Barbecue & Vin

Grillen / Barbecue

Under de senaste åren har den klassiska grillningen utvecklats till sofistikerad utomhusmatlagning. Kraven på kvaliteten på de olika typerna av kött, fisk och grönsaker har ökat, liksom behovet av ett perfekt matchande vin till maten.

Fakta

  • April

    Mest populära månaden att starta grillsäsongen

  • 39,19 %

    av konsumenterna grillar varannan vecka

  • 80 %

    ha en gasolgrill

Varm grillad mat med fruktigt vin

När du väljer ett vin till en grillfest är det viktigt att komma ihåg att smakerna på den grillade maten ofta är mer intensiva än i pannan på grund av de rostade och rökta aromerna, så ett rött vin passar också bra till grillad fisk eller vitt kött. En sammetslen Pinot Noir eller ett fruktigt Saint Laurent skulle vara lämpliga ackompanjemang här. De har lite tannin, en fin fruktighet och tar inte över det vita köttet eller fisken.

Om smakerna av det grillade köttet är mer intensiva är det bättre att välja en Lemberger eller Dornfelder, som naturligtvis är mer tanninrika. Om de röda vinerna också lagras på barriquefat får de en mer komplex struktur och trevliga aromer. De harmonierar perfekt med grillad biff eller medelhavskryddade lammstekar.

Vad är det på toppen?

Kotletter, fläskbiffar och liknande , vanligtvis marinerade i en smakrik marinad med vitlök, örter och kryddor. Perfekta vintillbehör är smakrika Rieslings eller Pinot Blancs, liksom torra roséviner, till exempel Pinot Noir.

KöttNötkött: Om du vill servera något riktigt speciellt till maten ska du välja torrlagrat nötkött. Den torrlagrade biffen mognar vid en kontinuerlig luftfuktighet på 60% 7-28 dagar - beroende på styckets storlek. Kännare saltar biffen cirka 15 minuter före grillning för att få mer smak. Grilla den sedan på väl genomstekt kol i en minut på varje sida och tillaga den på indirekt värme tills önskad kärntemperatur uppnåtts. Peppra först i slutet. Det passar bra med ett högkvalitativt rött vin, till exempel en fyllig, mognadslagrad Lemberger från barrique.

Nötfilé eller entrecôte behöver inte lika lång tid på grillen som rib eye och har därför mindre smak. En sammetslen Pinot Noir är ett mycket bra val till detta.

Och En fyllig Lemberger eller Dornfelder, som också kan lagras på barrique, rekommenderas till en medelhavssmakande och krispigt grillad lamb­chop.


Fågelbröst, kalkonskiva eller ankbröst: Det möra köttet får en intensivare smak på grillen, vilket harmonierar mycket bra med en torr rosé.

 

Fisk i folie, t.ex. öring, röding eller havsbraxen, är oftast mildare och saftigare än när den tillagas direkt på grillen. Pinot Blanc, Chardonnay och Silvaner harmonierar perfekt med dem. En lätt Mosel Riesling med fin frukt är också välkommen.

Fisk som tillagas direkt på grillen eller i en grillpanna, kanske marinerad eller kraftigt kryddad, söker en starkare Riesling eller Chardonnay som partner. Ett lätt kylt torrt rödvin, till exempel till en smakrik kryddad fisk, är också ett lämpligt tillbehör.

 

 

Hel fisk med örter kan serveras med en saftig Silvaner, som också har krispiga smaker, eller ett rött vin som inte är för starkt.

 

Skaldjur som scampi eller räkor bör placeras oskyddade i en grillbricka för att skydda dem från att förlora fukt. Följande gäller för allt från vattnet: koka inte för länge och inte för varmt. Dessa fiskar och skaldjur behöver en fräsch Pinot Blanc.

Silvaner är ett bra komplement till vegetariska och veganska delikatesser, liksom Müller-Thurgau eller Pinot Gris. Med sina subtila smaker framhäver de det bästa i grönsakerna. Och samma sak gäller här: torrt rosé fungerar alltid. Aubergine eller ostronskivling passar till exempel utmärkt att grilla och servera på en tallrik med hummus eller tzatziki. Detsamma gäller grönsaksspett, t.ex. med körsbärstomater, tjocka zucchiniskivor, paprikastrimlor och tofu.

För den som föredrar en asiatisk grillstil rekommenderar vi en halvtorr Riesling. Och om det blir riktigt kryddigt kan det också vara en söt Riesling, eftersom sötman i vinet mjukar upp smaken.

Tips för att välja vin

På sommaren bör viner alltid serveras 2-3°C svalare, eftersom de värms upp mycket snabbt i glaset. Rödviner kan också avnjutas lätt kylda på sommaren om de inte är för komplexa och tanninrika.

Frappé med is

 

Om du har bråttom kan du placera vinflaskan i en champagneflaska eller en stor skål med is som strösslats med en handfull salt. Detta tinar isen ännu snabbare och skapar mer kylande avdunstningsluft. Om flaskan flyttas lite i isen ökar kyleffekten. Den här typen av kylning kallas frappering.

Kühl-ärmar

 

Vinflaskans hylsor ska alltid förvaras i frysen. De dras över vinflaskan och kyler vinet till den optimala vintemperaturen inom ca 10-15 minuter. Det finns olika storlekar för smala vinflaskor och mer bulliga champagneflaskor.

