Rosé

Rosé im Glas

Tack vare sin lätthet och friskhet är tyska roséviner inte bara populära på sommaren; roséviner är lämpliga som menytillbehör året runt.

Fakta

  • 12 %

    Andelen roséviner som säljs i Tyskland är

  • 9 - 13 °

    Dricksvattentemperaturen är idealisk

  • 2020

    DWI presenterade utmärkta roséviner på ProWein

Tillverkning

För rosévinframställning krossas de röda bären först endast lätt. Det så kallade moset får sedan vila en stund för att ge färgpigmenten tid att passera från bärskalet till juicen. När druvsaften har uppnått önskad färgintensitet pressas mäsken och den rosafärgade musten jäses till vin.

Det är dock inte alla roséfärgade viner som också kallas „Rosé“. Du kan också hitta termen „vitßhöst“ på etiketten. Eftersom Weißherbst, till skillnad från Rosé, alltid vinifieras som en enda sort, måste druvsorten alltid anges på etiketten.

Varianter

„Schillerwein“ är en traditionell Rotling från vinodlingsregionen Württemberg. Inga speciella druvsorter anges för dess produktion.„Badisch Rotgold“ är en speciell Rotling från Baden, som uteslutande tillverkas av Pinot Gris- och Pinot Noir-druvor.

„Schieler“ är å andra sidan en typisk regional Rotling från Sachsen.

Rosé är en följeslagare året runt. Även om det vanligtvis avnjuts vid 9-13 grader, kan det kylas ner ännu längre under de varma sommarmånaderna, eftersom det värms upp snabbare ändå på grund av de höga utomhustemperaturerna.

Njutning

Rosé och Weißé kan serveras mycket bra – även i sina mousserande varianter – som aperitif eller som förrätt, till exempel med tapas eller antipasti. De rekommenderas också till olika fisk- och grillrätter. Typiskt för deras natur är deras låga frukt- och tanninhalt, vilket är anledningen till att många vinälskare också gillar att dricka dem till långt ifrån österländska rätter som curry eller thailändska rätter. Milda, halvmjuka skivade ostar som Edam eller ung Gouda harmonierar också väl med delikata, fräscha och torra roséfärgade viner.

Ros och vit höst är också utmärkta partners för en frisk och fruktig sommarpunsch. En Pinot Noir Rosé passar till exempel särskilt bra till jordgubbar, både vad gäller smak och färg.

Vilka druvsorter ingår i "Badisch Rotgold" - en typ av Rotling?

En "Badisch Rotgold" består per definition av Pinot Noir och Pinot Gris och kommer, som namnet antyder, från odlingsregionen Baden.

Fler receptidéer

med torrt mousserande vin Mousserande vin och limedessert

med torrt mousserande vin

  • 300ml Winzersekt
  • 4 Limetten
  • 100g Zucker
  • 30g Speisestärke
  • 100g Butterkekse
  • 50g ungesalzene Butter
  • 2 Eiweiße
  • 50g grieschicher Joghurt
  • 150g Schlagsahne

Häll det mousserande vinet och sockret i en kastrull. Kyl resten av det mousserande vinet. Skölj 1 lime i varmt vatten och riv skalet fint. Halvera limefrukten och 2 andra, pressa ut saften och blanda med majsmjöl. Häll allt i kastrullen och låt koka upp en kort stund. Ta av kastrullen från värmen och kyl krämen i kylen.

 

Fyll shortbreadkexen i en fryspåse, krossa med en kavel och lägg i en skål. Smält smöret i en kastrull, häll över de smulade shortbreadkexen, tillsätt en nypa salt och blanda väl. Låt svalna en kort stund, dela upp hälften i stora vinglas och tryck till ordentligt.

 

Skiva limefrukten i klyftor. Vispa äggvitorna med salt tills de är styva. Rör ner yoghurten i den kylda champagne- och limekrämen. Vispa grädden styv och vänd ner den i den kylda grädden, en efter en, tillsammans med de vispade äggvitorna. Fördela hälften i vinglas, lägg på ett lager shortbreadkex och avsluta med ett lager grädde. Garnera med limeskivor och häll i resten av det mousserande vinet. Skål och njut!

