Syrah / Shiraz
Druvsorten Syrah, som utanför Europa brukar kallas Shiraz, härstammar troligen från Rhônedalen och odlas främst i Frankrike, men även i Australien och Argentina.
Fakta
-
110 ha
Vinodlingsområde 2019
Bakgrund
Druvsorten Syrah, som vanligtvis kallas Shiraz utanför Europa, är en naturlig korsning mellan de mycket gamla sorterna Mondeuse Blanche och Dureza. Den kommer troligen från Rhônedalen i Frankrike och odlas över hela världen, övervägande i Frankrike med 63 958 ha (2015), följt av Australien och Spanien.
I Tyskland planterades cirka 123 hektar med denna druvsort 2022. Syrah är mycket känslig för kyla och blöta förhållanden under blomningen.
För den perfekta mognadsgraden och druvornas fulla mognad behöver vinrankorna mycket direkt solljus. Å andra sidan leder för mycket sol och tillhörande övermognad snabbt till kvalitetsförlust.
Smak och matkompis
Typiskt för Syrah är dess omisskännliga vinbärsarom. Men även nyanser av plommon, viol och björnbär känns igen. De röda vinerna är djupt mörka i färgen och har både fruktiga och kryddiga toner. Tack vare de starka tanninerna ger de en enorm lagringspotential. Syrah-viner harmonierar mycket bra med rejäla kötträtter som vilt eller nötkött.
Vilken känd släkting har Syrah/Shiraz?
Den berömda släktingen till Syrah/Shiraz, som härstammar från korsningen mellan Mondeuse Blanche och Dureza, är ännu inte i föräldragenerationen. Men om du går tillbaka lite längre är Syrah/Shiraz förmodligen ett barnbarnsbarn till Pinot Noir!