Müller-Thurgau
Druvsorten förädlades av professor Hermann Müller från den schweiziska kantonen Thurgau.
Fakta
-
10.970
vingårdsareal 2022
-
ca 20
% av vitvinsarealen i Rheinhessen
Bakgrund
Müller-Thurgau finns i nästan alla tyska odlingsregioner. 2022 fanns de största områdena i Rheinhessen med ca. 3 893 ha och i Baden med ca. 2 218 ha, följt av Pfalz med ca. 1 630 ha, Franken med ca. 1 400 ha och Mosel med ca. 771 ha. Den begränsning av tillåtna skörden per hektar vingård som infördes på 1980-talet har haft en mycket positiv effekt, särskilt för Müller-Thurgau, som tenderar att ge höga skördar. Med ett lägre skördeuttag visar sorten sin verkliga kvalitetspotential.
I det tyska vinlandskapet lämnade Müller-Thurgau sin ledande position till Riesling på 1990-talet. Men med en arealandel på cirka 10,6 % har druvsorten fortfarande en signifikant betydelse i tysk vinodling. Att Müller-Thurgau nu växer på nästan 11 000 hektar beror bland annat på dess många användningsområden och dess tillgänglighet även för icke-vinkännare. Dessutom är druvan Müller-Thurgau inte särskilt krävande vad gäller jordmån och den har en hög avkastning.
Mognad och smak
Druvsorten mognar tidigt och ger drickbara, ibland blommiga viner med en delikat fruktig muskatarom. Syran tenderar att vara mild, ibland mer uttalad i viner av nordligt ursprung. Vinet lagras vanligtvis i rostfria ståltankar, vilket är bra för att bevara friskheten och sortens arom. De flesta av vinerna är torra eller kvalitetsviner med viss restsötma. Med några undantag är Müller-Thurgau inget lagringsbart vin och smakar bäst under de första åren efter skörd. Här och var bjuds det också på "sur lie"-viner som legat på jästfällningen till strax innan buteljering.
Vinerna är lättillgängliga i smaken och är populära på grund av sin harmoniska karaktär. De är blekgula till ljusgula till färgen och har en medelstor kropp. Om de bär beteckningen Rivaner på etiketten kan man anta att det är ett torrt, ganska ungdomligt, lätt och fräscht vin. Müller-Thurgau viner är vanligtvis okomplicerade vardagsviner som harmonierar bra med delikata aromatiska rätter.
Historia
Druvsorten har sin existens och sitt namn att tacka professor Hermann Müller från den schweiziska kantonen Thurgau. Müller, som levde från 1850 till 1927, födde upp denna druvsort vid Geisenheim Research Institute. Nyligen genomförda genetiska studier tyder utom tvivel på att han lyckades göra det genom att korsa Riesling x Madeleine royale. Sorten vidareutvecklades vid det schweiziska forskningsinstitutet i Wädenswil och döptes efter sin förädlare 1913. Synonymen Rivaner är en kortversion av orden Riesling och Silvaner. Dessa två sorter ansågs länge vara Müller-Thurgaus föräldrar.
En snabb överblick
- Uppfödning från en korsning mellan Riesling x Madeleine royal
- upptar cirka 15 % av de vita vingårdarna i Rheinhessen
- hög avkastning och tidig mognad
- Doft: delikat fruktig-blommig, delikata örter, äpplen eller päron.
Vad har Rivaner med Müller-Thurgau att göra?
Namnet Rivaner består av sorterna Riesling och Silvaner, som länge betraktades som föräldrar till Müller-Thurgau. Rivaner används därför fortfarande ofta som en synonym till Müller-Thurgau.
Äntligen sparris igen Rucolasallad med grön sparris och kalkonbröstfilé
En lätt, ung Rivaner passar bra till grön sparris.
- 400g Grüner Spargel
- 100g Rucola
- 400g Putenbrustfilets
- 200g Kirschtomaten
- 4 Eier
- 1 EL Basilikum-Pesto
- 1TL Butter
- 2 EL Olivenöl
- 2 EL Weißwein-Essig
- etwas Salz, Pfeffer
Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Dela sparrisen på mitten och koka i kokande saltat vatten med 1 tsk smör i ca 7 minuter. Ställ sparrisvattnet åt sidan.
Koka äggen tills de är nästan fasta (gulorna ska fortfarande vara lite mjuka), skala och skär i fjärdedelar. Skär kalkonbröstfilén i strimlor.
Fräs pinjenötterna kort utan fett i en non-stick panna. Tillsätt sedan lite fett direkt i pannan och stek kalkonbröstremsorna. Håll dem sedan varma.
<
Blanda peston med vitvinsvinäger, 5 msk sparrisvatten, olivolja samt salt och peppar i en salladsskål till en dressing.
Tvätta ruccolan och tillsätt i dressingen. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem i skålen. Blanda i sparrisen och kalkonen. Avsluta med att garnera med ägg och pinjenötter.</p
<p>Detta passar bra med nybakat ciabattabröd.
Vinrekommendation:
En lätt Rivaner från den sista skörden, frisk som våren, med delikata smaker.
- Müller-Thurgau (brut)