Flaskkylare

 

Flaskor som redan har förkylts behåller sin temperatur längre i vinkylare av lera, plexiglas eller rostfritt stål. För att förstärka effekten ännu mer kan du också lägga till lite is i kylaren.

När passar fisk och rött vin ihop?

Denna kombination rekommenderas starkt när du grillar fisk, eftersom de rostade och rökiga smakerna förstärker smaken av den grillade maten. Sammetslen Pinot Noir eller ett fruktigt Saint Laurent är perfekta följeslagare här.

Fler receptidéer

med äpplen Fläskmedaljonger

med äpplen

  • 8 Stück Schweinemedaillons
  • 500 Gramm Bandnudeln
  • 2 große Äpfel
  • 200 ml Sahne
  • 10 Blättchen frischer Salbei
  • 4 Zweige frischer Thymian
  • nach Geschmack Zucker
  • 3 EL Calvados
  • 1 EL Öl
  • zum Abschmecken Salz & Pfeffer

Peppra och salta medaljongerna lätt på båda sidor. Plocka timjan, skär salvian i fina strimlor och rulla medaljongerna i örterna. Stek köttet i en stekpanna med lite olja på båda sidor, inte för hett, tills det börjar få färg. Ta upp ur pannan och lägg på en förvärmd plåt i ugnen på 100 grader tills det är genomstekt.

 

Koka tagliatellen al dente och håll den varm.

 

Under tiden skalar du äpplena och skär dem i skivor som är ca 1,5 cm breda. Värm upp köttpannan och lägg i äppelskivorna. Strö 1 tesked socker över äpplena efter ungefär en halv minut och låt dem karamellisera. Deglasera äppelskivorna efter en minut med en rejäl skvätt Calvados och flambera. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

 

Ta ut filén ur ugnen. Tillsätt köttsaften från ugnsformen till såsen och servera filéerna med tagliatelle, äppelskivor och Calvados äppelmos.

<p

  • Riesling (trocken)

med halvfryst getmjölk Våfflor med lavendel

med halvfryst getmjölk

  • 2 Stück Eigelb
  • 60 ml Ziegenmilch
  • 500 Gramm weiße Kuvertüre
  • 125 ml Sahne
  • Abrieb und Saft einer halben Orange
  • 2 cl Tresterbrand
  • 8 Blatt Minze
  • 125 Gramm Mehl

Halvfryst getmjölk: Vispa äggulorna och getmjölken i en skål över en vart vattenbad (bain-marie) tills den är krämig. Ta bort från vattenbadet och vispa grädden tills den är kall. Smaksätt med apelsinskal och marcbrandy.

 

Likör täckningen i ett vattenbad och rör ner den i den ljumma äggblandningen. Vispa grädden tills den är styv och vänd försiktigt ner den. Klä en parfaitform (triangelformad eller rännformad) med plastfolie. Häll i blandningen och jämna ut den. Täck väl med plastfolie och låt frysa i frysen i minst 8 timmar.

 

Cirka 20 minuter före servering tar du ut formen ur frysen och vänder parfaiten ur formen. Ta bort folien och skär den halvfrusna parfaiten i 8 skivor.

 

Lavendelrån: Mosa smöret lätt med en gaffel i en bunke. Tillsätt sockret och rör om lite. Tillsätt hälften av mjölken, lavendelsockret och bakpulvret. Rör i äggen och till sist resten av mjölken. Blanda allt väl med en handmixer i ca 2 minuter för att skapa en homogen, lätt flytande blandning. Grädda smeten i omgångar i ett våffeljärn tills den är gyllenbrun.

 

Arrangera 2 skivor semifreddo på varje våffla på en platt tallrik och dekorera med myntablad.

 

 

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

Äntligen sparris igen Rucolasallad med grön sparris och kalkonbröstfilé

En lätt, ung Rivaner passar bra till grön sparris.

  • 400g Grüner Spargel
  • 100g Rucola
  • 400g Putenbrustfilets
  • 200g Kirschtomaten
  • 4 Eier
  • 1 EL Basilikum-Pesto
  • 1TL Butter
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 EL Weißwein-Essig
  • etwas Salz, Pfeffer

Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Dela sparrisen på mitten och koka i kokande saltat vatten med 1 tsk smör i ca 7 minuter. Ställ sparrisvattnet åt sidan.

 

Koka äggen tills de är nästan fasta (gulorna ska fortfarande vara lite mjuka), skala och skär i fjärdedelar. Skär kalkonbröstfilén i strimlor.

 

Fräs pinjenötterna kort utan fett i en non-stick panna. Tillsätt sedan lite fett direkt i pannan och stek kalkonbröstremsorna. Håll dem sedan varma.

<

 

Blanda peston med vitvinsvinäger, 5 msk sparrisvatten, olivolja samt salt och peppar i en salladsskål till en dressing.

 

Tvätta ruccolan och tillsätt i dressingen. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem i skålen. Blanda i sparrisen och kalkonen. Avsluta med att garnera med ägg och pinjenötter.</p

 

<p>Detta passar bra med nybakat ciabattabröd.

 

Vinrekommendation:

 

En lätt Rivaner från den sista skörden, frisk som våren, med delikata smaker.

  • Müller-Thurgau (brut)

med honung och timjan Tornet med getost

med honung och timjan

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Förvärm grillen till högsta inställningen.

 

Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.

 

Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.

 

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

 

Baka under grillen tills osten är lätt brynt.

 

Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)