  • Riesling (trocken)
  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)

med starkt rött vin Vildsvinsragu

med starkt rött vin

  • 800 Gram Fleisch vom Wildschwein (Keule o. Schulter)
  • 80 Gram Bauchspeck
  • 100 Gram Zwiebeln
  • 60 Gram Karotten
  • 60 Gram Staudensellerie
  • 1 TL Tomatenmark
  • 200 ml kräftigen Rotwein
  • 100 ml Portwein
  • 1 Liter braune Wildbrühe
  • 1 TL Preiselbeeren
  • 1 EL geschlagene Sahne o. Sauerrahm
  • 20 Gram Mehl
  • 1 Stück Lorbeerblatt
  • 1 kvist vardera Rosmarin och timjan
  • 4 krossade Enbär
  • 1/2 TL Senap
  • Efter avsmakning Salt & peppar

Rensa och tvätta grönsakerna och skär dem i jämnstora tärningar.

 

Avlägsna fett, skinn och senor från vildsvinsköttet och skär i 3 cm stora kuber. Krydda med salt och peppar och strö över mjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bacon i tärningar och stek. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning. Deglasera med rödvin och portvin, reducera och häll i den bruna viltfonden. Tillsätt kryddorna till köttet i en liten kryddpåse och låt ragouten sjuda i ugnen på 160°C i ca 1½ timme.

 

Ta sedan bort köttbitarna, ta bort kryddorna, sila såsen, tillsätt tranbär och senap och låt reducera i ca 15 minuter. Om det behövs, tjockna med lite majsmjöl. Servera med vispad grädde.

  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)

"Frankfurt Green Sauce" Quiche med örter

"Frankfurt Green Sauce"

  • 200 Gramm Mehl
  • 100 Gramm Butter
  • je 1 Bund Kräuter für Frankfurter Grüne Sauce (Petersilie, Kresse, Kerbel, Borretsch, Sauerampfer, Schnittlauch, Pimpernelle)
  • 100 - 125 Gramm Schwarzwälder Schinken
  • 7 ganze Eier
  • 125 ml Sahne
  • 100 Gramm Frischkäse
  • 1 EL Zitronensaft
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Knåda mjöl och smör med 4 msk vatten och en tesked salt till en smidig deg. Klä en form med den och låt den svalna i 30 minuter.</p

 

<p>Hårdkoka 4 ägg. Tvätta, låt rinna av och finhacka örterna från Frankfurtsåsen. Skär skinkan i tunna skivor och fördela dem på degbottnen. Hacka de hårdkokta äggen i små skivor och fördela över toppen.

och fördela över toppen. Blanda de 3 äggen, grädden och färskosten och smaka av med 1 msk citronsaft, salt och peppar och vänd sedan ner örterna. Fördela blandningen över bakelsebottnen.

 

Grädda i 180 grader C (gasmark 4) på mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

  • Riesling (trocken)

en julig dessert Plommonstek med kanelglass

en julig dessert

  • 1 kg Zwetschgen (frisch oder TK)
  • 100 Gramm Zucker
  • 0.5 TL gemahlener Zimt
  • Eine Prise Nelkenpulver
  • 50 ml Pflaumenschnaps
  • 50 Gramm dunkler Rohrzucker
  • 2 EL alter Balsamicoessig
  • 200 Gramm Zucker
  • 4 Eigelb
  • 500 ml Sahne

Plommonringar:

Tvätta, kärna ur och dela plommonen i fjärdedelar. Fördela sockret jämnt i en non-stick panna och smält långsamt på medelvärme. Höj temperaturen och tillsätt genast frukt, snaps och kryddor. Rör om tills blandningen karamelliseras.

Rör i muscovadosocker och balsamvinäger, bred ut på en kall tallrik efter ca 3 minuter.

<p

 

<p>Kanelglass:

Blanda socker och äggulor och rör de två ingredienserna över ett vattenbad tills de är skummiga.

Vispa grädden, blanda sedan försiktigt de båda blandningarna och tillsätt tre teskedar kanel. Blanda försiktigt ner kanelen i blandningen igen.

Häll den färdiga blandningen i en (kak)form eller ett litet fat, täck med aluminiumfolie och ställ in i frysen i minst tre timmar.

 

Lägg plommonen på fyra djupa tallrikar eller små skålar, skär av 2 – 3 ispinnar var och lägg på toppen, servera omedelbart.

  • Gewürztraminer (trocken)