Spätburgunder / Pinot Noir

Spätburgunder

Spätburgunder är en krävande druvsort när det gäller jordmån, klimat och väderförhållanden och är den främsta röda druvsorten i Tyskland.

Fakta

  • 11.512 ha

    Vingårdsareal 2022

  • 11 %

    andel av arealen i Tyskland

  • 64 %

    av arealen i Ahr

Bakgrund

Druvan Spätburgunder är krävande när det gäller jordmån, klimat och väderförhållanden och är den främsta röda druvsorten i Tyskland. I Tyskland är cirka 11 512 hektar (2022) vingårdar planterade med druvan, vilket motsvarar cirka 11 procent av den totala vingårdsarealen. Vinodlare och konsumenter föredrar denna sort i allt högre grad. Sedan början av 1990-talet har Spätburgunder arealen vuxit med mer än 5.000 hektar. De flesta vinrankorna av denna sort finns i Baden (5 088 ha) - med fokus på Kaiserstuhl.

Dessutom är Pfalz (1 712 ha), Rheinhessen (1 490 ha), Württemberg (1 309 ha), Rheingau (395 ha) och Ahr (340 ha) bland de viktigaste odlingsregionerna för Pinot Noir.

Vinifiering och smak

Spätburgunderviner smakar fylligt och sammetslent, har en fruktig smak med nyanser av mandel. Den typiska Spätburgunderbn har en lite söt doft av röd frukt, från jordgubbar till körsbär och björnbär till svarta vinbär. Barriqueviner har också inslag av vanilj och kanel. Man skiljer mellan den klassiska och den moderna typen. Traditionellt framställdes de bästa Pinot Noir-vinerna av mycket mogna druvor, de var inte särskilt färgstarka, milda, tanninfattiga och hade en rödaktig färg. Utöver denna klassiska typ blir den moderna Spätburgundern med en djupare röd färg, mer tanniner och mindre uttalade ektoner från barriquelagring allt viktigare.

Spätburgunder röda viner passar året runt men är idealiska för de svalare månaderna på året. De dricks kylda till 16 till 18 grader. Fylliga varianter serveras bäst till stekt kött, vilt eller en ostbricka. Weißßherbst passar bra till förrätter och vitt kött, och i utvald kvalitet även som aperitif. Druvan är också vädigt populär i rosé viner.

Historia

Druvsorten Pinot Noir tillhör familjen Burgundy. Det är förmodligen en av de tidigaste sorterna som valts ut från de vilda vinrankorna i västra Centraleuropa. Karl den Fete förde sorten till Bodensjön år 884. Den planterades i Rheingau på 1200-talet. På 1500-talet planterades den troligen också i Pfalz. På 1700-talet sägs sorten ha färdats från Burgund till Ahr. För 150 år sedan upplevde druvsorten ett uppsving i och med att produktionen av mousserande vin ökade, och för detta ändamål planterades rena vinodlingar i Bourgogne. I delar av Baden Klevner används som synonymer.

En snabb överblick

  • Mest betydelsefulla rödvinssort i Tyskland
  • Höga krav på läge och klimat
  • Aroma: björnbär, körsbär, jordgubbar, fläder, peppar
  • Smak: klassisk: mild, låg tanninhalt; modern: tanninrik och mer fyllig

Finns det också en Frühburgunder?

Ja, Pinot Noir eller Pinot Madeleine är, som namnet antyder, moget tidigare än Pinot Noir. De två druvsorternas smaker är mycket lika, men Pinot Noir är av mindre betydelse inom vinodlingen. Den odlas på knappt 90 hektar vingårdar i hela Rheinhessen.

Tips från det asiatiska köket KINA : Dumplings

Tyska viner har en naturlig fördel när det gäller att harmoniera perfekt med utvalda asiatiska rätter. Med en lägre alkoholhalt, ibland skarp syra, måttlig restsötma eller mjuka tanniner i röda druvsorter passar de perfekt till en mängd olika stilar i det asiatiska köket.

  • 500g Mehl
  • 240ml warmes Wasser
  • 400g Gehacktes Schweinefleisch
  • 100g Sellerie
  • 1 TL Salz
  • 1/2 TL Zucker
  • 3 EL Leichte Sojasauce
  • 1 EL Austernsauce
  • 2 EL Öl
  • 100 ml Wasser

 

FÖRBEREDELSER

 

Knödelteig

 

Mjölet hälls i en stor skål, tillsätt 240 ml varmt vatten och rör om tills allt är väl blandat.

 

Doppa händerna i lite torrt mjöl och knåda degen tills den blir smidig.

 

Lägg degen i en skål, täck med plastfolie och ställ åt sidan i 1 timme.

 

Knådning

 

Blanda fläskfärs, salt, socker, lätt sojasås, ostronsås, olja och 100 ml vatten väl och låt vila i kylen i 2 timmar.

<p

 

<p>Hacka rotsellerin och torka den med en kökshandduk.

 

Ta ut fläsket ur kylskåpet och rör ner den hackade sellerin.

 

Knödel

 

Dela degen i små bitar på ca 8 g.

 

Kavla ut degbitarna med en kavel till en diameter på ca 7 cm.

 

Ta ca 15 g av fyllningen och lägg den i mitten av den utrullade degen. Vik ihop degen och tryck in kanterna lätt med fingrarna.

<p

 

<p>Tillaga knutarna

 

Fyll en stor kastrull med vatten och låt koka upp. Tillsätt en lämplig mängd dumplings och koka tills de stiger upp till ytan.

<p

 

<p>Ta bort knutarna och servera.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
  • Weissburgunder/Pinot Blanc (halbtrocken & feinherb)
  • Silvaner (trocken)
  • Silvaner (halbtrocken & feinherb)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (halbtrocken & feinherb)