Spätburgunder / Pinot Noir

Spätburgunder

Spätburgunder är en krävande druvsort när det gäller jordmån, klimat och väderförhållanden och är den främsta röda druvsorten i Tyskland.

Fakta

  • 11.512 ha

    Vingårdsareal 2022

  • 11 %

    andel av arealen i Tyskland

  • 64 %

    av arealen i Ahr

Bakgrund

Druvan Spätburgunder är krävande när det gäller jordmån, klimat och väderförhållanden och är den främsta röda druvsorten i Tyskland. I Tyskland är cirka 11 512 hektar (2022) vingårdar planterade med druvan, vilket motsvarar cirka 11 procent av den totala vingårdsarealen. Vinodlare och konsumenter föredrar denna sort i allt högre grad. Sedan början av 1990-talet har Spätburgunder arealen vuxit med mer än 5.000 hektar. De flesta vinrankorna av denna sort finns i Baden (5 088 ha) - med fokus på Kaiserstuhl.

Dessutom är Pfalz (1 712 ha), Rheinhessen (1 490 ha), Württemberg (1 309 ha), Rheingau (395 ha) och Ahr (340 ha) bland de viktigaste odlingsregionerna för Pinot Noir.

Vinifiering och smak

Spätburgunderviner smakar fylligt och sammetslent, har en fruktig smak med nyanser av mandel. Den typiska Spätburgunderbn har en lite söt doft av röd frukt, från jordgubbar till körsbär och björnbär till svarta vinbär. Barriqueviner har också inslag av vanilj och kanel. Man skiljer mellan den klassiska och den moderna typen. Traditionellt framställdes de bästa Pinot Noir-vinerna av mycket mogna druvor, de var inte särskilt färgstarka, milda, tanninfattiga och hade en rödaktig färg. Utöver denna klassiska typ blir den moderna Spätburgundern med en djupare röd färg, mer tanniner och mindre uttalade ektoner från barriquelagring allt viktigare.

Spätburgunder röda viner passar året runt men är idealiska för de svalare månaderna på året. De dricks kylda till 16 till 18 grader. Fylliga varianter serveras bäst till stekt kött, vilt eller en ostbricka. Weißßherbst passar bra till förrätter och vitt kött, och i utvald kvalitet även som aperitif. Druvan är också vädigt populär i rosé viner.

Historia

Druvsorten Pinot Noir tillhör familjen Burgundy. Det är förmodligen en av de tidigaste sorterna som valts ut från de vilda vinrankorna i västra Centraleuropa. Karl den Fete förde sorten till Bodensjön år 884. Den planterades i Rheingau på 1200-talet. På 1500-talet planterades den troligen också i Pfalz. På 1700-talet sägs sorten ha färdats från Burgund till Ahr. För 150 år sedan upplevde druvsorten ett uppsving i och med att produktionen av mousserande vin ökade, och för detta ändamål planterades rena vinodlingar i Bourgogne. I delar av Baden Klevner används som synonymer.

En snabb överblick

  • Mest betydelsefulla rödvinssort i Tyskland
  • Höga krav på läge och klimat
  • Aroma: björnbär, körsbär, jordgubbar, fläder, peppar
  • Smak: klassisk: mild, låg tanninhalt; modern: tanninrik och mer fyllig

Finns det också en Frühburgunder?

Ja, Pinot Noir eller Pinot Madeleine är, som namnet antyder, moget tidigare än Pinot Noir. De två druvsorternas smaker är mycket lika, men Pinot Noir är av mindre betydelse inom vinodlingen. Den odlas på knappt 90 hektar vingårdar i hela Rheinhessen.

Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi

Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

 

Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.

<p

 

<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.

fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.

och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.

 

Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.

 

Vinrekommendation:

 

Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.

<p

  • Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (brut)