Vin möter havet

Heilbutt aus Norwegen vom Grill

Skaldjur och fisk, tillsammans med utsökta viner, låter som stränder, livliga strandpromenader och en vidsträckt horisont. Oavsett om det är nordiskt, asiatiskt eller från Medelhavet: Havets läckerheter harmonierar perfekt med tyska viner om du tar till dig några tips.

Fakta

  • 70 %

    av jordens yta utgörs av oceanerna

  • 11.034 m

    Marianergraven är djup

  • 9.000 arter

    av olika varelser lever i Medelhavet

I medelhavsköket sauteras ofta kräftdjur i en stekpanna med oliver, vitlök, tomater och örter och avnjuts till exempel med pasta. Dessa fina grönsakssmaker kommer till sin rätt med en smältande Silvaner eller en komplex Sauvignon Blanc.

En klassisk förrätt är en krabb- eller räkcocktail med en läcker cocktailsås, som ofta serveras med inlagd frukt som persikor eller ananas på grund av köttets subtila sötma. En fyllig, behagligt torr Riesling från en enskild vingård, som finns i många tyska vinregioner, harmonierar väl med detta vin.

Fantaster av det asiatiska köket kan använda kräftdjur i thaicurry, som tillagas med mycket ingefära, chili och färska, krispiga grönsaker. En Riesling, Muscat eller en Scheurebe med en subtil restsmak passar bra till denna maträtt. Om du föredrar torra viner bör du prova en krämig Pinot Blanc.

Musslor eller hjärtmusslor har mört kött och en subtil smak. De ångas vanligtvis och serveras med såser gjorda på rotfrukter, vitt vin, peppar, grädde eller tomatpuré som inte är för starka. Den serveras bäst med torra vita viner som inte är för starka, till exempel Müller-Thurgau, Pinot Blanc eller Silvaner, men en Rosé från Portugieser är också ett bra val.

Oystron som avnjuts råa, iskalla och med några pressar citronsaft är inte bara bäst serverade med ett torrt mousserande vin. Ett ljust vitt vin med subtila smaker, som en Gutedel, en Auxerrois eller en Pinot Blanc, harmonierar också med denna rena smak.

Fisk i folie, som öring, röding eller havsruda, är vanligtvis mildare och saftigare än när den tillagas direkt på grillen. Pinot Blanc, Chardonnay och Silvaner harmoniserar perfekt med dem. En lätt Mosel Riesling med fin frukt är också välkommen.

Fisk som tillagas direkt på grillen eller i en grillpanna, kanske marinerad eller kraftigt kryddad, söker en starkare Riesling eller Chardonnay som partner. Ett lätt kylt torrt rödvin, till exempel till kraftigt kryddad fisk, är också ett lämpligt tillbehör.

Hel fisk med örter kan serveras med en saftig Silvaner, som också har krispiga smaker, eller till och med ett lätt rött vin.

 

Var ligger den nordligaste vingården i Tyskland?

Förutom Nordsjön har Sylt många andra attraktioner att erbjuda sina besökare. Här finns också den nordligaste vingården i Tyskland. På en yta av 3.000 kvadratmeter har intressenter tagit över fadderskapet för 555 vinstockar, från vilka "Söl'viin" har producerats sedan 2014.

Fler receptidéer

Lätt och fluffig: cashewnötskokosmousse med passionsfrukt Cashew- och kokosmousse med passionsfrukt

En luftig cashewnötskokosmousse med passionsfrukt

  • 400g Cashewkerne
  • 400ml Haferdrink
  • 6EL Agavendicksaft
  • 6EL Kokosflocken
  • 4 Passionsfrüchte
  • 1 Prise Vanille

Lägg cashewnötterna i en behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka cashewnötterna tillräckligt. Placera cashewnötterna i kylen för att blötläggas över natten.

(Med en högpresterande mixer räcker det också med 3-4 timmar.)

 

Häll av vattnet och lägg cashewnötterna i mixern tillsammans med havremjölk, agavesirap och kokosflingor. Tillsätt vanilj och mixa tills moussen är krämig och inte längre innehåller några bitar.

<p

 

<p>Fördela moussen i fyra glas. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet med en tesked och lägg ovanpå moussen. Dekorera med kokosflingor.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
  • Riesling (süß & edelsüß)

med vilda champinjoner Potatissoppa med grädde

med vilda champinjoner

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Rensa, tvätta och tärna rotfrukterna fint. Tärna löken och vitlöksklyftan fint och finhacka timjan. Fräs det tärnade baconet med margarinet i en stekpanna tills det är lätt brynt, tillsätt den tärnade löken, vitlöken, rotfrukterna och timjan. Fräs, tillsätt buljongen och låt koka i 2 minuter.
<br

<br />
.

Riv potatisen fint, lägg i soppan och koka i ytterligare 5 minuter, tillsätt grädden, krydda och smaka av. Rengör, tvätta och hacka svampen och fräs den i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar, strö över hackad persilja och häll över soppan vid servering.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

till söta val Äppeldonuts med vaniljsås

till söta val

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

Skäl äpplena och ta bort kärnhuset, skär i fingertjocka, jämna skivor. Ringla över rom och socker. Låt stå och dra.

 

Rör smeten, den ska vara ganska tjock. Vänd äppelringarna i den och grädda flytande i hett fett tills de är gyllenbruna.

<p

 

<p>Avvattna på hushållspapper och servera varma med kanel och socker.

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)

med örtkryddad skorpa Stekt kalkon

med örtkryddad skorpa

  • 600 Gramm Putenbrust am Stücke
  • 0,25 Liter Weißwein
  • 0,25 Liter Gemüsebrühe
  • 4 ganze Tomaten
  • 4 Scheiben Toastbrot
  • 2 ganze Eier
  • 2 Stück Zwiebeln
  • 75 Gramm geriebener Emmentaler
  • 1 Stange Porree
  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Tvätta köttet, klappa torrt och skär en djup ficka på längden. Smula sönder rostat bröd. Tvätta och hacka örterna, skala och tärna löken.

 

Förvärm ugnen till 200°C (över- och undervärme). Lägg bröd, örter, lök, ost och ägg i en skål, blanda ordentligt och krydda. Stoppa 2/3 av denna blandning i kalkonbröstet. Fäst öppningen med träspett och bind ihop på tvären med hushållssnöre. Lägg steken i en ugnsform och pensla med olja.

 

Rostas i den förvärmda ugnen i ca 1 timme. Häll gradvis i vitt vin och grönsaksbuljong.

<p

 

<p>Rensa och tvätta grönsakerna. Skär purjolöken i bitar och tillsätt till steken med de hela tomaterna efter 30 minuter.

 

Omkring 20 minuter före tillagningstidens slut, fördela den återstående tredjedelen av örtblandningen över steken och avsluta tillagningen.

 

Arrangera på tallrikar med grönsakerna och servera. Servera med ris.

  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)
  • Chardonnay (trocken)