Vin möter havet

Heilbutt aus Norwegen vom Grill

Skaldjur och fisk, tillsammans med utsökta viner, låter som stränder, livliga strandpromenader och en vidsträckt horisont. Oavsett om det är nordiskt, asiatiskt eller från Medelhavet: Havets läckerheter harmonierar perfekt med tyska viner om du tar till dig några tips.

Fakta

  • 70 %

    av jordens yta utgörs av oceanerna

  • 11.034 m

    Marianergraven är djup

  • 9.000 arter

    av olika varelser lever i Medelhavet

I medelhavsköket sauteras ofta kräftdjur i en stekpanna med oliver, vitlök, tomater och örter och avnjuts till exempel med pasta. Dessa fina grönsakssmaker kommer till sin rätt med en smältande Silvaner eller en komplex Sauvignon Blanc.

En klassisk förrätt är en krabb- eller räkcocktail med en läcker cocktailsås, som ofta serveras med inlagd frukt som persikor eller ananas på grund av köttets subtila sötma. En fyllig, behagligt torr Riesling från en enskild vingård, som finns i många tyska vinregioner, harmonierar väl med detta vin.

Fantaster av det asiatiska köket kan använda kräftdjur i thaicurry, som tillagas med mycket ingefära, chili och färska, krispiga grönsaker. En Riesling, Muscat eller en Scheurebe med en subtil restsmak passar bra till denna maträtt. Om du föredrar torra viner bör du prova en krämig Pinot Blanc.

Musslor eller hjärtmusslor har mört kött och en subtil smak. De ångas vanligtvis och serveras med såser gjorda på rotfrukter, vitt vin, peppar, grädde eller tomatpuré som inte är för starka. Den serveras bäst med torra vita viner som inte är för starka, till exempel Müller-Thurgau, Pinot Blanc eller Silvaner, men en Rosé från Portugieser är också ett bra val.

Oystron som avnjuts råa, iskalla och med några pressar citronsaft är inte bara bäst serverade med ett torrt mousserande vin. Ett ljust vitt vin med subtila smaker, som en Gutedel, en Auxerrois eller en Pinot Blanc, harmonierar också med denna rena smak.

Fisk i folie, som öring, röding eller havsruda, är vanligtvis mildare och saftigare än när den tillagas direkt på grillen. Pinot Blanc, Chardonnay och Silvaner harmoniserar perfekt med dem. En lätt Mosel Riesling med fin frukt är också välkommen.

Fisk som tillagas direkt på grillen eller i en grillpanna, kanske marinerad eller kraftigt kryddad, söker en starkare Riesling eller Chardonnay som partner. Ett lätt kylt torrt rödvin, till exempel till kraftigt kryddad fisk, är också ett lämpligt tillbehör.

Hel fisk med örter kan serveras med en saftig Silvaner, som också har krispiga smaker, eller till och med ett lätt rött vin.

 

Var ligger den nordligaste vingården i Tyskland?

Förutom Nordsjön har Sylt många andra attraktioner att erbjuda sina besökare. Här finns också den nordligaste vingården i Tyskland. På en yta av 3.000 kvadratmeter har intressenter tagit över fadderskapet för 555 vinstockar, från vilka "Söl'viin" har producerats sedan 2014.

med tagliatelle Coq au Riesling

med tagliatelle

  • 1 ganzes Huhn
  • 0,4 Liter Riesling
  • 0,2 Liter Sahne
  • 1 kl. Glas Cognac
  • 2 Stück Schalotten
  • 1 Stück Knoblauchzehe
  • 1 Stück Eigelb
  • 1/2 Bund Petersilie
  • 1 EL Mehl
  • 50 Gramm Butter
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skär upp kycklingen. Hetta upp ca 50 g smör med 2 msk olivolja i en stor stekpanna och stek kycklingbitarna ljusbruna (utan lock). Krydda lätt med salt.

 

Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan och tillsätt allt till köttet. Låt det fräsa en kort stund med lock. Häll cognacen över köttet och flambera. Deglasera med 1/3 liter Riesling och låt sjuda i en halvtimme på svag värme. Om det behövs, tillsätt lite mer vin och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.

 

Ta bort kycklingbitarna och håll dem varma en kort stund. Blanda 1 msk mjöl med 1 äggula och grädden och vispa ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingbitarna i pannan. Servera omedelbart.

 

Servera med tagliatelle.

 

Variant: Ersätt kycklingen med 150 g färska champinjoner.

 

 

  • Riesling (trocken)

Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi

Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.

<p

 

<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.

fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.

och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.

 

Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.

 

Vinrekommendation:

 

Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.

<p

  • Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder / Pinot Noir (brut)

med halvtorra viner Flädlesoppa

med halvtorra viner

  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 Liter Fleischbrühe
  • 150 Gramm Weizenmehl
  • 300 ml Milch
  • nach Belieben Speckschwarte zum ausreiben der Pflanne
  • Etwas Salz

Gör en jämn, inte för tjock smet av mjöl, mjölk, ägg och en nypa salt. Värm en tung stekpanna på hög värme, gnid med baconfett, häll i en liten klick smet, låt breda ut sig och stek tunna pannkakor (flädle).

 

Låt pannkakorna svalna, halvera och skär i tunna strimlor.

 

Häll över varm köttbuljong och servera omedelbart.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

med halvfryst getmjölk Våfflor med lavendel

med halvfryst getmjölk

  • 2 Stück Eigelb
  • 60 ml Ziegenmilch
  • 500 Gramm weiße Kuvertüre
  • 125 ml Sahne
  • Abrieb und Saft einer halben Orange
  • 2 cl Tresterbrand
  • 8 Blatt Minze
  • 125 Gramm Mehl

Halvfryst getmjölk: Vispa äggulorna och getmjölken i en skål över en vart vattenbad (bain-marie) tills den är krämig. Ta bort från vattenbadet och vispa grädden tills den är kall. Smaksätt med apelsinskal och marcbrandy.

 

Likör täckningen i ett vattenbad och rör ner den i den ljumma äggblandningen. Vispa grädden tills den är styv och vänd försiktigt ner den. Klä en parfaitform (triangelformad eller rännformad) med plastfolie. Häll i blandningen och jämna ut den. Täck väl med plastfolie och låt frysa i frysen i minst 8 timmar.

 

Cirka 20 minuter före servering tar du ut formen ur frysen och vänder parfaiten ur formen. Ta bort folien och skär den halvfrusna parfaiten i 8 skivor.

 

Lavendelrån: Mosa smöret lätt med en gaffel i en bunke. Tillsätt sockret och rör om lite. Tillsätt hälften av mjölken, lavendelsockret och bakpulvret. Rör i äggen och till sist resten av mjölken. Blanda allt väl med en handmixer i ca 2 minuter för att skapa en homogen, lätt flytande blandning. Grädda smeten i omgångar i ett våffeljärn tills den är gyllenbrun.

 

Arrangera 2 skivor semifreddo på varje våffla på en platt tallrik och dekorera med myntablad.

 

 

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)