Dornfelder

Dornfelder

Den nya sorten från 1955, som ursprungligen användes för att blanda med ljusa rödviner för att förstärka den röda färgen, har länge värderats som en tysk rödvinsklassiker.

Fakta

  • 6.812 ha

    Areal 2022

  • 3.099 ha

    Areal i Rheinhessen (2022)

  • 2 544 ha

    Areal i Pfalz (2022)

Bakgrund

Den nya sorten från 1955, som ursprungligen användes för blandning med ljusa rödviner som „Deckrotwein“, har länge värderats som en tysk rödvinsklassiker. Från 124 hektar 1979 växte vingårdsarealen planterad med Dornfelder till 6.812 hektar 2022, vilket är cirka 7% av den totala vingårdsarealen även om den har minskat de senaste tio åren.  Druvsorten är mest utbredd i Rheinhessen med 3.099 hektar och i Pfalz med 2.544 hektar, men sorten finns också i de flesta andra odlingsregioner.

Det är en robust druvsort och om den får fritt spelrum tenderar den att ge hög avkastning. Av denna anledning använder sig många vinodlare av gren harvet för att minska avkastningen och därmed stödja koncentrationen av ingredienser i de återstående druvorna. Druvorna växer med lösa bär och är därför mindre mottagliga för röta. Vinrankan ställer höga krav på jordmånen; den gillar inte sandiga eller steniga platser. Den är inte heller lämplig på platser som är alltför känsliga för frost.

Vinifiering och smak

Sorten vinifieras främst som ett torrt rött vin, ibland också halvtorrt. Det finns två olika vinifieringsstilar. Den första framhäver de intensiva fruktsmakerna som surkörsbär, björnbär och fläder och kommer ut på marknaden ung. I vissa fall kan den nya årgången redan köpas som primeur. Andra vinodlare låter Dornfelder mogna på stora eller små träfat (barriques), vilket framhäver tanninerna och strukturen i vinet och minskar fruktaromerna. Dessa är vanligtvis fylliga och harmoniska viner. Dornfelder är lätt att känna igen på sin djupa mörka färg. Dornfelder mousserande viner eller ett rosévin tillverkat av Dornfelder är sällsynta

De djupt rödfärgade Dornfelder-rödvinerna är idealiska för den kalla årstiden och passar bra till kraftiga stekar, vilt eller ost. Fruktiga versioner från den senaste skörden är också lättdruckna och serveras gärnanågot kyld på sommaren.

En snabb överblick

  • Ny sort från 1955 från sorterna Helfensteiner x Heroldrebe
  • Robust, mindre känslig sort med hög avkastning
  • Näst viktigaste rödvinssorten i Tyskland
  • Aroma: surkörsbär, björnbär och fläder
  • Smak: tanninrik, fyllig, len, harmonisk

Vilket land, förutom Tyskland, har fortfarande Dornfelder-vingårdar?

Dornfelder är inte riktigt viktigt för vinodling utanför Tyskland. Från och med 2018 finns det bara cirka 21 hektar Dornfelder-vinstockar i Schweiz.

i en baconbeläggning Lamm

i en baconbeläggning

  • 4 Stück Lammlachse à 150 g
  • 4 Scheiben Bacon
  • 0,1 Liter Wein
  • 0,3 Liter Gemüsebrühe
  • 1 kleine Schalotte
  • 20 Gramm Butter
  • 4 EL Olivenöl
  • je 2 Zweige Thymian, Rosmarin, Salbei
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

 

Krydda lammlaxen med peppar och massera in 2 msk olivolja i köttet. Finhacka timjan, rosmarin och salvia och krydda köttet med örterna. Marinera i kylen i några timmar.

<p

 

<p>Linda in köttet med baconskivorna och bryn på alla sidor i den återstående olivoljan. Fortsätt tillagningen i ca 4 minuter på varje sida på låg värme (tillagningstiden beror på tjockleken på lammfilén - det är bäst att göra ett trycktest). Svep sedan in i aluminiumfolie och låt vila i ugnen i 80 grader, så att de förblir saftiga och lätt rosa på insidan.

 

Detta passar bra med Bärlauch risotto.

  • Dornfelder (trocken)