Vingård Schloss Janson

Förr, när hon växte upp hemma på Long Island strax utanför New York, såg hon Manhattans imponerande skyskrapor i väster. När Sarah Janson i dag kliver utanför sin ytterdörr ser hon ut över kullarna i Bockenheim - en liten, mysig gränsby mellan norra Pfalz och Rheinhessen, belägen i ett orört område och omgiven av lugn natur.

Det var kärleken som fick henne att flytta hit för tolv år sedan, kärleken till Kurt Janson, som hon träffade på en vingård på Long Island. Sedan dess har Sarah Janson inte bara integrerat sig i familjeföretaget på Schloss Janson, utan också tillfört en frisk fläkt. Med sina kreativa idéer och inte minst sitt temperament lyckades den livliga amerikanskan snart krydda vinrutten på ett storslaget sätt.

När vinbaren totalrenoverades under första halvåret 2014 lade hon stor vikt vid en enhetlig stil. Detta för att matcha utseendet på den historiska egendomen, som har anor från 1100-talet och har ägts av familjen Janson sedan 1831.

Juniorchefen ville medvetet skapa en kontrast till de moderna vinbarerna i glas, stål eller betong. Det 80 kvadratmeter stora vinoteket inreddes därför främst med trä, historiskt kakel, restaurerade antika möbler och inredning i shabby chic-stil.

Repertoaren till regionen var särskilt viktig. De gamla möblerna kommer från en lokal handlare, de handplockade föremålen från en keramiker i grannskapet och de specialiteter som erbjuds, som oljor och pestos att ta med sig, är delikatesser från Bockenheim-området.

Utöver vinoteket på innergården är naturligtvis hela slottskomplexet, som ligger på den nordligaste delen av vinrutten, också en charmig plats. Det finns många romantiska hörn att upptäcka, till exempel kyrkans trädgård som omges av stenmurar och hortensior. Förutom de olika vinvandringarna erbjuder Kurt och Sarah Janson sedan juli 2016 även en romantisk middag. Den firas vid ett långbord mitt bland deras egna vingårdar i Bockenheim och Dirmstein med utsökt mat från restaurangen „Freinsheimer Hof“ och naturligtvis med vin från deras egen egendom.

Favoriterna för juniorkocken Kurt Janson, som fortsätter att få starkt stöd av sin far Kurt senior och mor Annesuse, är Pinot Blanc och Pinot Gris samt Chardonnay och Riesling. Vid vinutmärkelsen „Mundus Vini“ blev det nyligen till och med guld för Chardonnay dry 2015 och silver för Pinot Gris Spätlese dry 2015.

Besökare på Vinothek kan naturligtvis se fram emot Pfälzer-delikatesser som hemlagad Spundekäs' enligt seniorchefen Annesuses recept, ostkuber med frukt och baguette och Pfälzer Dubbes, en kryddblandning för dippning med oliver och baguette. Schloss Janson presenterar sig således som en spännande blandning av mycket Pfälzer-tradition, parat med en charmig touch av Amerika.

 

Öppettider

N onsdag - fredag: 12:00 - 18:00 
Lördag: 10:00 - 18:00 
Söndag: 12:00 - 18:00

Öppettider

Vinförsäljning även under kontorstid:
Måndag - fredag: 08:00 - 12:00 h

Vinotheque öppettider: Onsdag - lördag: 10.00 - 17.00 Måndag och tisdag: enligt överenskommelse

Kontakt