Barbecue & Vin
Under de senaste åren har den klassiska grillningen utvecklats till sofistikerad utomhusmatlagning. Kraven på kvaliteten på de olika typerna av kött, fisk och grönsaker har ökat, liksom behovet av ett perfekt matchande vin till maten.
Fakta
-
April
Mest populära månaden att starta grillsäsongen
-
39,19 %
av konsumenterna grillar varannan vecka
-
80 %
ha en gasolgrill
Varm grillad mat med fruktigt vin
När du väljer ett vin till en grillfest är det viktigt att komma ihåg att smakerna på den grillade maten ofta är mer intensiva än i pannan på grund av de rostade och rökta aromerna, så ett rött vin passar också bra till grillad fisk eller vitt kött. En sammetslen Pinot Noir eller ett fruktigt Saint Laurent skulle vara lämpliga ackompanjemang här. De har lite tannin, en fin fruktighet och tar inte över det vita köttet eller fisken.
Om smakerna av det grillade köttet är mer intensiva är det bättre att välja en Lemberger eller Dornfelder, som naturligtvis är mer tanninrika. Om de röda vinerna också lagras på barriquefat får de en mer komplex struktur och trevliga aromer. De harmonierar perfekt med grillad biff eller medelhavskryddade lammstekar.
Vad är det på toppen?
Kotletter, fläskbiffar och liknande , vanligtvis marinerade i en smakrik marinad med vitlök, örter och kryddor. Perfekta vintillbehör är smakrika Rieslings eller Pinot Blancs, liksom torra roséviner, till exempel Pinot Noir.
KöttNötkött: Om du vill servera något riktigt speciellt till maten ska du välja torrlagrat nötkött. Den torrlagrade biffen mognar vid en kontinuerlig luftfuktighet på 60% 7-28 dagar - beroende på styckets storlek. Kännare saltar biffen cirka 15 minuter före grillning för att få mer smak. Grilla den sedan på väl genomstekt kol i en minut på varje sida och tillaga den på indirekt värme tills önskad kärntemperatur uppnåtts. Peppra först i slutet. Det passar bra med ett högkvalitativt rött vin, till exempel en fyllig, mognadslagrad Lemberger från barrique.
Nötfilé eller entrecôte behöver inte lika lång tid på grillen som rib eye och har därför mindre smak. En sammetslen Pinot Noir är ett mycket bra val till detta.
Och En fyllig Lemberger eller Dornfelder, som också kan lagras på barrique, rekommenderas till en medelhavssmakande och krispigt grillad lambchop.
Fågelbröst, kalkonskiva eller ankbröst: Det möra köttet får en intensivare smak på grillen, vilket harmonierar mycket bra med en torr rosé.
Fisk i folie, t.ex. öring, röding eller havsbraxen, är oftast mildare och saftigare än när den tillagas direkt på grillen. Pinot Blanc, Chardonnay och Silvaner harmonierar perfekt med dem. En lätt Mosel Riesling med fin frukt är också välkommen.
Fisk som tillagas direkt på grillen eller i en grillpanna, kanske marinerad eller kraftigt kryddad, söker en starkare Riesling eller Chardonnay som partner. Ett lätt kylt torrt rödvin, till exempel till en smakrik kryddad fisk, är också ett lämpligt tillbehör.
Hel fisk med örter kan serveras med en saftig Silvaner, som också har krispiga smaker, eller ett rött vin som inte är för starkt.
Skaldjur som scampi eller räkor bör placeras oskyddade i en grillbricka för att skydda dem från att förlora fukt. Följande gäller för allt från vattnet: koka inte för länge och inte för varmt. Dessa fiskar och skaldjur behöver en fräsch Pinot Blanc.
Silvaner är ett bra komplement till vegetariska och veganska delikatesser, liksom Müller-Thurgau eller Pinot Gris. Med sina subtila smaker framhäver de det bästa i grönsakerna. Och samma sak gäller här: torrt rosé fungerar alltid. Aubergine eller ostronskivling passar till exempel utmärkt att grilla och servera på en tallrik med hummus eller tzatziki. Detsamma gäller grönsaksspett, t.ex. med körsbärstomater, tjocka zucchiniskivor, paprikastrimlor och tofu.
För den som föredrar en asiatisk grillstil rekommenderar vi en halvtorr Riesling. Och om det blir riktigt kryddigt kan det också vara en söt Riesling, eftersom sötman i vinet mjukar upp smaken.
Tips för att välja vin
På sommaren bör viner alltid serveras 2-3°C svalare, eftersom de värms upp mycket snabbt i glaset. Rödviner kan också avnjutas lätt kylda på sommaren om de inte är för komplexa och tanninrika.
Frappé med is
Om du har bråttom kan du placera vinflaskan i en champagneflaska eller en stor skål med is som strösslats med en handfull salt. Detta tinar isen ännu snabbare och skapar mer kylande avdunstningsluft. Om flaskan flyttas lite i isen ökar kyleffekten. Den här typen av kylning kallas frappering.
Kühl-ärmar
Vinflaskans hylsor ska alltid förvaras i frysen. De dras över vinflaskan och kyler vinet till den optimala vintemperaturen inom ca 10-15 minuter. Det finns olika storlekar för smala vinflaskor och mer bulliga champagneflaskor.
Flaskkylare
Flaskor som redan har förkylts behåller sin temperatur längre i vinkylare av lera, plexiglas eller rostfritt stål. För att förstärka effekten ännu mer kan du också lägga till lite is i kylaren.
