Trollinger

Trollinger

Druvsorten Trollinger odlas nästan uteslutande i Württemberg och kännetecknas av sin kraftiga tillväxt och höga avkastning.

Fakta

  • 1 940 ha

    vingårdsareal 2022

Bakgrund

Druvsorten Trollinger (från Tirolinger), som huvudsakligen härstammar från Württemberg, är en sort av Vernatsch (Grossvernatsch) och kännetecknas av sin kraftiga tillväxt och höga avkastning. Trollinger-vinrankorna trivs bäst i varma jordar, särskilt på Keuper- eller skalkalkstensformationer. Den sena mognaden, som är senare än för Riesling, kräver ett mycket bra läge, som också bör vara så frostfritt som möjligt. Trollinger är en högavkastande sort med en avkastning på 100 hl/ha; den kan därför också planteras i karga jordar. Mustvikten håller sig vanligtvis inom kvalitetsvinsområdet, med ett genomsnitt på 70 grader Oechsle. Syrahalten är ovanligt hög för ett rött vin, 7-10 g/liter. Från 1960 till 1995 växte det tyska Trollinger-området med cirka 1.000 hektar och nådde en utbredning på cirka 2.500 hektar. Under det senaste decenniet har arealen minskat något (2022: 1 940 hektar). I Württemberg är Trollinger (1.908 ha) den mest odlade rödvinssorten, före Lemberger och Spätburgunder. I stort sett inga Trollinger-viner produceras  utanför Württemberg, endast 34 hektar ligger utanför Württemberg. Koncentrationen till en av de sydligaste tyska odlingsregionerna beror främst på klimatskäl, eftersom vinrankorna kräver en lång växtperiod för att mogna.

Vinifiering och smak

De flesta av vinerna görs till friska, fylliga och robusta viner. Det är ett klassiskt, lättare, tyskt bordssvin. Viner av högre kvalitet är sällsynta. De lätta vinerna kräver inte flera års lagring, utan är drickfärdiga redan året efter skörden. Deras fina blomdoft avslöjar en delikat muskat ton eller en smak av vilda körsbär. Vinerna presenterar sig vanligtvis i glaset i en ljusröd färg, under goda år även rubinröd. Blandning med Lemberger är också utbredd. De saftiga druvorna är även populära som bordsdruvor.

Trollinger avnjuts ofta till ett rejält mellanmål, men passar också bra till en bit vitt kött eller en neutral färskost.

En snabb överblick

  • Kryddig med hög avkastning
  • Kräver ett bra, helst frostfritt läge
  • Smak: jordgubbar, vinbär, körsbär

Vad kallas Trollinger också?

I Sydtyrolen är sorten känd som "Vernatsch" (italienska: Schiava).

Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi

Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

 

Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.

<p

 

<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.

fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.

och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.

 

Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.

 

Vinrekommendation:

 

Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.

<p

  • Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (brut)