Silvaner

Silvaner

Det är förmodligen tack vare cisterciensermunkarna som silvanern hittade till Franken för mer än 350 år sedan.

Fakta

  • 1:a plats

    av alla druvor i Franken

  • 25,3 %

    % av arealen i Franken

  • 10 till 12 °C

    optimal temperatur

Bakgrund

Silvaner har odlats i Tyskland i mer än 350 år. För närvarande planteras 4 419 hektar med Silvaner i de tyska vinodlingsregionerna (2022), vilket motsvarar en andel på knappt 4,3 % av den totala vingårdsarealen. Silvaner är särskilt populär i Rheinhessen med 1 932 ha och Franken med 1 559 ha, följt av Pfalz med 468 ha.

Silvaner-rankorna planterades först i Castell nära Würzburg så tidigt som 1659. Ryktet om dess fördelar spreds snabbt. Den största Silvaner-regionen är Rheinhessen, där druvsorten täcker cirka 8 procent av ytan. Silvaner anses vara en av de ledande druvsorterna i Rheinhessen.

Den odlingsregion med högst andel Silvaner är Franken, där druvsorten växer på ungefär en fjärdedel av vingårdsytan. I regionens lista över druvsorter är Silvaner tillbaka på första plats för första gången sedan 2019. Beroende på terroir och mikroklimat har Silvaner dock en mycket högre placering i de enskilda frankiska vingårdarna, eftersom den frankiska flaggskeppsdruvan producerar mycket speciella viner på kalkstens och Keuper jordar

Vinifiering och smak

Silvaner är mångfald. Ett okomplicerat sommarvin, ett mjukt, krämigt barriquevin, en välutvecklad, elegant och livlig Großes Gewächs eller en intensiv, långvarig ädel sötma. Allt är möjligt. Druvsorten speglar perfekt dess terroir och kombinerar jordnära toner med delikata fruktiga aromer och mild syra.

Utmärkande för Silvaner-viner är en fin doft som påminner om örter eller krusbär, ibland åtföljd av doften av färskt hö. I regel är det lätta viner med en diskret doftande arom som är mycket uppskattade, inte minst på grund av sin milda syra. Kvalitetsåtgärder i vingården ger också polerade och eleganta viner i högre kvalitet, som harmoniserar mycket bra inte bara med sparris och fisk. På tunga jordar kan Silvaner utvecklas till ett fylligt vin med ett visst överflöd och en distinkt arom av mogna päron och kronärtskockor, vilket gör det till ett välkommet tillbehör till mer rejäla rätter.

Historia

I flera år hade forskare undrat över ursprunget till druvsorten. Kommer det från Transsylvanien eller från Silvan, en liten stad i Centralasien, eller antyder namnet ett romerskt ursprung? Idag visar genetiska studier att Silvaner är en korsning mellan Traminer, en av de äldsta kända druvsorterna, och den autoktona druvsorten "Austrian White". Därmed verkar dess ursprung från alpområdet vara säkerställt.

Silvaner hittade förmodligen sin väg till Franken tack vare cisterciensermunkarna. Det mest kända klostret i regionen, Ebrach, upprätthöll handelsförbindelser ända till Österrike. På den tiden kunde ingen ha anat att denna österrikiska import skulle bli flaggskeppet för frankiskt vin.

Mikroklimat, orientering och jordens sammansättning påverkar utvecklingen och tillväxten av druvorna. Silvaners nya hem, med sina tunga lergipsjordar, gav den i stort sett okända druvsorten en egen profil. Silvaner blev en sann casteller, för vilken inte bara skyltar restes, utan även ett monument. Tillsammans med Riesling är det den tyska druvsorten par excellence. Fram till 1970-talet var det den mest utbredda sorten i Tyskland. Idag, planterad på de bästa platserna i Franken, lockar den också mer och mer intresse från vinjournalister och kritiker över hela världen.

En snabb överblick

  •  Mest planterad sort i Tyskland fram till 70-talet
  •  hög avkastning
  •  Doft: diskret doftande, påminner om örter eller krusbär

När nämndes Silvaner för första gången?

Redan under det första århundradet e.Kr. rapporterade Gaius Plinius Secundus om en druvsort med liknande egenskaper som Silvaner i sin "Naturalis Historia". På 1600-talet kom Silvaner till Tyskland via munkar från alpregionen.

Tips från det asiatiska köket KINA : Dumplings

Tyska viner har en naturlig fördel när det gäller att harmoniera perfekt med utvalda asiatiska rätter. Med en lägre alkoholhalt, ibland skarp syra, måttlig restsötma eller mjuka tanniner i röda druvsorter passar de perfekt till en mängd olika stilar i det asiatiska köket.

  • 500g Mehl
  • 240ml warmes Wasser
  • 400g Gehacktes Schweinefleisch
  • 100g Sellerie
  • 1 TL Salz
  • 1/2 TL Zucker
  • 3 EL Leichte Sojasauce
  • 1 EL Austernsauce
  • 2 EL Öl
  • 100 ml Wasser

 

FÖRBEREDELSER

 

Knödelteig

 

Mjölet hälls i en stor skål, tillsätt 240 ml varmt vatten och rör om tills allt är väl blandat.

 

Doppa händerna i lite torrt mjöl och knåda degen tills den blir smidig.

 

Lägg degen i en skål, täck med plastfolie och ställ åt sidan i 1 timme.

 

Knådning

 

Blanda fläskfärs, salt, socker, lätt sojasås, ostronsås, olja och 100 ml vatten väl och låt vila i kylen i 2 timmar.

<p

 

<p>Hacka rotsellerin och torka den med en kökshandduk.

 

Ta ut fläsket ur kylskåpet och rör ner den hackade sellerin.

 

Knödel

 

Dela degen i små bitar på ca 8 g.

 

Kavla ut degbitarna med en kavel till en diameter på ca 7 cm.

 

Ta ca 15 g av fyllningen och lägg den i mitten av den utrullade degen. Vik ihop degen och tryck in kanterna lätt med fingrarna.

<p

 

<p>Tillaga knutarna

 

Fyll en stor kastrull med vatten och låt koka upp. Tillsätt en lämplig mängd dumplings och koka tills de stiger upp till ytan.

<p

 

<p>Ta bort knutarna och servera.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
  • Weissburgunder/Pinot Blanc (halbtrocken & feinherb)
  • Silvaner (trocken)
  • Silvaner (halbtrocken & feinherb)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (halbtrocken & feinherb)