Trollinger
Druvsorten Trollinger odlas nästan uteslutande i Württemberg och kännetecknas av sin kraftiga tillväxt och höga avkastning.
Fakta
-
1 940 ha
vingårdsareal 2022
Bakgrund
Druvsorten Trollinger (från Tirolinger), som huvudsakligen härstammar från Württemberg, är en sort av Vernatsch (Grossvernatsch) och kännetecknas av sin kraftiga tillväxt och höga avkastning. Trollinger-vinrankorna trivs bäst i varma jordar, särskilt på Keuper- eller skalkalkstensformationer. Den sena mognaden, som är senare än för Riesling, kräver ett mycket bra läge, som också bör vara så frostfritt som möjligt. Trollinger är en högavkastande sort med en avkastning på 100 hl/ha; den kan därför också planteras i karga jordar. Mustvikten håller sig vanligtvis inom kvalitetsvinsområdet, med ett genomsnitt på 70 grader Oechsle. Syrahalten är ovanligt hög för ett rött vin, 7-10 g/liter. Från 1960 till 1995 växte det tyska Trollinger-området med cirka 1.000 hektar och nådde en utbredning på cirka 2.500 hektar. Under det senaste decenniet har arealen minskat något (2022: 1 940 hektar). I Württemberg är Trollinger (1.908 ha) den mest odlade rödvinssorten, före Lemberger och Spätburgunder. I stort sett inga Trollinger-viner produceras utanför Württemberg, endast 34 hektar ligger utanför Württemberg. Koncentrationen till en av de sydligaste tyska odlingsregionerna beror främst på klimatskäl, eftersom vinrankorna kräver en lång växtperiod för att mogna.
Vinifiering och smak
De flesta av vinerna görs till friska, fylliga och robusta viner. Det är ett klassiskt, lättare, tyskt bordssvin. Viner av högre kvalitet är sällsynta. De lätta vinerna kräver inte flera års lagring, utan är drickfärdiga redan året efter skörden. Deras fina blomdoft avslöjar en delikat muskat ton eller en smak av vilda körsbär. Vinerna presenterar sig vanligtvis i glaset i en ljusröd färg, under goda år även rubinröd. Blandning med Lemberger är också utbredd. De saftiga druvorna är även populära som bordsdruvor.
Trollinger avnjuts ofta till ett rejält mellanmål, men passar också bra till en bit vitt kött eller en neutral färskost.
En snabb överblick
- Kryddig med hög avkastning
- Kräver ett bra, helst frostfritt läge
- Smak: jordgubbar, vinbär, körsbär
Vad kallas Trollinger också?
I Sydtyrolen är sorten känd som "Vernatsch" (italienska: Schiava).
smak mild till kryddig Röd thailändsk curry
smak mild till kryddig
- 1 EL rote Currypaste
- 1 Zehe Knoblauch
- 100 Gramm Kaiserschoten
- 100 Gramm Prinzessbohnen
- 2 Frühlingszwiebeln
- 2 rote Paprika
- 1 Karotte
- 1 Stange Zitronengras
- 30 Gramm Cashewkerne
- 100 ml Hühnerbrühe
- 4 EL Sesamöl
- 2 EL Sojasauce
- 1 EL Fischsauce
- 240 Gramm Basmati- oder Jasminreis
- 300 Gramm Hähnchenbrustfilet (optional)
Finhacka vitlöken. Skär av ändarna på bondbönor och sockerärtor. Skär övriga grönsaker i tunna stavar. Om du inte vill laga vegetariska rätter kan du skära kycklingbröstfiléerna i tunna remsor.
Sautera kycklingen i sesamoljan i ca 3 minuter och ta sedan upp den ur woken. Stek nu currypasta, citrongräs och vitlök i sesamoljan i ca 3 minuter. Koka riset i saltat vatten.
Tillsätt kokosmjölk och kycklingfond och lägg sedan grönsakerna i woken. Låt koka upp, tillsätt sedan 2 msk sojasås, 1 msk fisksås och låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan kycklingstrimlorna och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Servera med ris och garnera med cashewnötter som avslutning.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)