Riesling

Riesling är en av de mest högkvalitativa druvsorterna, som har fått sitt världsrykte tack vare sin livliga syra och sina olika aromer som kännetecknas av terroiren.

Fakta

  • 40

    % av all riesling i världen

  • 24.410

    vingårdsareal 2022

  • 13 mars

    Rieslings födelsedag

Bakgrund

Riesling är en långsamt mognad druvsort vars avgörande element är dess höga fruktiga syra. Den är därför förutbestämd för de nordliga växtområdena, där den fullbordar sin mognad i senhöstsolen. Det ställer de högsta kraven på tillräcklig solexponering men trivs bra i näringsfattiga jordar. Beroende på plats (jordtyp och mikroklimat) producerar den mycket olika nyanserade viner. Optimala förhållanden erbjuds av de värmebevarande steniga branta sluttningarna längs flodernas dalgångar.

Det är flaggskeppet för tysk vinodling. Som ingen annan druvsort bestämmer Riesling den världsomspännande perceptionen av de 13 tyska vinodlingsregionerna. Tyskland anses vara Rieslings hem – trots allt, med 24 410 hektar (2022) odlas ungefär 40 % av alla Rieslings i världen i tyska vingårdar.

I Rheingau tar Riesling upp nästan 78 % av den tillgängliga vingårdsytan där med cirka 2 460 hektar (2022). Den största tyska rieslingodlingsregionen är Pfalz (ca 5 971 ha), följt av Mosel (ca 5 354 ha) och Rheinhessen (ca 5 304 ha). Större rieslingområden finns också i Württemberg (ca 2 134 ha), på Nahe (ca 1 236 ha) och i Baden (ca 911 ha).

Utveckling och smak

Rieslingviner finns i alla kvalitetsnivåer och smaker. Vissa har mognat på traditionella träfat. Förutom okomplicerade vardagsviner finns ett rikt utbud av Prädikat-viner. I de högre kvalitetsnivåerna är restsötma eller ädla söta viner vanligare, men många kvalitetsviner eller Kabinettviner (särskilt i de norra odlingsregionerna) är också balanserade med en subtil sötma för att kompensera för den höga syran.

Den "typiska" rieslingen är blekgul till färgen, tenderar mot gröngul, med en övervägande persika- eller äppelarom och en häftig syra i munnen. Rieslings från skifferjordar sägs ha en mineralton, vissa viner luktar flinta, åldringsmognad ger har ofta en intressant petroleum ton.

Den höga naturlga syran ger god potential för mousserande viner.  Således hittar vi mousserande viner från Riesling i många vingårdar. Beerenauslesen eller Eisweine är bland de mest dyrbara tyska vinerna, även internationellt. Rieslings bör drickas tidigast ett år efter skörden; många når sin optimala drickmognad först efter några år. Hållbarheten för toppviner är nästan obegränsad.

Historia

Den längsta rieslingtraditionen finns förmodligen hos vinodlarna i Rheingau och i Mosel; det finns historiska dokument därifrån som kan dateras till 1435 respektive 1465. Den 13 mars 1435 nämndes ordet Riesling i ett dokument för allra första gången. Bevis på dess utbredning i det som nu är Rheinhessen och Pfalz härstammar från slutet av 1400-talet och första hälften av 1500-talet.

Riesling var en av de druvsorter som rekommenderades av staten inte bara idag, utan även på 1600- och 1700-talen. Det finns fortfarande en viss debatt om härledningen av namnet: är ordet Riesling förknippat med trickling, med frisk syra, med "ädelt ris" eller med Rusling (mörkt trä)? Internationellt är det känt som "Rheinriesling", för Baden Riesling-viner kan synonymen "Klingelberger" användas. Vår "Weißer Riesling" har inget gemensamt med Welschriesling som odlas i bland annat Österrike, Italien och Slovenien.

Namnforskaren Prof. Dr. Jürgen Udolph har publicerat en vetenskaplig artikel om ursprunget till namnet "Riesling" under titeln "Varifrån får Riesling sitt namn".

 

Är Welschriesling och Schwarzriesling besläktade med den klassiska Riesling?

Nej, det är det inte! Båda är faktiskt druvsorter som är oberoende av den klassiska Riesling. Welschriesling är en vit druvsort vars rötter är oklara än idag. I Frankrike är den röda druvsorten Schwarzriesling en del av Champagne-cuvéen.

Japansk hollandaise lyckas med wasabipasta Lax med japansk hollandaise och grön sparris

Kombinera lax med hollandaise och sparris med en torr Riesling.

  • 4x 150g Lachsfilet mit Haut
  • 1 Limette
  • 2 Zehen Knoblauch
  • 4 EL Honig
  • 10 EL Sojasauce
  • 200g Butter
  • 4 Eier
  • 1 EL Joghurt
  • 2 EL Reisessig
  • 2 EL Wasabipaste
  • 500 g Grüner Spargel

 

För marinaden, finhacka vitlöken först. Tvätta limefrukten i varmt vatten, riv skalet och pressa ut saften och koka upp allt tillsammans med honung och sojasås. Lägg åt sidan.

 

Förbered nu den japanska hollandaisen: Koka upp 180 g smör. Lägg äggulor, yoghurt, risvinäger, wasabipasta och en nypa salt i en hög mätkanna och mixa med en stavmixer. Blanda gradvis ner det kokande (!) smöret i äggulorna med hjälp av en stavmixer. Smaka av hollandaisen med salt och peppar och håll mätkannan varm i varmt vatten.

 

Skala den nedersta tredjedelen av 500 g grön sparris och skär bort ändarna. Smält 1 msk smör i en stor stekpanna. Lägg sparrisen i pannan, häll i 50 ml vatten och krydda med salt och peppar. Lägg på locket och låt koka upp en kort stund.

 

Stek laxfiléerna på skinnsidan i lite olja i ca 4 minuter. Vänd laxen och stek i ytterligare 2 minuter. Vänd sedan igen och ös med marinaden. Ta bort laxen från pannan och reducera marinaden tills den är tjock. Pensla laxen med den. Servera laxen med hollandaise och sparris. Njut av din måltid!

 

Vinrekommendation:

 

VINTIPS: Torr Rielsing

  • Riesling (trocken)