Korkar och byråkratisk galenskap
Vad skulle du göra om du hade skapat det perfekta mousserande vinet - men den gamla hederliga tyska byråkratin satte käppar i hjulet?
Citat
Vad skulle du göra om du hade skapat det perfekta mousserande vinet - och sedan satte den gamla hederliga tyska byråkratin käppar i hjulet?
Det är precis vad som hände mina föräldrar. De älskar mousserande vin och efter att ha studerat vinodling 1972 förverkligade de sin dröm om att göra sitt eget mousserande vin. De började med en klassisk Riesling innan de ville göra ett vitt mousserande vin av röda druvor, med Champagne som förebild. År 1989 pressade de Tysklands första Blanc de Noirs av Pinot Noir-druvor och skickade in det tre år senare till vinodlingskontoret för att få ett officiellt testnummer. Och så slog byråkratimonstret till. Ett ljusblått karbonkopierat brev kom tillbaka: „Blanc de Noirs är inte godkänd som vinbeteckning i Tyskland. Vänligen kontakta en högre myndighet.“
En riktig örfil i ansiktet. Men mina föräldrar behövde inte höra om den högre instansen två gånger - de hade trots allt redan kommit så här långt och var inte beredda att ge upp sin dröm nu. Och så började två års korrespondens med ministeriet för ekonomi och vinodling, som fyllde många Leitz-mappar genom åren. Min far förklarade varför det mousserande vinet måste bära den internationellt erkända beteckningen Blanc de Noirs, medan ministeriet insisterade på att ett tyskt mousserande vin bara skulle bära tyska beteckningar. Det alternativa förslaget: Weißßdruck. Det var absurt. Det var först när min far hävdade att „brut“ också var franskt och kunde märkas tyskt som ministeriet gav med sig och till slut ändrade bestämmelserna. Och mina föräldrar hade officiellt skapat den första Blanc de Noirs i Tyskland.</p
Kontakt
-
Wein- & Sektgut Wilhelmshof
76833 Siebeldingen (Pfalz) Queichstr. 1 Tyskland