Pumpa & vin
Pumpa är en smakrik grönsak som hör hösten till och kan användas på många olika sätt. Den är lika god i en mustig, kryddig soppa som i en söt dessert.
Fakta
-
90 %
water
-
29,14
Kalorier per 100 gram
-
200
Pumpasorter är lämpliga för konsumtion
Den fina, ofta nötiga smaken, som ibland påminner om unga groddar, är mild och passar för en mängd olika rätter: som en delikat soppa, hjärtligt kryddad som en fin grönsak eller som en sallad med citronskal och balsamvinäger.
Pumpa kombineras bäst vid bordet med en fin fruktig Pinot Blanc eller en något mogen Silvaner. Smakerna från de två kulinariska partnerna kompletterar varandra. Som tillbehör till kött är kryddig pumpa, som den smakrika Hokkaido, en perfekt partner, i synnerhet till ljusa röda viner. Men en portugieser eller en frisk Trollinger är också välkomna. De passar väl med pumpans fina fruktsmaker, men bildar också en utsökt allians med starkare rätter.
Bitar av pumpa utvecklar uttalade smaker som påminner lite om kastanjer. De passar sedan perfekt ihop med ett uttrycksfullt rött vin som Dornfelder eller Lemberger.
När ostbitar visar sin söta sida som dessert behöver man inte vara utan ett vin som ackompanjemang. En sockerkaka med karamelliserade nötter är till exempel en idealisk kombination med en ädel Riesling Beerenauslese. Men en mild Riesling Auslese är också en riktig höstlig uppenbarelse tillsammans med en lätt och fruktig pumpakaka.
Kan pumpa också tillagas söt?
Ja, oavsett om det är som tårta, dessertgryta eller sött konserverad och ihop med Riesling-kräm - pumpa är också en riktig allroundare i sin söta version. Vi rekommenderar söta och söta viner, som Spätlese- eller Auslese-viner, till dessa rätter.
Sorter
med starkt rött vin Vildsvinsragu
med starkt rött vin
- 800 Gram Fleisch vom Wildschwein (Keule o. Schulter)
- 80 Gram Bauchspeck
- 100 Gram Zwiebeln
- 60 Gram Karotten
- 60 Gram Staudensellerie
- 1 TL Tomatenmark
- 200 ml kräftigen Rotwein
- 100 ml Portwein
- 1 Liter braune Wildbrühe
- 1 TL Preiselbeeren
- 1 EL geschlagene Sahne o. Sauerrahm
- 20 Gram Mehl
- 1 Stück Lorbeerblatt
- 1 kvist vardera Rosmarin och timjan
- 4 krossade Enbär
- 1/2 TL Senap
- Efter avsmakning Salt & peppar
Rensa och tvätta grönsakerna och skär dem i jämnstora tärningar.
Avlägsna fett, skinn och senor från vildsvinsköttet och skär i 3 cm stora kuber. Krydda med salt och peppar och strö över mjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bacon i tärningar och stek. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning. Deglasera med rödvin och portvin, reducera och häll i den bruna viltfonden. Tillsätt kryddorna till köttet i en liten kryddpåse och låt ragouten sjuda i ugnen på 160°C i ca 1½ timme.
Ta sedan bort köttbitarna, ta bort kryddorna, sila såsen, tillsätt tranbär och senap och låt reducera i ca 15 minuter. Om det behövs, tjockna med lite majsmjöl. Servera med vispad grädde.
- Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
med kanel och socker Odenwald äppelsufflé
med kanel och socker
- 1 kg Äpfel
- 250 Gramm Semmelbrösel
- 125 Gramm Zucker
- 2 EL Butter
- 1/2 TL Zimt
- 1 Msp. gemahlene Nelken
- 50 Gramm Rosinen
- 100 ml trockener Weißwein
- 1 EL Rum
- zum Bestreuen Zimt & Zucker
Fräs ströbröd, smör, kryddor och 2 msk socker i en stekpanna. Skala äpplena och skär dem i skivor. Sjud i vitt vin med rom och socker tills vätskan nästan har avdunstat.
<p
<p>Fyll den smorda springformen växelvis med ströbrödsblandningen och äpplena (botten och översta lagret av ströbrödsblandningen).
Fyll den smorda springformen växelvis med ströbrödsblandningen och äpplena (botten och översta lagret av ströbrödsblandningen).
Baka i en ½ timme vid 140 °C. Strö över kanel och socker.
- Riesling (lieblich)
i en baconbeläggning Lamm
i en baconbeläggning
- 4 Stück Lammlachse à 150 g
- 4 Scheiben Bacon
- 0,1 Liter Wein
- 0,3 Liter Gemüsebrühe
- 1 kleine Schalotte
- 20 Gramm Butter
- 4 EL Olivenöl
- je 2 Zweige Thymian, Rosmarin, Salbei
- nach Geschmack Salz & Pfeffer
Krydda lammlaxen med peppar och massera in 2 msk olivolja i köttet. Finhacka timjan, rosmarin och salvia och krydda köttet med örterna. Marinera i kylen i några timmar.
<p
<p>Linda in köttet med baconskivorna och bryn på alla sidor i den återstående olivoljan. Fortsätt tillagningen i ca 4 minuter på varje sida på låg värme (tillagningstiden beror på tjockleken på lammfilén - det är bäst att göra ett trycktest). Svep sedan in i aluminiumfolie och låt vila i ugnen i 80 grader, så att de förblir saftiga och lätt rosa på insidan.
Detta passar bra med Bärlauch risotto.
- Dornfelder (trocken)
en julig dessert Plommonstek med kanelglass
en julig dessert
- 1 kg Zwetschgen (frisch oder TK)
- 100 Gramm Zucker
- 0.5 TL gemahlener Zimt
- Eine Prise Nelkenpulver
- 50 ml Pflaumenschnaps
- 50 Gramm dunkler Rohrzucker
- 2 EL alter Balsamicoessig
- 200 Gramm Zucker
- 4 Eigelb
- 500 ml Sahne
Plommonringar:
Tvätta, kärna ur och dela plommonen i fjärdedelar. Fördela sockret jämnt i en non-stick panna och smält långsamt på medelvärme. Höj temperaturen och tillsätt genast frukt, snaps och kryddor. Rör om tills blandningen karamelliseras.
Rör i muscovadosocker och balsamvinäger, bred ut på en kall tallrik efter ca 3 minuter.
<p
<p>Kanelglass:
Blanda socker och äggulor och rör de två ingredienserna över ett vattenbad tills de är skummiga.
Vispa grädden, blanda sedan försiktigt de båda blandningarna och tillsätt tre teskedar kanel. Blanda försiktigt ner kanelen i blandningen igen.
Häll den färdiga blandningen i en (kak)form eller ett litet fat, täck med aluminiumfolie och ställ in i frysen i minst tre timmar.
Lägg plommonen på fyra djupa tallrikar eller små skålar, skär av 2 – 3 ispinnar var och lägg på toppen, servera omedelbart.
- Gewürztraminer (trocken)