När passar fisk och rött vin ihop?
Denna kombination rekommenderas starkt när du grillar fisk, eftersom de rostade och rökiga smakerna förstärker smaken av den grillade maten. Sammetslen Pinot Noir eller ett fruktigt Saint Laurent är perfekta följeslagare här.
Sorter
Fler receptidéer
med äpplen Fläskmedaljonger
med äpplen
- 8 Stück Schweinemedaillons
- 500 Gramm Bandnudeln
- 2 große Äpfel
- 200 ml Sahne
- 10 Blättchen frischer Salbei
- 4 Zweige frischer Thymian
- nach Geschmack Zucker
- 3 EL Calvados
- 1 EL Öl
- zum Abschmecken Salz & Pfeffer
Peppra och salta medaljongerna lätt på båda sidor. Plocka timjan, skär salvian i fina strimlor och rulla medaljongerna i örterna. Stek köttet i en stekpanna med lite olja på båda sidor, inte för hett, tills det börjar få färg. Ta upp ur pannan och lägg på en förvärmd plåt i ugnen på 100 grader tills det är genomstekt.
Koka tagliatellen al dente och håll den varm.
Under tiden skalar du äpplena och skär dem i skivor som är ca 1,5 cm breda. Värm upp köttpannan och lägg i äppelskivorna. Strö 1 tesked socker över äpplena efter ungefär en halv minut och låt dem karamellisera. Deglasera äppelskivorna efter en minut med en rejäl skvätt Calvados och flambera. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Ta ut filén ur ugnen. Tillsätt köttsaften från ugnsformen till såsen och servera filéerna med tagliatelle, äppelskivor och Calvados äppelmos.
<p- Riesling (trocken)
Lätt och fluffig: cashewnötskokosmousse med passionsfrukt Cashew- och kokosmousse med passionsfrukt
En luftig cashewnötskokosmousse med passionsfrukt
- 400g Cashewkerne
- 400ml Haferdrink
- 6EL Agavendicksaft
- 6EL Kokosflocken
- 4 Passionsfrüchte
- 1 Prise Vanille
Lägg cashewnötterna i en behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka cashewnötterna tillräckligt. Placera cashewnötterna i kylen för att blötläggas över natten.
(Med en högpresterande mixer räcker det också med 3-4 timmar.)
Häll av vattnet och lägg cashewnötterna i mixern tillsammans med havremjölk, agavesirap och kokosflingor. Tillsätt vanilj och mixa tills moussen är krämig och inte längre innehåller några bitar.
<p
<p>Fördela moussen i fyra glas. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet med en tesked och lägg ovanpå moussen. Dekorera med kokosflingor.
- Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
- Riesling (süß & edelsüß)
Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi
Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.
- 400g Grüner Spargel
- 200g Küchenfertige Scampis
- 200g Risotto-Reis
- 250ml Trockener Weißwein
- 500ml Gemüsebrühe
- 50g Parmesan
- 1 Zwiebel
- 4EL Olivenöl
- 1Dose Safranfäden
- etwas Salz und Pfeffer
Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.
<p
<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.
fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.
och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.
Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.
Vinrekommendation:
Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.
<p- Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
- Chardonnay (extra brut)
- Trollinger (brut)
- Spätburgunder / Pinot Noir (brut)
med päron, bönor, persiljerot och svarta valnötter Medaljonger av hjortkött
med päron, bönor, persiljerot och svarta valnötter
- 12 Stück Rehmedaillions (a 80g)
- 30 Gramm gebratene Speckstreifen
- 200 ml Bechamelsauce
- 3 EL Sonnenblumenöl
- 8 kleine Petersilienwurzeln mit Grün (alternativ Knollensellerie)
- 6 - 8 breite Schnippelbohnen
- 1 große Birne
- 4 - 6 schwarze Walnüsse
- 100 ml Wildfond
- 2 EL Butter
- 2 Stängel glatte Petersilie
- nach Geschmack Salz
Förvärm ugnen till 180 grader på över- och undervärme. Rensa, skala och ansa persiljerötterna. Rengör bönorna och skär dem i diagonala bitar. Blanchera persiljerötterna och bönorna separat i kokande saltat vatten och skölj omedelbart i iskallt vatten.
Skär valnötterna i åttondelar och värm dem i viltfonden. Tvätta det oskalade päronet, skär i åttondelar, ta bort kärnhuset och skär i tunna skivor. Stek hjortmedaljongerna på båda sidor i olja och avsluta sedan tillagningen i ugnen i ca 3-5 minuter.
Vänd under tiden bönor och persiljerötter i smält smör och krydda med salt. Lägg upp grönsakerna med de svarta valnötterna och päronskivorna på stora tallrikar. Lägg medaljongerna ovanpå, garnera med viltfond, Béchamelsås och baconstrimlor.
Tips: Du kan göra dina egna svarta valnötter. För att göra detta, pricka valnötterna överallt med en gaffel eller spett och placera i vatten i 10 dagar. Byt vatten varje dag så att garvsyran kan rinna av. Koka nötterna 3 gånger i saltat vatten tills de är djupt svarta. Låt dem sjuda med lagerblad och pepparkorn i ca 20 minuter tills de är mjuka. Lägg i konserveringsburkar och täck med sirap. Nötterna kan förvaras i ca 1 år.
- Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
- Grauburgunder / Pinot gris (trocken)