochte Maronen
  • 100 ml Apfelsaft
  • 2 El Zucker
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Rengör, tvätta och torka de vilda örterna. Marinera med olivolja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar.

 

Förvärm ugnen till 220°C över- och undervärme. Krydda de vilda ankbrösten med salt och peppar, bryn på köttsidan i en stekpanna med solrosolja och tillaga i den förvärmda ugnen i ca 8 minuter på skinnsidan. Ta ut ankbröstet, pensla skinnsidan med honung och timjan och stek i ytterligare 2 minuter på hög värme tills skinnet är krispigt.

 

Rensa porcinisvamparna och skär dem i skivor. Stek i en stekpanna i olja på båda sidor, ta upp och håll varm. Karamellisera sockret i pannan, häll på äppeljuicen och låt sjuda tills karamellen har lösts upp. Lägg i kastanjerna och tillsätt eventuellt lite mer äppeljuice.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
  • Chasselas (trocken)